Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Facebook-oldal

Utolsó kommentek

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • Billy Hill: Mondjuk a mukák/terhek megosztásánál arra is kellene figyelni, hogy a legendákkal és hiedelmekkel ... (2021.10.05. 17:02) Igazságot a férfiaknak!
  • MEDVE1978: Lehet ebben rosszat látni, szerintem itt Orbán egy általános konzervatív anya- és családképet vázo... (2021.10.05. 09:39) Igazságot a férfiaknak!
  • lobaszopiatej: @evilwolf: "de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk... (2021.10.04. 13:29) Igazságot a férfiaknak!
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • midnight coder: Ez a francia csaj száma pedig picit olyasmi mint ami idehaza a 70-es évek elején ment. Csak a hang... (2021.05.31. 13:58) Miért nézem az Eurovíziót?
  • Dont forget to bring a towel: azóta jó az index amióta eltakarodott belőle a telexes banda (2021.05.03. 16:01) Tisztelet a bátraknak!
  • David Bowman: Bizonyos szint fölött úgy tesznek, mintha minden rendbe lenne Afrika Európába költöztetésével. (2019.03.06. 16:40) Egy bizonyos szint fölött nem migráncsozunk

Ki felel a fölösleges pánikkeltésért?

2009.01.26. 12:38 pressburger

A VM politikum és média egy része nem győzte bizonygatni annak idején, hogy micsoda nagy bonyodalmakat fog majd okozni, amikor Magyarország csatlakozik a schengeni övezethez 2007 decemberében. Leereszkedik a schengeni vasfüggöny, ellehetetlenül a vajdasági magyarok kapcsolattartása az anyaországgal, megszűnnek az eddig jól működő csatornák - ilyen és ehhez hasonló, pánikhangulatot keltő kijelentések hangzottak el felelős tisztséget betöltő személyek szájából.

Aztán leereszkedett az a bizonyos "vasfüggöny", és csakhamar kiderült, hogy semmivel sem szörnyűbb a helyzet, mint amilyen korábban volt. A pánikhangulatot keltők elhallgattak, és senki sem érezte úgy, hogy esetleg magyarázattal tartozna a fölöslegesnek bizonyult vészharangkongatásért.

Nem hogy nem nehezült meg a kapcsolattartás, hanem egyenesen könnyebbé vált az utazás a vajdasági magyarok számára nem csak Magyarországra, hanem a schengeni térség egyéb országaiba is. Persze egyes magyarországi illetékesek már 2007-ben próbálták bizonygatni, hogy ez így lesz, és nem kell megijedni, de az érveiket nem lehetett hallani a nagy populista lármától.

A vízumigényléskor 2008 óta is praktikusan ugyanazokat a papírokat kell bemutatni a magyar konzulátusokon, mint amiket a korábbi időszakban kellett. A vízumdíjat (ha egyáltalán megfizettetik) és az egyéb költségeket bárki visszaigényelheti a magyarigazolványával. És ami az egészben a legjobb, hogy ezzel a viszonylag könnyen és gyorsan beszerezhető, általában egy-két éves időtartamra szóló és többszöri beutazást lehetővé tevő vízummal aztán utazhatunk Görögországtól, Olaszországon át egészen Dániáig anélkül, hogy újra meg újra sorba kellene állnunk.

Emlékszem, micsoda komplikációval és megaláztatással járt, amikor néhány évvel ezelőtt osztrák, illetve belga vízumért folyamodtam. Minden apróságról közjegyző vagy más hivatalos instancia által hitelesített bizonylatot kértek, minden papírt le kellett fordíttatni, és még így sem lehetett biztos az ember abban, hogy kegyesek lesznek hozzá az akkor már schengeniek, és megadják neki a vízumot - persze szigorúan csak arra a pár napos időtartamra, amelynek indokoltságát bizonyítani tudta. Ismerek olyanokat, akik - bár minden papírjuk "rendben volt" - el lettek utasítva.

A magyarországi bürokráciáról is sok rosszat tudnék mesélni, a szőrszálhasogatás és a nevetséges feltételtámasztás a lételeme. Mindez azonban szerencsére nem jellemző a vízumkiadásra. Ebben Magyarország valóban a liberálisabb országok közé tartozik.

Jó lenne, ha a pánikot keltő politikusok most, egy év elteltével kiállnának a nyilvánosság elé, és elismernék, hogy tévedtek. Esetleg megköszönnék a magyar államnak, hogy nem gördít fölösleges akadályokat a vajdasági magyarok elé.

1 komment

Címkék: vízum schengen

A bejegyzés trackback címe:

https://pressburger.blog.hu/api/trackback/id/tr92903204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mg44 2009.01.31. 18:15:44

Hogy világosak legyünk:a VM politikum soha senkinek nem felelt a közösség felé. Ők mindig az igazság, tévedhetetlenség, stb. megtestesítői.
Amíg az ő ijesztgetésük a témában az egyik pólus (szerintem azért volt valami igazság a 'vasfüggönyben'), addig e cikk talán a másik lehet.
Nem vitatom el a cikkírói tapasztalatot és örülök, hogy valakinek ilyen gördülékenyen ment, de igen sok ismerősömnek keserű a szájíze hasonló esetben. Egyéni és pl. iskolakirándulások esetén is hallottam nem egy visszásat az általad sem letagadott tintanyalómacera részéről.
A kapcsolattartás pedig nehezebb. Egyszerű a magyarázatom: érzelmi alapon kiindulva elvárjuk, hogy csak úgy simán menjünk át, mint évekkel ezelőtt puszta vízummentes útlevélfelmutatással. És ez a mi problémánk. Szeretném úgy látni a dolgokat, mint cikked, de nem tudom, és sokan mások sem. Az idők pedig megváltoztak, nem haladunk vele, mert ez racionális lenne, mi pedig nem úgy reagálunk.
Lebontva esetemre: évente többször mentem a Maradék országba, barátaim vannak ott, szakmai kapcsolataim, stb. de ennek vége. Többet nem megyek amíg van schengeni. Ha megint simán mehetek, menni fogok.
süti beállítások módosítása