Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Facebook-oldal

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Utolsó kommentek

 • mg44: jaés.ide írni nem érdemes. (2009.11.01. 19:52) Hétfőtől teljes gőzzel
 • mg44: Azóta is olvasom a Szót. A csütörtökit és a hétvégit. Puszta megszokásból, mert sok-sok évig ez í... (2009.09.21. 08:34) Hétfőtől teljes gőzzel
 • Karakashikara: És? 20 nap után esetleg egy új blog a benyomásokról? (2009.08.27. 19:58) Hétfőtől teljes gőzzel
 • Bálint Csaba: Szervusz Csaba! Gratulálok. Egy interjút kérnék tőled a serbia insajdnak és a delmagyar.hu-nak. ... (2009.08.11. 14:55) Hétfőtől teljes gőzzel
 • palivec1: tudom, hogy off, de nem tudom mástól megkérdezni, tud-e valaki valamit Bosznai Bába Lúcia egykori ... (2009.06.10. 16:48) Kasza ismét villantott (?)
 • Utolsó 20

Naptár

augusztus 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Friss topikok

 • mg44: jaés.ide írni nem érdemes. (2009.11.01. 19:52) Hétfőtől teljes gőzzel
 • palivec1: tudom, hogy off, de nem tudom mástól megkérdezni, tud-e valaki valamit Bosznai Bába Lúcia egykori ... (2009.06.10. 16:48) Kasza ismét villantott (?)
 • Bálint Csaba: A paraszt. (2009.06.05. 19:31) Lódi szerint a világ
 • mg44: Hogy világosak legyünk:a VM politikum soha senkinek nem felelt a közösség felé. Ők mindig az igazs... (2009.01.31. 18:15) Ki felel a fölösleges pánikkeltésért?
 • egervölgyi: Azonban még így sem derül ki semmilyen igazság. mindenki hazudik, és ezt így is gondolom, ahogyan ... (2009.01.11. 17:21) TV-ügy

Menesztés-blog (2. rész) - Súrlódások

2012.07.06. 01:21 pressburger

2 - surlodasok.jpgNem ért teljesen váratlanul Józsa közlése, hiszen mandátumom két éve alatt folyamatos volt a súrlódás a Magyar Szó és az alapító, illetve a Magyar Szó és a vezérpárt egyes testületei, funkcionáriusai között. Nem egyszer konfliktussá fajultak a dolgok, de én mindvégig abban a hitben éltem, hogy ez egy teljesen természetes helyzet, úgymond a főszerkesztői funkció velejárója, hogy időnként nemet kell mondani az elvek, a főszerkesztői program és az újságírói etika mentén.

Folyamatos súrlódási pontot jelentett a kommentezés lehetősége a Magyar Szó honlapján. Többször kioktattak (az igazgatóbizottság egyes tagjai is), hogy ez egyáltalán nem szolgálja a szólásszabadságot, hiszen primitív beszólások teszik ki a kommentek túlnyomó részét, és a Magyar Szónak nem volna szabad, hogy egy ilyen tekintélyrombolást megengedjen magának. Én azzal érveltem, hogy a legkomolyabb sajtóorgánumok is lehetővé teszik cikkeik kommentezését, arra pedig nincs jogunk, de jogi formulánk se, hogy megítéljük, mi számít primitív butaságnak és mi bölcs gondolatnak. Amit tehetünk, hogy a trágár, személyiségi jogokat sértő, uszító megnyilvánulásokat – szabályzatunk értelmében – kimoderáljuk. A többi már cenzúra volna.

A kommentezés lehetőségének szavatolása mellett mindvégig kitartottam, mert úgy gondoltam – és úgy gondolom a mai napig is –, hogy ez hozzátartozott a véleménynyilvánítási szabadsághoz, függetlenül a viták színvonalától. Sajnos, immár csak múlt időben beszélhetünk erről a lehetőségről, ugyanis december 5-e óta nem lehet kommentezni a magyarszo.com-on. Az ok: átállás az új („tetszetősebb, frissebb, szebb”) honlapra, amely „hamarosan” indul. Már csak pár év.

A berzenkedés komment-ügyben különösen a nemzeti tanácsi választás idején volt erős. Hiszen noná, hogy egyes kommentezők elverték a port a VMSZ vezette Magyar Összefogás listán – mint ahogy a többi listát és listavezetőt is kiosztották az MÖ szimpatizánsai. Nincs ebben semmi rendkívüli, gondoltam. De a VMSZ-ben erről másként vélekedtek. Az első, nyilvános üzenet (fenyegetés?) komment-ügyben a választást követő Pásztor-interjúban hangzott el: „A fórumokon olyan mocsok jelent meg, amit az az érzésem, hogy nem véletlen engedett a Magyar Szó a világhálóra, hanem szándékosan. De hát valószínű, hogy majd ezzel is szembesülni kell.”

A másik súrlódási pont a VMSZ folyamatos „ajánlkozása” volt. Nem osztogatott senki parancsokat, engem közvetlenül soha nem hívott föl egyik VMSZ-es vagy MNT-s vezető se, hogy ezt vagy azt meg kell írnunk, vagy éppen el kell hallgatnunk. Nem. Ők csak ajánlkoztak, de ezt is „alacsonyabb szinteken” intézték. X.Y. úr „szívesen nyilatkozna” a Magyar Szónak Z-ügyben; G.A. úr megy X-be minibusszal, „beférne” a Magyar Szó újságírója és fotósa is; minden héten sajtótájékoztatót tartunk „aktuális kérdésekről” stb. Nos, szelektáltunk, és nemritkán tapintatosan elhárítottuk vagy ignoráltuk az „ajánlkozást”, amivel nem arattunk különösebb sikert VMSZ-es berkekben. A legnehezebb a szalonújságíróink kezelése volt, de erről már írtam.

A legjelentősebb konfliktusokról külön-külön is szólok majd, most csak felsorolom őket:

- a laptanács-ügy

- a Napról napra az MNT-vel rovat

- az elvetélt Tiszavidék-melléklet

- a jegyzetíró Szerbhorváth György cikke(i).

Szólj hozzá!

Címkék: kommentezés szerbhorváth györgy vmsz magyar szó mnt pásztor istván laptanács tiszavidék

A bejegyzés trackback címe:

http://pressburger.blog.hu/api/trackback/id/tr174632241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.