Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Facebook-oldal

Utolsó kommentek

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • Billy Hill: Mondjuk a mukák/terhek megosztásánál arra is kellene figyelni, hogy a legendákkal és hiedelmekkel ... (2021.10.05. 17:02) Igazságot a férfiaknak!
  • MEDVE1978: Lehet ebben rosszat látni, szerintem itt Orbán egy általános konzervatív anya- és családképet vázo... (2021.10.05. 09:39) Igazságot a férfiaknak!
  • lobaszopiatej: @evilwolf: "de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk... (2021.10.04. 13:29) Igazságot a férfiaknak!
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • midnight coder: Ez a francia csaj száma pedig picit olyasmi mint ami idehaza a 70-es évek elején ment. Csak a hang... (2021.05.31. 13:58) Miért nézem az Eurovíziót?
  • Dont forget to bring a towel: azóta jó az index amióta eltakarodott belőle a telexes banda (2021.05.03. 16:01) Tisztelet a bátraknak!
  • David Bowman: Bizonyos szint fölött úgy tesznek, mintha minden rendbe lenne Afrika Európába költöztetésével. (2019.03.06. 16:40) Egy bizonyos szint fölött nem migráncsozunk

A 7 százalék nem lehet vita tárgya

2008.12.03. 23:07 pressburger

Ebben a pillanatban egyedül a VMSZ áll ki a (kvázi)hatalmi pártok közül teljes mellszélességgel az alkotmányosság mellett, Vajdaság érdekében. Szinte hihetetlen, de még a Liga is meglepően lagymatagul reagálta le, hogy a demokraták "központi bizottsága" takarékoskodás címén 15 milliárd dinárral készül megrövidíteni Vajdaságot.

Pásztor Bálint képviselő ma egyértelműen kimondta, hogy szó sem lehet arról, hogy a VMSZ négy képviselője megszavazzon egy olyan köztársasági költségvetést, amely a vajdasági költségvetés számára az alkotmány által szavatolt 7 százaléknál kevesebb pénzt irányozna elő. Nagyon helyes, és ebből egy jottányit se volna szabad engedni! Ez a 7 százalék is szégyenletesen kevés, és akármennyire is vicces, hogy ezt így számszerűsítették a legfőbb jogi aktusban, az alkotmány rendelkezéseit be kell tartani, és ez ellen nincs apelláta.

Takarékoskodásra hivatkozni pedig nagyon buta dolog, hiszen a 7 százalék arányokról szól, nem fix összegekről: ha a köztársasági költségvetés kisebb, tehát takarékosabb volna, akkor ennek arányában nyilván a tartományi is kisebb lehetne. De mivel a köztársasági büdzsét állítólag még a tavalyinál is nagyobbra méretezték, hát mi indokolná, hogy a tartományi ne legyen arányosan úgyszintén nagyobb?

Szerencsére úgy tűnik, hogy a demokraták vajdasági különítménye is a sarkára állt, és egyelőre elég határozottan követelik Pajtićtyal az élen a 7 százalékról szóló klauzula betartását. A VMSZ tehát (nem várt?) szövetségesre lelt, ami sajnos nagy szó, hiszen magától értetődő kellene, hogy legyen, hogy az alkotmány betartartását minden párt fontosnak tartsa, és hát nem ez a helyzet.

Pajtićékat még könnyen meggyomrozhatják belgrádi párttársaik, de a VMSZ-nek nem volna szabad engednie az álláspontjából. Ha esetleg nélkülük is megszavaznák valahogy a büdzsét (Nikolićék részéről mutatkozik készség arra, hogy beugorjanak ebbe a történetbe), menten az Alkotmánybírósághoz kellene fordulniuk.

2 komment

Címkék: költségvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://pressburger.blog.hu/api/trackback/id/tr87802561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majomplacc 2008.12.17. 09:14:30

Azért maradjunk tényszerűek. Ön szerint az alábbi beillik egy cáfolatnak ami a VSZL-t illeti?
"Čanak je dogovor predsednika Izvršnog veća Vojvodine i premijera Srbije Bojana Pajtića i Mirka Cvetkovića prema kojem bi rupa u vojvođanskom budžetu trebalo da bude popunjena tako što će se u njega sliti 90 odsto novca od privatizacije NIS, ocenio uvredljivim.
– Već to da će se, umesto predviđenih 50 milijardi dinara za Vojvodinu naći samo 35 je ponižavajuće. A da se ta budžetska rupa popunjava i krpi usmenim sporazumom premijera Vojvodine i Srbije, koji su iz iste stranke pa se eto sporazumevaju, to je koješta – naveo je Čanak dodajući da Vojvodina ne traži ni 7, ni 17, ni 77, ni 0,7 posto budžeta Srbije.
– Mi hoćemo onakav budžet kakav možemo da zaradimo i steknemo, a ne da nam se daje milostinja – rekao je on.

Kada je u pitanju usvajanje Statuta AP Vojvodine u republičkom parlamentu, Čanak je podsetio da za to ne postoji propisan rok, a da je to što Vojvodina uopšte ima statut - vrhunac bizarnosti.
– Vojvodini je protuivustavno ukinut status autonomne pokrajine i od ustava koji je imala sada je najednom došla u situaciju da ima statut koji ne može ni da donese, nego taj statut u kome nema ni pomena o autonomiji treba da ide na Skupštinu Srbije, gde će biti tema o kojoj će se razgovarati kako bi se od očiju javnosti prikrila prava pitanja – naveo je Čanak ističući da je prava autonomija podrazumeva zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, imovinu i prihode. On je dodao i da očekuje da prilikom usvajanja Statuta APV on bude oktroisan, čemu će se kako je rekao LSV suprotstaviti odbacujući pri tom optužbe za separatizam koji bi vojvođanski statut mogao da podstakne."

pressburger · http://pressburger.org 2008.12.17. 18:01:36

@Majomplacc
Hogy valóban megmaradjunk a tényeknél: az Ön által idézett hírügynökségi anyagban idézett Čanak-mondatok december 15-én este hangzottak el a B92 Poligraf c. műsorában. www.b92.net/info/emisije/poligraf.php?yyyy=2008&mm=12&nav_id=334689
Az én bejegyzésem pedig akkor keletkezett, amikor még nem volt ismert a Pajtić-féle "zseniális" megoldás, és Čanaktól a következőket idézte a sajtó:
"'Da li će poslanici LSV glasati za budžet zavisiće od ishoda budućih pregovora, ali već sada moram da naglasim da nam nije cilj da rušimo vladu, jer bi raspisivanje novih izbora blokiralo Srbiju do 2010. godine'", zaključio je Čanak.
On je time reagovao na saopštenje Saveza vojvođanskih Mađara u kojem je navedeno da, ukoliko ostane svota od 35 milijardi dinara za pokrajinu, četiri poslenika te stranke neće glasati za budžet Srbije za 2009. godinu."

Ezt éreztem én lagymatag reakciónak. Persze, hogy nem kell célnak lennie a kormány megbuktatásának, de miért ne lehetett volna kimondani, hogy "nem szavazunk a költségvetésre, ha nincs meg az alkotmány szavatolta 7 százalék".
süti beállítások módosítása