Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Facebook-oldal

Utolsó kommentek

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • Billy Hill: Mondjuk a mukák/terhek megosztásánál arra is kellene figyelni, hogy a legendákkal és hiedelmekkel ... (2021.10.05. 17:02) Igazságot a férfiaknak!
  • MEDVE1978: Lehet ebben rosszat látni, szerintem itt Orbán egy általános konzervatív anya- és családképet vázo... (2021.10.05. 09:39) Igazságot a férfiaknak!
  • lobaszopiatej: @evilwolf: "de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk... (2021.10.04. 13:29) Igazságot a férfiaknak!
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • midnight coder: Ez a francia csaj száma pedig picit olyasmi mint ami idehaza a 70-es évek elején ment. Csak a hang... (2021.05.31. 13:58) Miért nézem az Eurovíziót?
  • Dont forget to bring a towel: azóta jó az index amióta eltakarodott belőle a telexes banda (2021.05.03. 16:01) Tisztelet a bátraknak!
  • David Bowman: Bizonyos szint fölött úgy tesznek, mintha minden rendbe lenne Afrika Európába költöztetésével. (2019.03.06. 16:40) Egy bizonyos szint fölött nem migráncsozunk

Kasza ismét villantott (?)

2008.11.20. 14:09 pressburger

Napok óta nem tudom eldönteni, hogy a szerb napilapok etetnek csak, vagy tényleg villantott egy nagyot Kasza József tiszteletbeli elnök a VMSZ hétvégi közgyűlésén.

A Blicben és a Gradjanskiban ugyanis azt olvastam, hogy Kasza botrányos kijelentést tett, miszerint a magyar kisebbség a "legképzettebb és legműveltebb" az összes szerbiai kisebbség között. Sajnos, nem tudom pontosan idézni a feltehetőleg magyarul elhangzott (ha elhangzott) butaságokat, ugyanis a VM média egy szóval sem említi az esetet.

Nehezen hiszem, hogy a média számára nyitott közgyűlésről tudósító szerb napilapok újságírói összebeszéltek volna, hogy valótlanságok megjelentetésével lejáratják Kaszát. Ha pedig tényleg elhangzott ez az ominózus kijelentés - cáfolatot nem láttam -, akkor bizony nemcsak hogy közölni kellett volna a magyar médiumoknak is Kasza szavait, hanem kommentárban is foglalkozni illett volna vele.

Elvonatkoztatva attól, hogy mi jött ki és mi nem Kasza száján, újra és újra figyelmeztetnünk kell arra, hogy egyik népcsoportot a másik fölé helyezni, és annak felsőbbrendűségét hagsúlyozni bármilyen vonatkozásban, nem más, mint rasszizmus. Borzasztó érzékenyek a különböző hobbi- és civil szervezeteink, gitt- és politikai egyleteink arra, amikor a magyar közösséget éri efféle verbális támadás, és ez nagyon is helyénvaló. Csakhogy mindaddig hiteltelen marad a minket érő támadások elleni fellépésünk, amíg a saját nemzeti közösségünk soraiból jövő gyűlöletbeszédre nem reagálunk. Legjobban utálom azt a magyarázkodást, hogy hát eleget ártanak nekünk mások, legalább mi ne ártsunk saját magunknak, mert az efféle magyarázkodás mögött valójában gyávaság áll.

13 komment

Címkék: gyűlöletbeszéd vmsz kasza józsef

A bejegyzés trackback címe:

https://pressburger.blog.hu/api/trackback/id/tr79779436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabadkai 2008.11.21. 09:43:40

A "VM média" (ahogyan Ön fogalmaz) sok mindenről nem tesz említést vagy elferdíti az eseményeket. Ön ezt eddig nem vette észre?!

kultipeé 2008.11.21. 13:19:26

A 'rasszizmus' cimkét én sajtómunkási túlzásnak gondolom. Talán a 'sovinizmus' megfelelőbb minősítés lehet, bár a két megidézett (linkelt) cikk alapján ezt nem igazán lehet eldönteni. Nem mintha ez utóbbi kevésbé lenne dehonesztáló a vajdasági magyar politikai kultúrára. Csak azért tartom fontosnak megjegyezni ezt a folgalmzás során előállt tulzást, mert az nem sgíti a tisztulást, ha a probléma bírálata is ugyanazon
platformon -- tulzó kiemelés, elfogult gyoldalúság -- alapul, mint bírált megnyilatkozás. Az viszont tényleg több, mint botrányos, ha a vajdasági magyar média
mindezt el próbálta hallgatni. (Ez csak erősíti azon meggyőződésemet, hogy az olyan alternatív nyilvánossáot megtestesítő intézményekre, mint a jelen blog is, nagy szükség van -- még akkor, is, ha blogok írói, de főként kommentálói, általában maguk sem tudnak kiszakadni a változásra érett politikai diskurzus kulturális kereteiből.) De van némi előre mutató vetülete is a dolognak, amennyiben a VMSZ
jelen beli prominensei -- a linkek szerint Józsa László --tényleg próbáltak elhatárolódni a mondottaktól.
Kicsiny, de fontos lépés, hacsak nem csupán a belső
hatalmi viszonyok átrendeződést szolgálja.

Kirina 2008.11.21. 17:34:45

ott voltam...nem mondta, hogy a legképzeltebbek és legműveltebbek vagyunk - azt mondta, hogy a vajdasági kisebbségek között mi vagyunk a legszervezettebbek - ami igaz is (ha a pártok, civil szervezetek, művelődési intézmények számát nézzük-számarányosan). Foglalkoztam a témával, tudom mit beszélek.
Az megint más, hogy a Kasza szerint ez arra jogosítaná a vajdasági magyarokat, hogy átvegyék a Kisebbségi Nemzeti Tanács vezetését - amivel nem egyezek. Nem kell mindent nekünk vezetni.
Ugyanezt leírtam a Blic kommentjeibe - érdekesmód nem jelentették meg.
JM Erzsi gradjanszkis írásaihoz inkább nem szólok hozzá - te is tudod, hogy ott próbál magának pontokat gyűjteni, ahol tud.
Sztem a Blic azért fújta fel az ügyet, mert DP-s beállítottságú, nekik szeretnének segíteni még egy kicsit lejáratni a magyarokat - pl. a többi kisebbségnél.

kultipeé 2008.11.21. 18:43:52

Hát ezt szitut csak úgy lehet feloldani, hogy elérhetővé teszik az eredeti megynilatkozást.
(Ha van róla felvétel.) Amúgy parttalanná válhat
a diskurzus. Arra azért illik ügyelni, hogy ne adjon magára adó politikus alkalmat az ön- és köz-lejáratásra. A politika játszmákból nem hiszem, hogy ki lehetne szorítani ezt a klasszikus, manipulációs eszközt. A róla folyó diskurzusban talán hátrább lehet sorol(tat)ni...

pressburger · http://pressburger.org 2008.11.21. 21:54:40

Ha tényleg igaz az, amit Kirina ír, akkor - mint azt kultipeé írja - valóban parttalan lenne tovább folytatni a vitát, amíg egy hangfelvételt elő nem kerítünk a Kasza-beszédről. Ha Önök közül bárki rendelkezik ilyesmivel, kérem, jelezze, vagy küldje el mailben a pressburger@gmail.com címre.
Viszont, ha igaz az, hogy csak "legszervezettebbet" mondott Kasza, újabb kérdés vetődik fel: miért kiáltott Józsa "gyűlöletbeszéd"-et? Vagy ezt is csak a Blic meg a Gradjanski újságírója találta ki karöltve?
Kérdés Kirinához: mondta-e Józsa a Kasza-beszéd után, hogy amit hallott, az gyűlöletbeszéd?

kirina · http://www.nincshonlapom.org 2008.11.23. 08:43:07

Kasza köpködte Józsát, hogy nem jól vezeti az MNT-t, nem volt partnere a VMSZnek, rendőrfőnökhöz jár tájékozódnai a magyarverésekről és nem tett rendet a Magyar Szóban....ennyi. erre reagált a Józsa
Józsa: "Visszaköszön az, hogy több mint egy éve hittük azt, hogy Kasza úr gyűlölete elmúlt. Objektív kritika teljes nélkülözésével mondta el szövegét....a VMSZ udvarában akkor is volt söprögetnivaló, amikor Kasza úr volt az elnöke...az emberi türelmetlenséggel nem tudok mit kezdeni. Lényegébe véve Kasza úr felszólalása ezért engem hidegen hagyott"

kirina · http://www.nincshonlapom.org 2008.11.23. 08:43:52

a Blic bulvárhozzáállásáról pedig gondoljon ki mit akar

Szabadkai 2008.11.23. 11:28:47

Tehát, sok hűhó semmiért.
Pressburger pedig ismét deklarálta Józsa-pártiságát és Kasza-ellenességét. Tudni kell mindig az erősebb mellé állni és ezt elvekbe csomagolni...

kirina 2008.11.23. 17:59:22

nem mintha a pressburgert védeném, de sztem Kasza teljesen a múlt figurája, nem hiszem, hogy bárki most már ellene lehet....neki volt jó pár éve megmutatni mit tud, mit akar csinálni, még kormányalelnök is volt, de nem sok hasznát láttuk - miért nem intézte el pl. akkor azt, hogy Zenta ne Kikindához tartozzon - hogy csak 1 példát említsek

mg44 2008.11.23. 18:19:35

Amit ő csinált, az vastagon kimerítette a nemzetárulást. Az érájában bőven lehet találni kompromittálóakat.
Kormányalelnökként pedig az esély/helyzetnyújtotta lehetőségekkel élt, kozmetikálta a vajmagy helyzetet. Elszámolni nem fog. Pedig kellene.
Vastagon.
Egyszer Pállnak odaszűrte a radikális gané címet (persze elszúrta vastagon az idézett Óbecsén), holott mondjuk 99-ben (vadszoci idők) ugyanolyan kombinációban volt. Kártékony. A megvásárolt, kielégített "ételmiségi", aki kifogta szelet a vitorlákból.

kirina 2008.11.24. 09:20:44

Na végre valaki elmagyarázta...sajnos, ezúttal is szerb újságíró kellett ahhoz, hogy megtudjuk mi van a dolgok mögött: Aleksa Grubesa a Dnevnik-ben lehozta a temerini eseményeket, újabb nyilatkozatokkal körítve. A cikk szerint az egész cirkusz azért kerekedett, mert a Kasza a Pásztor fián keresztül szeretne befolyást (és pénzt) szerezni az új MNT-ben, amely, az új törvény szerint sokkal több pénzzel fog majd rendelkezni.
Jelzésértékű, hogy a Sebestyén csak részeit hozza le a cikknek, a magyarázatot nem...

mg44 2008.11.24. 21:39:53

pressburger, bocs a keresetlen szavakért, amit kicenzúráztál, de nem tudtam magam tartóztatni

palivec1 2009.06.10. 16:48:27

tudom, hogy off, de nem tudom mástól megkérdezni, tud-e valaki valamit Bosznai Bába Lúcia egykori vajdasági magyar tévésről, vagy Kaufmann György szabadkai SUP tisztről?
süti beállítások módosítása