Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

Facebook-oldal

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Utolsó kommentek

Naptár

április 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Friss topikok

Kúl-e két országban szavazni?

2018.04.05. 18:37 pressburger

Kérdezek-felelek

valasztas.jpg

 Mutatkozzon be, kérem!

– Pressburger Csaba vagyok, szerb–magyar kettős állampolgár, Vajdaságban élek, s szavazok minden szerbiai és minden magyarországi választás alkalmával.

– Milyen jogon szól bele Ön Magyarország sorsába, hiszen nem ott él és nem ott adózik?

– Alanyi jogon: magyar állampolgár vagyok. De nem akarom megkerülni a kérdést, tisztelt szerkesztő úr, nyilván arra kíváncsi, honnan formálok erkölcsi jogot arra, hogy a voksommal befolyásoljam a választás kimenetelét. Fordítsuk meg a kérdést és módosítsunk egy picit rajta: miért hirdeti ma már a magyarországi parlamenti pártok túlnyomó többsége, hogy nekem helyes volt megadni a magyar állampolgárságot, ezzel együtt pedig a szavazati jogot is? A választ nem tudom, csak találgathatok: mert az érdekeik ezt kívánják; mert mélyen hisznek ennek helyességében; mert az általuk képviselt vagy maguknak megnyerni kívánt választópolgárok ezt akarják hallani. A lényeg mégis az, hogy a magyar Országgyűlés 2010-ben döntött az egyszerűsített honosítási eljárásról, és ma nincs egyetlen olyan komolyabb befolyással bíró párt sem, amely ennek visszavonását hirdetné. Én a magyar állampolgárságot és a vele járó szavazati jogot magamtól sohasem kértem; nekem ezt felkínálták, én pedig köszönettel elfogadtam. Mindig is igyekeztem élni a jogaimmal: azokkal is, amelyekért harcoltam, de azokkal is, amelyek úgymond az ölembe hullottak. És ahol a jog kezdődik, ott az erkölcs véget ér.

– Elég cinikus az Ön hozzáállása ehhez a kérdéshez, Pressburger úr, nem gondolja?

– Nem kívánok belefolyni erkölcs- és jogfilozófiai fejtegetésekbe, csupán a cinikusság vádját szeretném röviden elhárítani. Nem tagadom az erkölcsi és a jogi normarendszer szoros kapcsolatát, bármikor hajlandó vagyok azokért a jogokért kiállni, amelyek az általam képviselt etikai normákon alapszanak, illetve az olyan jogok felszámolásáért küzdeni, amelyek ellentétesek az én erkölcsiségemmel. Csupán azt mondom, hogy a jog az jog: amíg érvényben van, etikai alapon csupán kívülről ostromolható, jogszerűsége azonban nem vonható kétségbe.

– Megpróbál kibújni a kérdés alól, de nem fog sikerülni. Akkor tehát: az Ön által képviselt etikai normákkal összeegyeztethető-e, hogy Ön külföldi illetékességű személyként szavazhat a magyarországi választáson?

– Igen, összeegyeztethető, noha elismerem, szólnak argumentumok a szavazati jog kiterjesztése ellen is, de mindent egybevetve nálam mégis a pró érvek irányába billen el a mérleg nyelve. Általában azzal szoktak érvelni a szavazati jog (és esetleg a kettős állampolgárság) megadásának ellenzői, hogy én nem Magyarországon adózok, ennélfogva ne is szóljak abba bele, hogy a magyarországi illetékességű személyek adóját milyen hatalom és hogyan ossza szét. Sajnos elég sokan érvelnek ezzel nem elvi meggyőződésből, hanem aktuálpolitikai megfontolásból: mert azt vélelmezik, hogy a határon túli magyar szavazók a nekik nem tetsző politikai opciót támogatják. Őket nyilván nem fogom tudni elvi alapon meggyőzni. Én azokkal akarok vitatkozni, akik az adózás-dolgot valóban elvből és nem pártpreferenciájuk okán emlegetik. Az igaz, hogy nem Magyarországon adózok, de azok a magyar állampolgárok sem, akik életvitelszerűen, évek óta külföldön (főként nyugati országokban) dolgoznak és szavazhatnak. Valóban nem Magyarországon adózok, de magyarországi adóforintok – kormányoktól függően kisebb vagy nagyobb mértékben – támogatások formájában jelentősen befolyásolják a határon túli magyar (kettős) állampolgárok életét. És az a befolyás, amit gyakorolhatok, gyakorolhatunk mind együttvéve mi, határon túli magyarok, igazán szimbolikus: két-három mandátum sorsa…

– …ami akár döntő is lehet, például a kétharmados többség múlhat rajta.

– Tegnap a kétharmados többség, holnap egy új kormány. Ha már a politikai megközelítést erőlteti, szerkesztő úr, hadd jegyezzem meg: a pártpreferencia nem csak Magyarországon, hanem a határon túl is változó kategória, nem egy bebetonozott dolog, mint ahogy az esetleg ma tűnik.

– Dehogy erőltetem a politikai megközelítést, hiszen még azt az indiszkrét kérdést se tettem föl, hogy kire adta le a levélszavazatát. Maradjunk csak az elveknél, a jogoknál és az etikai normáknál! Önnek jogában áll Magyarországon és Szerbiában is szavazni, két ország sorsát is befolyásolhatja, míg másokra, akik csak egy állampolgársággal rendelkeznek, ez nem vonatkozik. Az Ön erkölcsi normarendszerébe az elmondottak alapján nyilvánvalóan belefér, hogy ilyen pozitív diszkriminációt önmagára nézvést el tudjon fogadni és – mint kínálkozó joggal – éljen is vele. De mi erre a magyarázata?

– A magyar kulturális nemzet részének tekintem magam, egyúttal a szerbiai politikai nemzet tagja is vagyok. Az első az én választásom, noha nyilván jelentősen befolyásolta a döntésemet a neveltetésem. A másodikba „beleszülettem”, noha dönthettem volna úgy is, hogy elhagyom, mégsem tettem. Azt nyilván nem kell megmagyaráznom, miért érzem szükségét, hogy a szerbiai politikai élet alakulásába szavazatommal (is) beleszóljak. Ugyanakkor a magyar kulturális nemzet kisebbségi sorban élő – több szempontból is versenyhátrányban levő, tehát negatív diszkriminációk sorát tapasztaló – tagjaként örvendetesnek tartom, hogy immár a magyar politikai nemzet részese is lehetek. A magyar politikai nemzet halmaza – történelmi léptékkel mérve – egészen „tegnapig” magában foglalta a magyar kulturális nemzet halmazát, és a különböző kötelékek elég erősek maradtak ahhoz, hogy 2010-ben a magyar politikai nemzet jelentéstartományát országhatárokat átívelve kiterjesszék. Nevezhetjük ezt fellengzősen történelmi elégtételnek vagy a kisebbségi sorsért való kárpótlásnak is.

– Tehát magyarnak lenni határon túl is – kúl?

– Ha nem is kúl, de iszkulírozható.

1 komment

A szegény újságíró kivonul a civilizációból

2018.03.12. 00:06 pressburger

harom_kismalac2.jpgJubileumi tizenöt évvel ezelőtt kezdtem hivatásszerűen újságírással foglalkozni. Ez alatt az idő alatt számtalanszor hallottam idősebb kollégáktól, hogy „aki egyszer belekóstol ebbe a szakmába, az többé nem szabadulhat tőle, az mindörökké az újságírás rabja marad”. Én ezt egyetlen pillanatig sem éreztem így.

Amit érzek és tudok, hogy bármikor képes volnék váltani, és valami egészen mással foglalkozni. Igaz, az elmúlt 15 év során is csináltam én mindenfélét, de valahogy mégis minden foglalatosságom a szó tágabb értelmében vett újságíráshoz kapcsolódott vagy vele volt rokonítható: tudósítottam, riportoztam, interjúztam, elemeztem, publicisztikát, kritikát, recenziót írtam, újságot, műsort, folyóiratot, könyvet, online felületeket szerkesztettem, a legkülönfélébb szövegeket fordítottam. És mégsem gondolom, hogy az „újságírás rabja” volnék.

Bármikor elérkezhet az a pillanat, amikor azt mondom: ennyi volt! Ennek oka lehet számtalan: csömör, kaland, kényszer, egy kecsegtető ajánlat. Könnyen fog menni. És most tényleg nem ironizálok. Persze az is lehet, hogy ez a pillanat sohasem következik be, mint ahogy az sem zárható ki, hogy bekövetkezik, de valamikor mégis visszatérek az újságíráshoz. Meglátjuk.

Néhány hónappal ezelőtt kitaláltam egy új esti mesét, amely a szegény újságíróról szólt. Azóta a lányaim minden este az új mesefigura kalandjairól akarnak hallani. Annyit sikerült náluk kialkudnom, hogy csak minden másnap kelljen új mesével előállnom. A 15 éves jubileumom apropóján ezennel közreadok egy témába vágó epizódot. A címe: A szegény újságíró kivonul a civilizációból.

***

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, valahol Szerbiában, élt egyszer egy szegény újságíró.

Ez az újságíró olyan sokat dolgozott, hogy egy napon úgy érezte: kész, ezt nem lehet így tovább csinálni! Olyan csömört érzett a hivatása iránt, hogy még fölkelni se volt kedve, noha aznap is három eseményről kellett volna tudósítania, és ezen felül még egy interjú is várt rá.

Arra az elhatározásra jutott, hogy azonnali hatállyal fölmond, de nem csak fölmond: elhagyja a várost, a környéket, kivonul a civilizációból, és remeteként él tovább egy erdei barlangban.

– Kész, Béla, azonnali hatállyal fölmondok. Kiégtem. Elegem van az újságírásból, elegem van a civilizációból! Nem fogtok hallani felőlem többé – mondta az őt cinikusan méregető főnökének.

– Jól van, kolléga, te tudod. De aztán óvakodj a vaddisznóktól meg a hét törpétől! – mondta neki búcsúzásképpen a főszerkesztő.

A szegény újságíró még aznap összecsomagolta a legszükségesebb tárgyakat egy bőröndbe, és megindult gyalog hetedhét országon át, az Üveghegy irányába, mígnem egy kerek erdőhöz nem ért. Ott aztán kinézett magának egy barlangot, meggyőződött róla, hogy nem lakik-e már ott valaki vagy valami, majd miután üresnek találta, beköltözött.

Napokig kizárólag bogyókon élt, mire rájött, hogy a tücskök-bogarak sokkal finomabbak és táplálóbbak, mint a vega koszt. Amikor épp nem élelem után kutatott, naphosszat csak heverészett, olvasgatott, szemlélődött. Végre boldognak tudhatta magát.

Teltek-múltak a napok, és a szegény újságíró egyre inkább úgy érezte, hiányzik neki valami, de nem tudott rájönni, hogy mi. Olyan sok mindent látott, tapasztalt az erdőben, minden percét élvezte a természetben töltött időnek, de valahogy mégsem stimmelt valami.

Egy napon, amikor gombászni indult, fölfigyelt három házikóra: az egyik szalmából, a másik fából, a harmadik kőből épült. „Házak” – gondolta. „Vajon kik lakhatnak bennük?” A kérdésére azonban csakhamar választ kapott, amikor egyszeriben egy vérfagyasztó thriller önkéntelen szemlélőjévé vált. Ugyanis a szalmaház ajtaja előtt egy hatalmas ordas farkast pillantott meg, aki imigyen rikácsolt:

– Kismalac, kismalac, engedj be!

– Nem engedlek, hó van a kenderbe’! – szólalt meg határozott, ámde elcsukló hangon az ablakból leskelődő kismalac.

– Ha nem engedsz be, szétfújom a házadat! – fenyegetőzött a farkas, és meg sem várva a választ, már teli tüdőből fújta is a gyenge szerkezetű tákolmányt, ami pár másodperc alatt semmivé foszlott. Az imént még leselkedő kismalac egy hirtelen ugrással a kőháznál termett, ahová egy szempillantás alatt bebocsátást is nyert.

A szegény újságíró dermedten nézte végig a jelenetet a közeli tölgyfa mögül, és a telefonjához kapott, amit a városban használt utoljára, de még mindig a farzsebében hordozott, maga sem tudta, miért. Ekkor azonban hirtelen megértette, mi is hiányzott neki. Hát az, hogy országgal-világgal megossza, amit lát, amit tapasztal.

Szerencsére a Telenornak volt az erdő szélén adótornya, így volt megfelelő térerő is. Azonnal „tárcsázni” kezdte egykori főnökét.

– Bélám, nincs most időm elmagyarázni, hogy mi van, muszáj leadnom egy tudósítást, szenzációs sztori, add a gépírónőt, diktálnom kell.

– Jól van, kolléga, de azt tudod, hogy létszámstop van, úgyhogy ne is álmodj róla, hogy újra fölveszünk állandó munkaviszonyba.

– Bánom is én, megvan itt mindenem, nem kell a mocskos pénzetek, csak add már a Gizikét!

Mivel kimondta a bűvös mondatot – tudniillik, hogy hajlandó ingyen is tudósítani –, a főszerkesztő immár nem látta semmi akadályát annak, hogy kapcsolja a daktilográfus szakmunkatársat. A szegény újságíró pedig részletesen beszámolt a történtekről, hogy az ordas miként fújt el két erdei házikót, miként menekültek meg mégis a malacok és végül hogyan jártak túl a farkas eszén.

Ettől a naptól kezdve a szegény újságíró rendszeresen tudósított az erdő eseményeiről egykori lapjának, amely a médiapiacon egyedüliként rendelkezett erdei tudósítóval, ráadásul az egész nem került neki semmibe, leszámítva a szegény újságíró telefonszámláját.

Szólj hozzá!

Címkék: újságírás újságíró három kismalac

Probléma? Megoldva!

2018.02.12. 00:13 pressburger

Rendkívüli szülői értekezleten volt szerencsém részt venni a múlt héten. Minden újvidéki óvodában összehívták a szülőket a súlyos járványhelyzet miatt (kanyaró, bárányhimlő, skarlát és különféle szezonális vírusok dühöngenek mindenfelé már hetek óta). Mit tudhat meg az ember egy ilyen szülői értekezleten? Tulajdonképpen semmi újat. Viszont kaphat egy nagyon szórakoztató, pontosabban tragikomikus képet az ország mentalitásáról: Szerbia kórképét, másfél órába sűrítve.

Đavo je odneo šalu (Ennek már a fele sem tréfa) – A legkisebb lányunk bölcsis csoportjában a 25 gyerekből már csak öt maradt talpon, de a középső ovisunknál sem sokkal jobbak az arányok, és hát országszerte is hasonló a helyzet. Ez lehet az a pillanat, amikor az Egészségügyi Minisztérium egyik helyettes államtitkárának valamelyik irodistája (privátban: aggódó anyuka) dühösen dobbant egyet, hogy „főnök, most már tényleg csinálni kellene valamit”, majd elsírja magát. A hatásos jelenetet követően a helyettes államtitkár bekopogtat a miniszterhez, és arra a közös elhatározásra jutnak, hogy kiadnak egy minisztériumi rendeletet. Ebben szigorúan arra intik az iskoláskor előtti intézmények vezetőit, hogy a járvány további terjedésének megakadályozása érdekében mostantól csakis a teljes felépülést tanúsító orvosi igazolással fogadjanak vissza korábban betegség miatt hiányzó gyerekeket. „Kötelező, nincs kivételezés, hívják össze a szülőket és közöljék ezt velük!”

Pratimo situaciju (Átlátjuk a helyzetet) – A minisztériumból jövő rendelet komoly dolog, az iskoláskor előtti intézmények vezetői üstöllést ki is plakátoltatják, hogy minden szülőnek kötelező megjelennie a rendkívüli, óvodaszintű szülői értekezleten. Meg is jelenünk cirka százan, és bepréseljük magunkat egy 30 négyzetméteres terembe, ahol az ovi főnővére szigorú tekintettel kezdi a „prevencióról” szóló előadás, miközben a vírusok és baktériumok vígan ugrándoznak az egymás intimszférájában ácsorgó emberek között. Szó esik lelkiismeretlen szülőkről, akik betegen küldik a gyereküket az oviba, ám elhangzik pár együttérző mondat is, hogy persze nem könnyű a szülőknek manapság, amikor mindketten dolgoznak és nincs kire bízni a betegeskedő gyereket, a betegszabadságot pedig alig fizetik, de stb. És hogy a minisztérium elrendelte: mostantól csakis orvosi igazolással fogadhatnak vissza az óvónők korábban betegség miatt hiányzó gyerekeket. „Kötelező, nincs kivételezés!”

Budimo ljudi (Gondoljunk embertársainkra) – Az okítás után bólogatás következik. Egyik-másik szülő még a nővérnél is keményebb hangot üt meg: vegye el a szociális ellátó a gyereket az ilyen szülőktől stb. Majd amikor a hivatalos álláspontot képviselők lecsillapodni látszanak, jönnek, előbb csak félénken, majd egyre hangosabban és határozottabban, a helyzetet árnyaló megnyilatkozások. „Igen ám, de a gyerekorvos azt szokta javasolni, hogy ne rohanjunk mindjárt a rendelőbe, ha kicsit belázasodik a gyerek; várjunk három napot, és ha a láz nem múlik, akkor jöjjünk; mivel igazoljuk a kimaradást, ha csak két napig tartott a rosszullét?” „Igen ám, de miért tegyük ki az éppen meggyógyult gyerekünket annak a veszélynek, hogy a túlzsúfolt várótermekben összeszedjen újra valamit?” „Igen ám, de ha az embernek három apró gyereke van, és minden köhécselés vagy szipogás alkalmával rohan az orvoshoz, majd gyógyulás után újfent az igazolásért, akkor évente” – egyik apuka kiszámolta – „hatvan napot kell a szülőnek a rendelőben rostokolnia.” „Igen ám, de a legtöbb háziorvos üres igazolást szokott adni a szülőknek, hogy otthon töltsék ki kedvük szerint; akkor meg mi értelme az egésznek?” „Igen ám, de ha magánorvos is adhat igazolást, akkor nem árt tudni, hogy a legtöbben már 1000 dinárért akár a gyerek megvizsgálása nélkül is kiadják ezt gond nélkül.” Ez utóbbi kijelentés miatt kisebb vita alakul ki, valaki ugyanis ismer olyan orvost, aki csak 500 dinárt kér, de ezt az 1000 dináros tarifára esküvő hitetlenkedve fogadja.

Snaćićemo se nekako (Megoldjuk valahogy) – Öt percnek sem kell eltelnie, hogy kiderüljön: ezt a szigorítást, finoman szólva, nem dolgozták ki túlságosan körültekintően. A főnővér először minden kérdésre csak mereven a hivatalos választ ismételgeti („minden esetben kötelező hozni orvosi igazolást”), de egyre inkább kiül az arcára a tanácstalanság, mert maga is rádöbben: a rendelet meghozói számos eshetőséggel nem számoltak, és dühvel vegyes irigységgel gondol az immár az osztrák Alpokban síelő minisztériumi közszolgákra, akik őt ilyen helyzetbe hozták. De ekkor hirtelen, egy kérdés formájában, megérkezik a mentőötlet: „Mi van akkor, ha a gyerek nem is beteg, csak éppen elutazunk egy hétre; ezt a hiányzást hogyan igazoljuk?” A főnővér szeme felcsillan, mert erre történetesen van hivatalos válasz: „Ebben az esetben a szülőknek kell igazolást írniuk, és azzal visszafogadják a gyereket az óvodába.” Morajlás támad, a főnővér és a szülők is cinkosan mosolyognak, néhányan félhangosan ki is mondják, amit nem szabadna, elég volna csak gondolni.

Ma pusti budale (Nem tudnak azok semmit) – És ezen a ponton tulajdonképpen véget is érhetne a szülői értekezlet, hiszen megvan a válasz arra a mindenkiben motoszkáló kérdésre, hogy vajon miként lehetne kijátszani ezt a rendeletet, de persze nem ér ezzel véget, mert sokak szükségét érzik annak, hogy a rendszert, azokat „ott fönn” hibáztatva saját lelkiismeretüket jó előre tisztára mossák, hogy majd amikor a kisebb influenza miatt otthon tartott gyereket ismét oviba küldik saját kezű igazolással, ne érezzék magukat kellemetlenül a hamis indoklás miatt („elutaztunk pár napra a rokonokhoz”).

Kako ćemo, lako ćemo (Majd lesz valahogy) – És az élet megy tovább. A járvány még eltart pár hétig, aztán, legkevésbé se a minisztériumi rendeletnek köszönhetően – melyet egy, maximum két hétig próbálnak, sikertelenül, betartatni – alábbhagy, úgyszólván magától megszűnik. Mert minden véget ér egyszer – meg persze jövőre újrakezdődik, lesz majd megint vakaródzás, szigorkodás stb., de – o tom potom. Fő, hogy a papírok stimmeljenek.

Szólj hozzá!

Címkék: betegség járvány kórkép Szerbia

Vajdasági Magyar Legjava 2017

2018.01.08. 15:56 pressburger

top10.jpgAmi itt következik, az egy végtelenül szubjektív, igazságtalanul hiányos és maximálisan hevenyészett "Top 10", vagyis az én személyes sikerlistám, az előző év számomra pozitív értelemben legmeghatározóbb, legjobb vajdasági magyar közéleti, kulturális eseményeivel, történéseivel, termékeivel, helyeivel – időrendben és nem fontossági sorrendben.

1. Bózsó István (Stephen Bozhen) kapta a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének éves díját – A Második Nyilvánosság Facebook-csoport alapítója és egyik adminisztrátora az Autonómia – vajdasági civil portálon megjelent cikkeiért érdemelte ki a független szakmai szervezet újonnan alapított díját, amelyet a kisebbségi nyelveken alkotó szerzőknek ítélnek oda mostantól kezdve minden évben. „Bózsó Istvánnak sziporkázó stílusa van, írásai teli vannak gyilkos humorral és okos meglátásokkal” – áll egyebek mellett a méltatásban.

2. Felkerült Európa kulturális térképére a szabadkai Klein House social bar & art gallery – A Gyulai Zsolt által üzemeltetett közösségi hely nemcsak a legkülönfélébb művészeti ágak felvonultatásával, de kiváló minőségű boraival és kézműves söreivel is rövid idő alatt rátalált a főként fiatal értelmiségiekből álló vendégeire. A Klein House az ősszel, egyedüli vajdasági klubként, bekerült a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programjába is, melynek köszönhetően könnyűzenei koncertek megvalósítására nyert támogatást.

3. 50 éves lett a Középiskolások Művészeti Vetélkedője – Nemcsak azért volt jelentős a 2017-es KMV, mert fél évszázados lett a vetélkedő, hanem azért is, mert az a gárda, amely 11 évvel ezelőtt átvette a szervezést és újjáélesztette, felpezsdítette a rendezvényt, most úgy döntött, hogy átadja fiatalabbaknak a szervezés feladatát. A gálán látott produkciókból ítélve megnyugtatóan színvonalas volt a verseny, ami minden bizonnyal és nagy mértékben annak is köszönhető, hogy ismét presztízzsé vált a KMV-n való részvétel.

4. Megjelent Terék Anna Halott nők című verskötete – A Forum és a Kalligram közös kiadásában megjelent, öt ciklusra tagolt kötet verseiből tragikus női sorsok bontakoznak ki, haldokló, tetszhalott, élőhalott nők szólalnak meg, a sírástól szaggatottá váló lélegzetvétel rapszodikusságával. Sötét, mély fájdalom ivódott Terék Anna verseinek minden sorába. Ilyen rezignált, kopogó, tiszta mondatok megfogalmazására csak halott nők képesek, a költő itt csak médium lehet. A Halott nők a kortárs magyar költészet egyik csúcsteljesítménye!

terek_pressburger.jpg

Egy kellemes beszélgetés előtt a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban - Éppen isszuk Náray Éva igazgatónő szavait

5. Megjelent a Ki vagy te, vajdasági magyar című esszékötet? – A vajdasági/délvidéki magyar identitásokról még nem született ilyen sokszínű és ennyi szerzőt felvonultató könyv, mint a Forum Könyvkiadónál megjelent, Losoncz Márk szerkesztette Ki vagy te, vajdasági magyar, amely elsősorban az önazonosság törékenységére, a kollektív és egyéni elbeszélések sokrétű voltára összpontosít. „A kötetbe felkért szerzők egymástól különböző, izgalmas perspektívákból mondják el, mit jelent szerintük vajdasági magyarnak lenni” – áll a kötetismertetőben.

6. Újjászerveződött és új tulajdonost kapott a Családi Kör – Habram Mária, a Családi Kör hetilap sokéves igazgatója és főszerkesztője május végén jelentette be, hogy vevőt keresnek a lapra, és egy fiatalabb csapatnak szeretnék átadni az egyetlen vajdasági magyar magánhetilap szerkesztését. A tulajdonosváltás két hónappal később meg is történt, és az eladó kívánalmainak megfelelően valóban egy még fiatal, de tapasztalt és szakmailag felkészült csapat vette át a lap szerkesztését.

7. Tolnai Ottóval beszélgetett Bakos Petra a kishegyesi Dombos Wine Clubban – Tolnai Ottó költő hömpölygő történeteit mindig kivételes élmény hallgatni, kivált, ha értő és a költészetére érzékeny beszélgetőpartnere, kérdezője, moderátora akad. Augusztusban a Szenteleky–Leskovac Műfordítótábor mintegy záróakkordjaként beszélgetett a Vajdasági Írók Egyesületének életműdíjával is ebben az évben kitüntetett költővel Bakos Petra, a világhírű Nagy József pedig performanszával és folyamatos alkotói jelenlétével tette még érdekesebbé az irodalmi beszélgetést.

tolnai_nagy_bakos.jpgNagy József, Tolnai Ottó, Bakos Petra és a beszélgetés műtárgya (Tóth Hajna fotója)

8. A VaMaDiSz harcot vívott a magyar nyelvű fölvételizés érdekében – Tartományi határozat mondja ki, hogy Vajdaság területén minden kar köteles megszervezni a fölvételi vizsgát a nemzeti kisebbségek nyelvén, így magyar nyelven is. Az Újvidéki Egyetem Jogi Kara ezt a rendeletet nem hajlandó betartani. A Vajdasági Magyar Diákszövetség 2015-ben fordult bírósághoz, és számos buktató, váratlan fordulat, valamint az elhúzódó eljárás ellenére sem adta fel a harcot. 2017 az ügy szempontjából igen intenzívnek volt mondható, s bár októberben ismét a VaMaDiSz ellen ítélt a bíróság, a szervezet úgy döntött, fellebbez, és folytatja a küzdelmet.

9. Bemutatták a Felhő a nadrágban című előadást a Kosztolányi Dezső Színházban – Egy gyilkos humorú, bátor, ugyanakkor önironikus produkciót állított színpadra Kokan Mladenović rendező. A premier közönsége állva tapsolt a katartikus élményt nyújtó előadás végén. Ritkán látni a szerbiai színházakban olyan darabot, amely sem nem szájbarágósan aktualizál, sem pedig nem végtelenül elvontan közelíti meg a társadalmi problémákat. A Felhő a nadrágban sikeresen megtalálta a középutat, és eltalálta a közönség neuralgikus pontját – pozitív értelemben persze.

10. Konferenciát tartottak a vajdasági magyarok politikai eszmetörténetéről és önszerveződéséről – Nem léteznek átfogó tudományos kutatások, amelyek a vajdasági magyarok 1989-ben megkezdődött politikai önszerveződésének időszakát dolgoznák fel. A Regionális Tudományos Központ által levezényelt tanácskozás résztvevői – többségükben olyan fiatal tudományos kutatók, akiknek a 90-es évek politikai mozgásairól nincsenek kiforrott, a konklúziókat esetleg torzító, személyes tapasztalataik – ennek az izgalmas periódusnak néhány jelentős szegmensét tárták fel.

Szólj hozzá!

Címkék: Nagy József Tolnai Ottó KMV Kosztolányi Dezső Színház Családi Kör Stephen Bozhen Terék Anna Bózsó István NDNV Klein House Forum Könyvkiadó Bakos Petra VaMaDiSz Regionális Tudományos Központ

Szántani és vetni

2017.12.11. 23:03 pressburger

sympo.gifTíz évvel ezelőtti cikkeimet rendezgetem, azokat, amelyek egykoron a Symposion-line-on (ne kattintson, kár a gőzért) az első vajdasági magyar internetes véleményportálon jelentek meg. A Sirbik Attilával társszerkesztett „közéleti kultúrmonitor” alapvetését még ma is vállalom. „Tőlünk oly távoli, mégis, hozzánk oly közeli allegóriával élve: szántani és vetni akarunk. A vajdasági magyar közéletben – ha van egyáltalán ilyen – csak vetni szokás, meg csodálkozni utána, hogy miért nem nő ki semmi a magból. Ennek oka, hogy fölszántatlan földbe hullajtják a magot. Nagyon nagy hiány van szigorú, elemző és szókimondó kritikákból, melyekben – a szerzők vérmérsékletétől és a témától függően – némi indokolt fikázás – miként a trágya, még ha büdös is – csak jótékonyan hathat. Annál több azonban a dicshimnusz, az egekig magasztalás, mintha csak minden a legnagyobb rendben volna, és köröttünk mindenki mindenben zseniális és emberfeletti teljesítményről tenne tanúbizonyságot. A másik gyakori jelenség pedig az elhallgatás: ami silány, arról – mint a halottról – inkább hallgassunk. Hát ne hallgassunk!”

A közállapotokat ostorozó jegyzetekből úgy tűnik, itt szinte semmi nem változott az eltelt egy évtized alatt. De az is lehet, hogy változott, romlott, csak én voltam akkor még túl szigorú. (Az optimista hozzáállás ennek épp az ellenkezője volna: ma vagyok túl szigorú, vagyis a helyzet tulajdonképpen javult.) Ilyen mondatokat írtam le egykoron:

pacman.gif„Nálunk a zabálás–sportolás–hagyományőrzés háromszögén kívül rekedt tevékenységi köröknek vajmi kevés esélyük van tisztességes támogatásra a »közösség« részéről, nem mintha zabálásra, sportolásra és hagyományőrzésre ne volna szükség, én csupán az aránytalanságokról beszélek.”

„Ha végignéz az ember a vajdasági magyar intézmények egyre bővülő, ám egyre hígabb állagú során (micsoda képzavar!), vérmérsékletétől függően, vagy kiakad, mint a sezlonyrugó, és idegesen a földhöz kezdi verdesni magát, esetleg a kezébe kerülő nehéz tárgyakat fogja dobálni szerteszét (betontáblákat az emeletes ház tetejéről, mondjuk), vagy összecsomagol és veszi a kalapját, esetleg önmagába zuhan, bezárkózik valahová, ahol nem érik ama híg állagú sor ingerei.”

„…a foteleket és katedrákat birtokló politikai és szellemi vezetőinknek tökéletesen megfelel a kritikai közvélemény hiánya. Bár igen gyakran nyilatkozzák azt, hogy munkájukat nyugodtan lehet bírálni, tudhatják, hogy úgysem akad senki, aki ezt meg merné kockáztatni, ha egyáltalán van olyan, akinek van kapacitása ilyesmire, hiszen a magyar közösség szellemi színvonala rohamosan zuhan.”

2006-ban és 2007-ben íródott cikkekből idéztem. Döbbenetes? Szomorú? Megnyugtató? Nem tudom eldönteni.

Bemocskolni a rohadékoknak

De mielőtt kardunkba dőlnénk, szögezzük le: nem minden rossz itt. Sőt, van, ami kifejezetten jól működik, amire méltán lehetünk büszkék, és amire egyelőre nem tenyerelt rá a politikai hatalom betiltással, forrásmegvonással, rossz hír keltésével, párhuzamos struktúrák megteremtésével – már ahogy ezt csinálni szokta. Egy ezen kevés intézményünk/rendezvényünk közül a szabadkai Desiré Central Station. Egy olyan nemzetközi kortárs színházi fesztivál ez, amelyet a megrendezésének első évétől kezdve a délkelet-európai régió legjelentősebb színművészeti szemléi között tartanak nyilván, és ennek a méltán kivívott elismerésnek kilenc éven át képes volt maradéktalanul megfelelni.

A legnagyobb sajnálatomra csak öt fesztiváli előadást láttam a 18-ból, de ezek között is volt egy, amely katartikus élményt nyújtott. Történetesen épp a házigazda Kosztolányi Dezső Színház Felhő a nadrágban című előadása, amelynek premierjét a múlt vasárnap zárult fesztivál idejére időzítették.

Nem vagyok az a bravózós, ujjongva ünneplő típus, inkább keresem a kákán a csomót (nem mindig vagyok tekintettel a káka tövén költő rucára, elismerem), de ezúttal egyszerűen nem volt ülve maradásom, amikor vége lett az előadásnak. És nem csak én tapsoltam állva, hanem szinte a teljes publikum.

A dölyfös hatalommal, a túlerővel szemben egyetlen igazán hatásos fegyver létezik: a humor. (Aki megelégszik ezzel az egy közhellyel, az onnan folytassa az olvasást, hogy „Ilyen gyilkos humorú…”.) Ha azt látod, hogy mindenki csak gyáván tűr, hogy nincs, aki lázadna az igazságtalanságok ellen, vagy csak maroknyian vagytok ilyenek, két választásod van: te is beállsz a néma leventék sorába, vagy harcolsz. Ha ez utóbbit választod, csinálhatod hót komolyan, mint a vallási fanatikusok, vagy kinevetve az ellenfelet. Kokan Mladenović rendező most is a humor mellett döntött. Ilyen gyilkos humorú, bátor, ugyanakkor önironikus produkciót ritkán látni a szerbiai színházakban. Ha társadalmi problémákról akar szólni egy előadás, az általában a végletekbe menekül: vagy túlságosan absztrahál, így aztán mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja, vagy, épp ellenkezőleg, szájbarágósan aktualizál, kérkedik a vélt bátorságával. A Felhő a nadrágbannak sikerült megtalálni a középutat, és eltalálni a közönség neuralgikus pontját – pozitív értelemben persze. Mert mi, a gyávák, a meghúzódók, a lázadozók, a harcosok, mind ott ültünk a közönségben, és mindnyájunknak jól esett, hogy végre valaki helyettünk, velünk vállvetve, csendes vagy hangos biztatásunk közepette jól bemocskolt egyet a rohadékoknak.

Nézzék meg, amíg megtehetik!

1917 - 2017 Russian revolution - KDSZ from Zsófi Szerda on Vimeo.

Szólj hozzá!

Címkék: Kosztolányi Dezső Színház Kokan Mladenović Desiré Fesztivál Symposion-line

Az elvándorlás mint tömegpszichózis

2017.11.08. 11:51 pressburger

Korponai Csaba fölvetette a kérdést a Facebookon, hogy a vajdasági magyarságot fokozottan sújtó elvándorlási hullám vajon nem tömegpszichózis eredménye-e. A bejegyzése percek alatt „fölrobbant”: boldog-boldogtalan hozzászólt, volt, aki (virtuálisan, persze) a hátát lapogatta, hogy „végre valaki kimondta a tutit”, mások (szerencsére szintén csak virtuálisan) a torkának estek, mert hát „hogy merészel ilyet feltételezni bárki is a kényszerből távozókról”.

 

Pedig az ismerősöm nem azt mondta, hogy „divatjelenség” az elvándorlás – amit állítani valóban vérlázító provokáció, noha nem egy hatalmi vajmagy politikus száját elhagyta már ez a rosszindulatú és cinikus kifejezés –, hanem arra próbált utalni, hogy immár azok is mennek, akiknek ez esetleg korábban meg se fordult volna a fejében (esetleg még egzisztenciálisan sem kényszerülnének rá), ha nem az exodus volna a mindennapi tapasztalatuk, s hogy immár a racionális mérlegelés egyre több kivándorlás mellett döntő személynél, családnál másodlagossá válik vagy teljesen elmarad, és a döntés egyre inkább érzelmi alapokra tevődik át: „mind mennek/menekülnek, mi is menjünk/meneküljünk innen!”

Olyan öngerjesztő mechanizmus – vagy ha úgy tetszik, tömegpszichózis – ez, amit három Prosperitati se tudhat megállítani – ha továbbra is ennyire „fojtós” marad itt a „levegő”. Meggyőződésem ugyanis, hogy nem csapott volna át a jelentős mértékű (főként gazdasági okokkal magyarázható) elvándorlás tömeges exodusba, ha nem éreznék az emberek úgy, hogy már a puszta véleménynyilvánítás is egzisztenciális kockázattal jár, hogy dúl a pártfoglalkoztatás és dívik a kontraszelekció, a kritikus vagy ellenzéki hangokat pedig teljesen elszigetelik, illetve kiirtják. Egyszóval, ha nem éreznék úgy, hogy megfulladnak (amellett, hogy esetleg éhen halnak).

És bizony mindezért nem csak az ország többségi hatalmi elitje tehető felelőssé, hanem a mi kisebbségi hatalmi elitünk is.

Szólj hozzá!

Címkék: migráció exodus elvándorlás

Ki vagy te, vajdasági magyar?

2017.11.07. 13:07 pressburger

ki_vagy_te_vajdasagi_magyar.jpgKötetbemutató volt a szabadkai Klein House-ban, a dr. Losoncz Márk szerkesztette Ki vagy te, vajdasági magyar? című esszékötet bemutatója. A könyv egyik recenzenseként vettem részt a beszélgetésben dr. Rácz Krisztina recenzenstársammal, valamint a kötet említett szerkesztőjével, továbbá öt szerzőjével, dr. Losoncz Alpárral, Bakos Petrával, Gyurkovics Virággal, Tóth Szilárddal és Vataščin Péterrel egyetemben. Tartalmas kétórás, teltházas beszélgetés volt, amelybe a közönség is bekapcsolódott.

Az egyik legizgalmasabb vita aköré szerveződött, hogy miért nem írták meg a maguk identitásügyeit azok, akik szívesebben mondják magukról, hogy ők „délvidéki magyarok”, mintsem azt, hogy „vajdasági magyarok”. Miért nem válaszoltak az eredetileg Ki vagy te vajdasági/délvidéki magyar?-ként megfogalmazott kérdésre a „délvidéki magyarok”? – pedig felkérést kaptak a legkülönfélébb ideológiai és politikai beállítottságú, vajdasági/délvidéki kötődésű értelmiségiek, írástudók.

Ezzel kapcsolatban van egy feltevésem, amit az esten is vázoltam.

Azok, akik magukat „vajdasági magyarként” határozzák meg, felvállalják ennek az identitásnak a puszta magyar identitáshoz viszonyított többlettartamát. Legtöbbjüknél ez elsősorban érzelmi (tehát kevésbé politikai vagy földrajzi) töltettel bír, amit az egyetemes magyar identitásból való kirekesztettség érzése vagy épp az elkülönülési szándék táplál. A „vajdasági” itt tulajdonképpen egy kényszerjelző: amíg lehetett azt mondani, addig inkább a „jugoszláviai magyar” volt a használatosabb, ám érzelmi töltet tekintetében nagyon hasonló volt a „vajdasági magyarhoz”.

Ugyanakkor a „délvidékiségnek” nincsen identitásképző ereje. Aki „délvidéki magyarként” határozza meg magát, az nem mondja azt, hogy ő valamiben különbözik a magyar identitással rendelkezőktől, pusztán kijelöli saját helyét a magyar földrajz vonatkozásrendszerében.

A fölkért, magukat „délvidéki magyarokként” megélő személyek tehát azért nem válaszoltak a hozzájuk intézett kérdésre, mert a válaszukból nem kerekedhetett volna esszé, hiszen a válasz mindössze ennyi: „Délvidéki magyar vagyok, tehát magyar vagyok.”

1 komment

Menesztés-blog reloaded - Don't take anything seriously*

2016.06.24. 03:53 pressburger

Öt éve történt. Ugyanilyen forró nyári nap volt, életem egyik legboldogabb napja, amikor a Magyar Nemzeti Tanács leváltott a Magyar Szó éléről.

ot_eve.jpg

Az ülés délután háromkor kezdődött, engem is meghívtak, hogy elmondhassam a védőbeszédemet (Akkor még működött az MNT-s demokráciának legalább a látszata.) Dél körül érkeztem meg Újvidékről, hogy az ülés előtt még találkozzam a kollégákkal a szabadkai szerkesztőségben. Tőlük tudtam meg, hogy valaki flashmobot szervezett a Facebookon a Magyar Ház elé, és már nagyon sokan jelezték, hogy ott lesznek a tüntetésen. Senki nem akarta elárulni, hogy kinek az ötlete volt, pontosabban azt állították – hamiskásan mosolyogva –, hogy fogalmuk sincs, ki indította el a facebookos eventet.

Amikor elérkezett a pillanat, szinte a teljes szabadkai szerkesztőségi gárda velem együtt indult el a Magyar Ház felé. Az Ago Mamužić utcában már több tucatnyian voltak a tiltakozók, ismerősök és ismeretlenek, ismert személyiségek, országos újságíró-egyesületek, nemzetközi szervezetek képviselői, és számos olyan olvasó, aki egyszerűen úgy érezte: a sajtószabadság megcsúfolása ellen tiltakoznia kell. Mert nem egy „számos szakmai hibát vétett” főszerkesztő eltávolításáról szólt ez a történet, hanem a politikai hatalommal való visszaélésről, személyi önkényről, a Magyar Szó „betöréséről”.

Az „üvegpalota” előtt zentai és újvidéki kollégákkal is összefutottam, de egyértelműen a szabadkai fiatal szerkesztő- és újságírógárda volt túlsúlyban. Néhány rendőrt is kivezényeltek, ami igazán meglepett.

Mielőtt beléptem volna az MNT székházába, megpillantottam Tolnai Ottót, aki egyébként nagyon ritkán foglalt állást közéleti ügyekben, ezért is esett jól, hogy most eljött. Odalépett hozzám, üdvözölt, és rögtön a tárgyra tért: „Nálad vannak Polgár Baba levelei?” Nem értettem semmit. Minden gondolatom a tüntető tömeg megható látványa és a készülő ülés körül forgott, Ottó pedig valami levelekről kérdez?! Idő kellett, mire felocsúdtam, és megértettem, hogy egy távoli rokonom nálam heverő emlékirataira „fáj a foga”, mert (polgári nevén) Svirčev Edit néni valahogy éppen beleillett a Tolnai-univerzumba.

Miközben kattogtak a fényképezőgépek, és mindenki azt hihette, hogy a legnagyobb vajdasági költő néhány biztató szóval bocsát „utolsó utamra”, nem ez történt – hanem ennél sokkal több: Tolnai Ottónak köszönhetően megértettem, hogy hittel küzdeni az igazságért, egy szakma becsületéért olyannyira magától értetődő, természetes, mondhatni mellékes dolog is lehet, hogy ebből nem érdemes „lenni vagy nem lenni” kérdést fabrikálni; ha a küzdelmünk végén el is bukunk, nem kell ezt teljes testi-lelki megsemmisülésként megélnünk. „Don't take anything seriously” – mondta állítólag a Jóisten Ádámnak és Évának, mielőtt kipaterolta volna őket az Édenkertből.

(Folyt. köv.)

* Négy évvel ezelőtt elkezdtem írni a Menesztés-blogot, de csak két része született meg:

Menesztés-blog (1. rész) - Whatever

Menesztés-blog (2. rész) - Súrlódások

 

Úgy terveztem, hogy a leváltási folyamat négy napba sűrített eseményeit, az előzményeket és a következményeket több részben fogom, részletesen taglalni. Aztán ez mégse jött össze. Most, az ötéves évforduló apropóján a leváltási folyamat utolsó állomásáról számolok be, ez is folytatásos lesz. És ez most tényleg folytatódik, ígérem. :)

Aki pedig teheti, jöjjön el estére erre az interaktív beszélgetésre!

Szólj hozzá!

Címkék: sajtószabadság tolnai ottó magyar szó magyar nemzeti tanács

Elő a farbával: Hány IGEN szavazatot kapott Pásztor?

2015.05.01. 08:32 pressburger

Egy hét telt el a Vajdasági Magyar Szövetség tisztújító közgyűlése óta, melyen Pásztor Istvánt újabb négy évre a párt elnökévé választották, de senkinek se jutott még eszébe, hogy megkérdezze: hány IGEN szavazatot kapott az újraválasztott vezető?

szavazolap.jpg

Mondjuk, a Magyar Szó tudósítója számára ez nem is volt kérdés. „A VMSZ tanácsa egyedüli jelöltként javasolta Pásztort az elnöki posztra, s a leadott 277 szavazat közül 274 érvényes támogató vokssal választották újra a VMSZ vezetőjévé.” – szól a tények interpretációja „egyetlen napilapunk” tálalásában. A Magyar Szó szerint tehát, ami érvényes szavazat csak volt, az mind Pásztort támogató voks volt. Hát ez aztán nagyon életszerű, különösen az elmúlt hetek párton belüli forrongásait szem előtt tartva…

A Pannon RTV jelentésében ez áll: „A VMSZ elnökére 277 szavazat érkezett be, amelyből 274 volt érvényes.” Ebből azonban nem derül ki, hogy a 274 érvényes szavazat mind IGEN szavazat volt-e.

A Vajdaság Mának is volt tudósítója a sajtó nyilvánossága előtt zajló ülésen. Ő így fogalmaz: „A szavazatszámláló bizottság jelentése szerint a VMSZ 17. közgyűlésen résztvevő küldöttek 277 szavazatot adtak le, ebből 274 volt érvényes, ezzel pedig megerősítették Pásztor Istvánt az elnöki tisztségében.”

Időközben megszereztem az eredményhirdetésről készült hangfölvételt, és meggyőződhettem róla, hogy a közgyűlésen valóban nem hangzott el, hogy milyen arányban voltak az IGEN-ek és a NEM-ek, csak az érvényes és az érvénytelen szavazatok számára vonatkozó adatokat ismertette a szavazatszámláló bizottság elnöke. A hangfölvétel alapján egyértelműen kimondható: előre megírt szöveget olvasott föl az illető.

Hogy miért is olyan fontos ez? Nem fontos, csak elképesztő. Egy párt belső ügye, hogy mennyire transzparens saját tagságával, küldötteivel szemben. Ha ők nem akadtak fönn ezen az apróságon, akkor igazán nincs mit ágálni. Felőlem aztán csalhattak is, vagy akár a párt örökös királyává is koronázhatták volna a régi-új elnököt.

De ha a nyilvánosság számára nem szolgálnak gyors és egyértelmű válasszal a párt illetékesei arra a kérdésre, hogy hány IGEN és hány NEM szavazatot kapott Pásztor István újraválasztott elnök, akkor a nyitásról, nyitottságról megfogalmazott mondatok teljesen hitelüket veszítik.

Szólj hozzá!

Címkék: vmsz pásztor istván

Kussolási ösztön

2015.04.22. 16:10 pressburger

A kezdetektől követem a Magyar Nemzeti Tanács üléseit, vagyis 2002 óta. A kétezres években ugyan még nem volt tévés közvetítés, ezt Korhecz Tamás, az MNT második elnöke vezette be mandátuma kezdetén, azaz 2010-ben, de tudósítóként volt alkalmam majd’ minden ülésen részt venni.

Felelősségem teljes tudatában állítom, hogy ilyen alacsony színvonalat soha korábban még nem produkált a vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzata, mint a most hétfői ülésén.

mnt_2014.jpg

Már-már nosztalgiával gondolok vissza a – különféle jogi csűrés-csavarások miatt – nyolc évre nyúlt, sokat kárhoztatott Józsa-korszakra, amikor szinte semmilyen felhatalmazása nem volt a testületnek, és ülésezni is ritkán ülésezett (akkor is minek). Mint emlékezetes, az első MNT tagjait erősen vitatható körülmények között, elektori közgyűlésen (tehát közvetett módon) választották meg, így aztán a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott egyetlen lista fedte a teljes 35 fős tanácsot (más lista versenybe se száll(hatot)t). Mégis, a tanácstagok között – bár egyazon listához tartoztak – parázs viták alakultak ki az elmúltnyócév során; meg merték fogalmazni a kritikájukat a tagok az – akkor így hívták – Intézőbizottság vagy az elnök (tehát az „övéik”) munkájával, felvetéseivel kapcsolatban; érveltek, javaslatokat tettek, persze időnként személyeskedtek is, de többnyire a jó ízlés határain belül mozogva.

Emlékszem például, hogy a magyar helységnevekről micsoda disputa alakult ki, pedig hát ugye nem attól függött a vajdasági magyarság sorsa, hogy Bácsfeketehegy lesz-e Feketics, vagy kap-e egy „Magyar-” előtagot Kanizsa. Amikor a diplomahonosítási ügyünk volt terítéken (2003), vagy a Magyar Szó Szabadkára költöztetése (2004), Dudás Károly, Várady Tibor, Bányai János, Ózer Ágnes, Galambos László, Fehér István, Gerold László... valósággal szétszedték egymást: röpködtek az érvek pro és kontra, szenvedélyes beszédek hangzottak el, Józsa nem győzte csillapítani a kedélyeket.

A színvonaltalanságot tehát korántsem arra értem, hogy nyomdafestéket nem tűrő szavakat, durva támadásokat, övön aluli ütéseket engednek meg maguknak egyes képviselők, hiszen erre azért volt példa dögivel 2002 és 2010, illetve 2010 és 2014 között is. Nem, a színvonaltalanság ez esetben arra vonatkozik, hogy immár mindenkin, aki a Magyar Összefogás listájához tartozik, teljesen eluralkodott a kussolási ösztön, a jogszabályok betartásának pedig már a látszatára sem adnak. Hol van már az átkos, „egypárti” MNT, amelyben a civilek, a független értelmiségiek, az intézményvezetők, sőt, a VMSZ-es pártkatonák is szembe mertek menni a pártdirektívával (ha egyáltalán volt ilyen), adott esetben hajlandók voltak megkérdőjelezni akár egy-egy javaslat, döntés vagy módszer jogosságát, helyénvalóságát is!

Ma ez a bátorság teljesen hiányzik. Mindenki a kulisszák mögött próbál érvényt szerezni érdekeinek (vagy még ott se, inkább csak lapít), a nyilvánosság előtt pedig eljátsszák az egységet. Nagy a csönd, senkinek semmiről nincs véleménye (legföljebb egy-egy ellenzéki provokációra válaszol), és szavazógépként mindnyájan csak a kezüket emelik, még ha az ügyrendet nyilvánvalóan megszegve teszik is, és még ha Hajnal Jenő elnök se tudja pontosan, mire szavaznak éppen.

Jó marketingfogás volt Pásztor István VMSZ-elnök részéről, amikor az első közvetlen nemzeti tanácsi választások előtt 2010-ben bejelentette, hogy a Magyar Összefogás listájával a teljes vajdasági magyar közösséget kívánják lefedni, ezért csak minden második személy lesz a listán párttag, a többi helyet a civilek, az egyházak képviselői, az értelmiségiek kapják meg. Négy évvel később, a 2014-es választások előtt azonban már senki se hitte el neki ezt a dumát (szerintem ő maga se hitt benne), mert láthatóvá vált, hogy a gyakorlatban ez kurvára nem így működik: a pártfegyelem a „civileket” is nagyban érintette (és most a Korhecz-éráról beszélek!). A kussolási ösztön tehát már az előző mandátumban hódító útjára indult, bár akkor még akadt két-három MÖ-listás képviselő, aki hallatni merte a hangját a pártdirektívával szemben is, a szavazógépezet sem működött 100 százalékos biztonsággal, és adtak arra, hogy az ügyrendet legalább betartsák.

Mára a diktatúra ilyesféle „gyermekbetegségei” egyáltalán nem jelentkeznek. Szépen megmondta Hajnal Jenő: „Nincs vita”.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar nemzeti tanács magyar összefogás józsa lászló korhecz tamás hajnal jenő

Hogyan hamisította meg a cikkemet a Magyar Szó

2014.12.27. 23:35 pressburger

A Magyar Szó főszerkesztő-helyettese, Németh Zoltán két flekk terjedelmű cikket kért tőlem, amelyet a lap 70 éves jubileuma alkalmával megjelenő, december 24-i számba szánt. Azt mondta, a lap minden, még élő egykori főszerkesztőjét felkereste ezzel a kéréssel, így kerültem én is képbe.
A cikket határidőn belül, a terjedelmi korlátokat betartva elküldtem volt kollégámnak. Egyetlen kikötésem volt: változtatás, rövidítés nélkül jelenjen meg! Ő megígérte, hogy nem húz ki semmit a szövegből, de ha mégis bármilyen gond fölmerül, akkor fölhív.
Nem hívott.
December 23-án tudomást szereztem róla, hogy a szövegemet megcsonkítva, megváltoztatva (sőt, egy buta betűhibát is ejtve) tördelték be, és így küldték az oldalt a nyomdába. Azonnal hívtam Zolit, és mivel nem tagadta a változtatás tényét, határozottan kijelentettem, hogy ilyen formában nem járulok hozzá a közléshez. Később Varjú Márta főszerkesztővel is beszéltem, neki is ugyanezt mondtam.
Ennek ellenére másnap megjelent a meghamisított cikk.
A folytatásban közlöm a lapban megjelent változatot és az eredeti írást.

hamisitott_cikk.jpg

A világ legjobb magyar nyelvű napilapjától a pártközlönyig

Hetvenedik születésnapján valami szívhez szóló méltatással illene köszönteni az ünnepeltet, adomázgatva az együtt töltött évekről, felidézve a legszebb pillanatokat, a nagy tetteket, melyeket együtt vittünk véghez.

Most erre mégsem vállalkozom.

Nem azért, mert nem szívesen emlékszem vissza azokra az időkre, amelyeket előbb újságíróként, majd főszerkesztőként a lapnál töltöttem, hanem azért, mert ennél sokkal fontosabb most arról beszélni, amit a vajdasági magyarság egyetlen napilapját kézbe véve manapság tapasztalok.

Nem tévedtünk, amikor a 2011. június 24-én megjelent Magyar Szó fejlécébe azt írtuk bele, hogy ez volt „a közéleti napilap utolsó száma”. Varjú Márta kinevezésével ugyanis kezdetét vette a lap gyors leépülése, pártközlönnyé silányítása, amelyben írmagja se maradhatott meg semminek, ami a Vajdasági Magyar Szövetséget és annak tisztségviselőit akár csak szőrmentén is kritizálni merészelte volna.

Persze Varjú nem önállóan volt kénytelen bevezetni a vasfegyelmet, és kitalálni, hogy miről mennyit és hogyan kell írnia a lapnak. Hathatós segítséget kap(ott) a Pártszékházból, illetve a Magyar Nemzeti Tanács irodájában ülő írótól – ez nyílt titok. Nincs szükség már politikai nyomásgyakorlásra, hiszen ellenállás a főszerkesztés részéről nincs is.

Azok, akik a szerkesztéspolitikai döntéseket meghozzák a Magyar Szónál, nem nevezhetők újságíróknak, hiszen fittyet hánynak az újságírói etikára. A valóság tükrözése helyett egyetlen párt prizmáján keresztül szemlélik – és ezáltal torzítva adják vissza – a valóságot; ahelyett, hogy az újságíróikat az oknyomozó újságírásra serkentenék, megtiltják nekik a Pártot is érintő kényes témák feldolgozását; választások alkalmával pedig az agitprop olyan méreteket ölt, hogy az már félelmetes volna, ha nem volna komikus.

A félelem, a szervilizmus és a Pártnak való túlzott megfelelni vágyás elegye köszön vissza a mai Magyar Szó cikkeiből. A vajdasági magyar politikai hatalomgyakorlók bírálata tilossá vált, viszont kötelező a jelentéktelen, hírértékkel sem bíró eseményről is méretes tudósításban beszámolni, ha ott felszólalt valamelyik „kedves vezető”. Ellenzéki hangoknak legfeljebb kényszer szülte helyzetben, de akkor is csak külön engedéllyel adnak teret. A közéleti vitát pedig teljesen száműzték a lapból, hiszen sehogyan sem fér össze a fennen hirdetett közösségépítéssel és magyar szellemiséggel.

Azon morfondírozom néha, hogy valóban ennyire vak volna a hatalom, valóban nem látná, hogy az egyszólamúság, a propagandisztikus firkászkodás kontraproduktív, hogy nem csak a lap veszíti ezáltal hitelét és bázisát, hanem a magát sikeresnek tartó, agyonajnározott Párt is? Vagy egyszerűen csak a Magyar Szó főszerkesztője teljesítené túl a feladatát, és még nem szóltak rá föntről, hogy „Márta, azért ez már tényleg túlzás, vegyetek vissza a talpnyalásból”?

Igen, szomorú és dühös vagyok. Nem azért, mert leváltottak, hiszen életem egyik legfelemelőbb élménye volt, amit a menesztés napjaiban átéltem. Azért vagyok dühös és szomorú, mert a Magyar Szóból – amely a rendszerváltás(ok) előtt a világ legjobb magyar nyelvű napilapjának számított, a kilencvenes években méltóságteljesen ellenállt a háborús propagandának, majd a kétezres években, az elszenvedett káderbeli veszteség dacára is igyekezett megőrizni szakmai színvonalát – mára a VMSZ szócsöve, propagandakiadványa lett.

Kedves 70 éves Magyar Szó! Azt kívánom Neked, hogy vesd le béklyóidat, zavard el azokat, akik megfosztottak szabadságodtól, s légy ismét méltó Kek Zsigmond, Vukovics Géza és Csorba Zoltán nevéhez.

Szólj hozzá!

Címkék: németh zoltán Magyar Szó varjú márta

Nyílt levél Mihályi Katalinnak, a Magyar Szó művelődés rovata szerkesztőjének

2014.12.23. 12:05 pressburger

Kedves Kati!

Azért írok Neked nyílt és nem magánlevelet, mert a téma olyan, hogy ez a levélváltás – ha egyáltalán válaszolsz – nem csak kettőnkre tartozik.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának ügyével foglalkozó Párbeszéd helyett… című cikkel kapcsolatban szólítalak meg. Azért Téged, mert te vagy a művelődés rovat szerkesztője, a cikk pedig ebben a rovatban jelent meg, tehát tudnod kell a cikk megjelenésének körülményeiről.

Volna Hozzád néhány kérdésem.

Szerinted rendben van-e az, hogy a társulattagok nyilatkozata elé odabiggyesztettél egy tendenciózus bevezető részt, amelyben adventre, a megbékélés fontosságára utalsz, a színészek követeléseit pedig vádaskodásnak nevezed? Vagy ezt nem Te írtad? Akkor kicsoda? Ki mondta tollba? Miért a többes szám? Ki nem meri vállalni a véleményét? Vagy ez a szerkesztőség álláspontja? Akkor ezt miért nem írtátok oda? Úgy tudom, többen a szerkesztőségből nagyon nem értenek egyet ezzel a bevezetővel, amely mellesleg az újságírói etika megcsúfolása. Te is közéjük tartozol?

Kedves Kati,
amíg a Magyar Szónál dolgoztam, úgy érzem, mindig is jó kollegiális viszony volt köztünk. Mindig egyetértettünk abban, hogy egy vérbeli újságíró vagy szerkesztő nem engedhet politikai vagy egyéb nyomásnak, hogy a cenzúra és az öncenzúra az újság halálát jelenti.

Az újságírót senki sem kényszerítheti arra, hogy lelkiismeretével ellentétes módon tudósítson, de a rovatvezetőt sem kényszerítheti senki, hogy a szakmai normákat áthágva, negatív kontextusba ágyazva közöljön nyilatkozatokat, közleményeket. Meggyőződésem, hogy lelkiismereteddel ellentétesen cselekedtél, pedig nem büntethetett volna meg senki azért, ha megtagadod ezt a nyilvánvalóan „felülről” jött parancsot.

Mindezt tartalmazza a szerbiai újságírók etikai kódexe, amely Rád és rám is vonatkozik. „Amennyiben az újságírót arra kényszerítik, hogy meggyőződésével ellentétes módon tudósítson, jogában áll erről tájékoztatni a nyilvánosságot” – írja a „bibliánkban”. Ez az, amire kérlek: tájékoztasd a nyilvánosságot, ki kényszerített erre!

Meghitt karácsonyt kívánva, barátsággal:
Csaba

UPDATE

Ui.: Egyúttal gratulálok a Magyar Szó Év Újságírója Díjához!

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Szó Népszínház Mihályi Katalin

Korhecz Tamás válaszolt: Mások helyett is szégyellem magam...

2014.07.15. 23:28 pressburger

Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke 24 órán belül válaszolt a tegnapi nyílt levelemben feltett kérdésekre. Ígéretemhez híven közlöm a válaszait – mindennemű tartalmi változtatás nélkül, ahogy kérte.

Ön – szinte napra pontosan – három évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy „a források biztosítva vannak, az engedély megvan, a kivitelező megvan: jó esélye van tehát annak, hogy az idén el is készüljön a(z újvidéki Európa) kollégium”. Az egyetemista otthon, melynek további finanszírozását az MNT vállalta magára, a mai napig sem készült el. Miért, és mikor fog elkészülni?

Korhecz_Tamas.jpegMások helyett is szégyellem magam azért, hogy az Európa Kollégium nem készült el mind a mai napig. Tudni kell, hogy az Európa Kollégium felépítését a Tartományi Nagyberuházási Alap finanszírozza, míg a tulajdonos, a névleges beruházó, az újvidéki Európa Alap civil szervezet. Az MNT azt vállalta, mint a jövendő szakkollégium egyik alapítója, hogy magyarországi forrásokból finanszírozza a tervek egy részét, az építési felügyeletet, az épület teljes felszerelését és berendezését, s bizonyos utómunkálatokat. A rendelkezésemre álló adatok alapján úgy tudom, hogy a megengedhetetlen késlekedés fő oka az, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap által kiválasztott kivitelező, az Alpine óriáscég csődbe ment, és nem végezte el azokat a munkálatokat, amelyeket szerződésben vállalt, sőt, részben a kifizetett munkákat sem végezte el. Szerencsére a problémára idén megoldást talált a Nagyberuházási Alap, így folytatódhattak a munkálatok. Mára a munkálatok zöme befejeződött, a szobák egy része már be lett bútorozva, ha a mostani kivitelező ebben az ütemben folytatja a munkát, őszig átadhatjuk az épületet. Ennek ellenére semmilyen újabb határidőt nem említek, mert az MNT nem vállalhat felelősséget mások mulasztásaiért.

Ön egyik nyilatkozatában (8:47-nél kezdődik) azt mondta, hogy a Magyar Szó korábbi főszerkesztőjét mindenekelőtt a folyamatosan csökkenő példányszám miatt menesztette az MNT a mandátuma közepén. Mivel indokolja azt, hogy a napilap jelenlegi főszerkesztőjének menesztése mindeddig nem került napirendre, holott a Magyar Szó példányszáma az eltelt három évben is folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott?

Az Ön felmentésének egyik oka 2011-ben valóban a nyomtatott példányszám csökkenése volt, de korántsem ez volt az egyetlen ok a felmentésére. Igaza van, a példányszámcsökkenést a Magyar Szó jelenlegi főszerkesztője sem tudta megfékezni, ami mindenképpen indokolttá teheti felelősségének a megvizsgálását. Mindazonáltal a mostani főszerkesztő felelősségének a kérdésével elsősorban a Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületének (ez gyakorlatilag az igazgatóbizottság – P. Cs. megj.) kell foglalkoznia (ahogy ez 2011-ben is volt), és csak miután ez a testület állást foglal a kérdésben, az ügy akkor kerülhet az MNT elé. Tudtommal idáig a TJGYT a kérdéssel nem foglalkozott, ezért az MNT sem.

Egy minap ismertetett elemzés, amely az idei választási kampány időszakát vizsgálta, a Magyar Szót a Vajdasági Magyar Szövetség pártközlönyének minősítette. Magam is észrevételeztem egy korábbi blogbejegyzésemben, hogy talán picit eltúlzott volt a VMSZ és elnökének jelenléte a napilap hasábjain. Mint a Magyar Szó olvasójának, a VMSZ magas rangú tisztségviselőjének, Önnek mi a véleménye erről?

Azt Ön is alátámaszthatja, hogy sohasem avatkoztam be a Magyar Szó, vagy más, az MNT által alapított média szerkesztésébe, de ha megkértek rá – mint rendszeres médiafogyasztó és valamikori újságíró – szívesen megosztottam meglátásaimat a médiáról. Ebből az következik, hogy nem befolyásoltam a VMSZ, vagy a VMSZ elnökének a jelenlétét sem a Magyar Szó hasábjain, erről, ennek mértékéről a szerkesztőség és a főszerkesztő döntött. Ugyanakkor nem menekülök a kérdéstől: ha mint újságolvasót kérdez, akkor az a véleményem, hogy sok személy, esemény, rendezvény kapcsán a kevesebb talán több lett volna.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a párt május végén megtartott közgyűlésén keményen bírálta azokat a magyar civil szervezeteket, amelyek a VMSZ-szel együtt indították a legutóbbi nemzeti tanácsi választásokon sikerrel szereplő, Ön által vezetett Magyar Összefogás listát. Egyetért-e Ön általánosságban ezzel a bírálattal, és azzal a hasonlattal, miszerint az a jövőben nem fog működni, hogy „a farok csóválja a kutyát”?*

Ami viszont az MNT munkáját illeti, személy szerint elégedett vagyok a Magyar Összefogáson belüli együttműködéssel, és azzal is, amit a civil szféra fejlesztésében közösen megvalósítottunk. Négy éven keresztül igyekeztem erősíteni az MNT integritását és egységét, különösen az alapvető nemzeti ügyeinkben, azt hiszem, ezt nagyrészt sikerült megvalósítani, ami pedig a jövőt illeti, az már nem az én felelősségem, hanem az MNT jövendő elnökének a felelőssége. Egyébként a listaállítás, az egyeztetés 2010-ben sem az irányításommal történt, 2014-ben sem lesz ez másként. Sőt mi több, nincs okom, de jogom se arra, hogy a VMSZ ilyen jellegű politikai döntéseit bíráljam.

Miért nem képviseltette magát az MNT a hónap elején lezajlott Dombos Festen, amely korábban kiemelt jelentőségű rendezvénynek lett nyilvánítva? Mit üzent az MNT ezzel, és azzal, hogy a szintén kishegyesi helyszínen megrendezett, az MNT által patronált Vajdasági Szabadegyetemen – amely történetében először, számomra érthetetlen okból, nem esett egybe a Dombos Festtel – jelen volt az MNT tisztségviselője?

A Dombos Fest továbbra is kiemelt jelentőségű rendezvényünk, tavaly személyesen jártam el annak érdekében, hogy nagyobb támogatáshoz jusson a rendezvény az MNT által. Ha meghívtak bennünket (én nem láttam a meghívót) és nem voltunk jelen, az mulasztás volt a részünkről, de minden szubjektív elfogultságom ellenére sem hiszem, hogy a jelenlétünk teszi naggyá a rendezvényt. Nem a Dombos Fest, hanem mi magunk lettünk szegényebbek azzal, hogy nem voltunk jelen.

Nemrég az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című műsorában „divatjelenségnek” minősítette a vajdasági magyar fiatalok kivándorlását, ugyanakkor az okok között nem említette a magyar állampolgárság egyszerűsített honosítással történő megszerzését. Továbbra is kitart-e 2003-ban megjelent szerzői cikkében megfogalmazott véleménye mellett, miszerint a kettős állampolgárság megadása a határon túli magyar közösségek kegyes nemzethalálát jelenti?

Amit a kivándorlásról, vagy a kettős állampolgárságról írtam, mondtam az elmúlt tíz esztendőben, azt ma se tagadnám le, sőt, nagyrészt ma is azonosan gondolkodom ezekről. Ami a kettős állampolgárságot illeti, egyértelműen bekövetkezett az, hogy a magyar útlevél birtokában mind többen hagyják el a szülőföldünket, azaz a magyar útlevél megkönnyítette a szülőföld elhagyását. Persze fontos megjegyezni azt is, hogy az ország elhagyásának nem oka, hanem esetleg eszköze a magyar útlevél. Két dolgot azonban mégis szeretnék ehhez hozzátenni, az egyik, hogy a kivándorlás fő célpontja ma nem Magyarország, hanem Nyugat-Európa, a másik pedig az, hogy a könnyített honosítás nem csak az elvándorlást könnyítette meg és gyorsította fel, de egyúttal pozitív folyamatokat is generált: megnőtt a magyarsághoz tartozás és a magyar nyelv presztízse a Vajdaságban. Egy biztos: komoly, tudományosan megalapozott felmérésekre és elemzésekre lenne szükség ahhoz, hogy teljesebb képünk legyen arról, mit nyertünk és mit veszítetünk a könnyített honosítás intézményével.

* Pásztor István szavait nem igazán idézte/merte idézni a vajdasági magyar sajtó. Így kénytelen vagyok lábjegyzetben leírni az elhangzottakat: „Az nem fog működni, hogy valaki megpróbálja eljátszani, minthogyha működne az, hogy a farok csóválja a kutyát. Az nem fog működni, hogy a mi listánkra majd a pici kis csoportos civilek eldöntik, hogy ki az, aki feljöhet, és ki az, aki nem. Ezt a történetet fejezzük be! És az se nem járható út, hogy akkor, amikor listára kell jönni, akkor ide tartozunk és összefogunk, utána pedig megjátsszuk a független, általános képesítésű civilt, és össze-vissza harapdálunk mindent meg mindenkit. Azt gondolom, hogy ez is egy tapasztalat, amiből le kell vonni a következtetéseket.”

Szólj hozzá!

Címkék: cenzúra kettős állampolgárság magyar szó magyar nemzeti tanács mnt magyar összefogás pásztor istván vajdasági magyar szövetség korhecz tamás európa kollégium

Nyílt levélben feltett újságírói kérdések Korhecz Tamásnak, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének

2014.07.14. 23:32 pressburger

Tisztelt Elnök Úr,

Korhecz_Tamas.jpegörömmel olvastam a Magyar Szónak adott interjújában, hogy Ön is úgy érzi, „Szerbiában hihetetlenül elhatalmaskodott a gazsuláló, a manipuláló újságírás és az öncenzúra”. Egyetértek Önnel abban is, hogy „meglehetősen rossz állapotban van a szerbiai újságírás” és „hogy ez a vajdasági magyar újságírásra is rányomja a bélyegét”.

„Az ember néha úgy érzi, hogy az újságírónak kellemetlen feltenni egy jogos kérdést. Gyakran előfordul, hogy egy interjút olvasva felmerül bennem, hogy ezt és ezt kellett volna még megkérdeznie az újságírónak. Hogy azért nem kérdezett, mert félt, hogy megsérti az interjúalanyát, vagy tartott a következményektől, vagy esetleg eszébe sem jutott, ezt nem tudhatom” – olvashattuk a hétvégi szám mellékletében az Ön mondatait.

Nos, mivel én nem csak néha, hanem szinte mindig úgy érzem, hogy bizonyos kérdéseket nem tesznek fel a politikusoknak, így Önnek sem, és mivel Ön arra bátorította ebben az interjúban az újságírókat, hogy „vegyék komolyan magukat és hivatásukat”, bátorkodom Önnek föltenni néhány, különböző témákat érintő, általam jogosnak vélt kérdést abban a reményben, hogy válaszol rájuk.

1. Ön – szinte napra pontosan – három évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy „a források biztosítva vannak, az engedély megvan, a kivitelező megvan: jó esélye van tehát annak, hogy az idén el is készüljön a(z újvidéki Európa) kollégium”. Az egyetemista otthon, melynek további finanszírozását az MNT vállalta magára, a mai napig sem készült el. Miért, és mikor fog elkészülni?

2. Ön egyik nyilatkozatában (8:47-nél kezdődik) azt mondta, hogy a Magyar Szó korábbi főszerkesztőjét mindenekelőtt a folyamatosan csökkenő példányszám miatt menesztette az MNT a mandátuma közepén. Mivel indokolja azt, hogy a napilap jelenlegi főszerkesztőjének menesztése mindeddig nem került napirendre, holott a Magyar Szó példányszáma az eltelt három évben is folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott?

3. Egy minap ismertetett elemzés, amely az idei választási kampány időszakát vizsgálta, a Magyar Szót a Vajdasági Magyar Szövetség pártközlönyének minősítette. Magam is észrevételeztem egy korábbi blogbejegyzésemben, hogy talán picit eltúlzott volt a VMSZ és elnökének jelenléte a napilap hasábjain. Mint a Magyar Szó olvasójának, a VMSZ magas rangú tisztségviselőjének, Önnek mi a véleménye erről?

4. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a párt május végén megtartott közgyűlésén keményen bírálta azokat a magyar civil szervezeteket, amelyek a VMSZ-szel együtt indították a legutóbbi nemzeti tanácsi választásokon sikerrel szereplő, Ön által vezetett Magyar Összefogás listát. Egyetért-e Ön általánosságban ezzel a bírálattal, és azzal a hasonlattal, miszerint az a jövőben nem fog működni, hogy „a farok csóválja a kutyát”?*

5. Miért nem képviseltette magát az MNT a hónap elején lezajlott Dombos Festen, amely korábban kiemelt jelentőségű rendezvénynek lett nyilvánítva? Mit üzent az MNT ezzel, és azzal, hogy a szintén kishegyesi helyszínen megrendezett, az MNT által patronált Vajdasági Szabadegyetemen – amely történetében először, számomra érthetetlen okból, nem esett egybe a Dombos Festtel – jelen volt az MNT tisztségviselője?

6. Nemrég az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című műsorában „divatjelenségnek” minősítette a vajdasági magyar fiatalok kivándorlását, ugyanakkor az okok között nem említette a magyar állampolgárság egyszerűsített honosítással történő megszerzését. Továbbra is kitart-e 2003-ban megjelent szerzői cikkében megfogalmazott véleménye mellett, miszerint a kettős állampolgárság megadása a határon túli magyar közösségek kegyes nemzethalálát jelenti?

Meggyőződésem, hogy őszinte és lényegretörő válaszaival azt üzenné az újságíróknak, hogy kérdezni nem bűn, és a jövőben talán Önnek és nekem is ritkábban volna olyan érzésünk, hogy a kollégáknak mintha „nem jutott volna eszükbe” feltenni egyik-másik kérdést.

Tisztelettel,

Pressburger Csaba

Ui.: Válaszát a pressburger@gmail.com címre várom, és a blogomon szeretném közzétenni.

* Pásztor István szavait nem igazán idézte/merte idézni a vajdasági magyar sajtó. Így kénytelen vagyok lábjegyzetben leírni az elhangzottakat: „Az nem fog működni, hogy valaki megpróbálja eljátszani, minthogyha működne az, hogy a farok csóválja a kutyát. Az nem fog működni, hogy a mi listánkra majd a pici kis csoportos civilek eldöntik, hogy ki az, aki feljöhet, és ki az, aki nem. Ezt a történetet fejezzük be! És az se nem járható út, hogy akkor, amikor listára kell jönni, akkor ide tartozunk és összefogunk, utána pedig megjátsszuk a független, általános képesítésű civilt, és össze-vissza harapdálunk mindent meg mindenkit. Azt gondolom, hogy ez is egy tapasztalat, amiből le kell vonni a következtetéseket.”

Szólj hozzá!

Címkék: cenzúra kettős állampolgárság magyar szó magyar nemzeti tanács mnt magyar összefogás pásztor istván vajdasági magyar szövetség korhecz tamás európa kollégium

U lice cenzuri

2014.05.24. 19:00 pressburger

Censored.gif

U danima kada, usled nemara, nesposobnosti i neodgovornosti vlasti, hrabri i humani građani preuzimaju funkcije države i pomažu unesrećenima iz poplavljenih i ugroženih područja – vlast troši vreme i energiju na kršenje slobode izražavanja, napadajući i gaseći internet stranice koje pozivaju na odgovornost.

Za samo nekoliko dana, privremeno su onesposobljeni blog „Druga strana“ i portal „Teleprompter“, a obrisan je ceo blog Dragana Todorovića na portalu „Blica“ nakon što je Todorović preneo tekst u kome se navode razlozi za ostavku Aleksandra Vučića. Prinuđeni smo da pretpostavimo da će sličnih primera cenzure biti i ubuduće.

U nedostatku snažne parlamentarne opozicije, uz mali broj štampanih i elektronskih medija koji kritikuju vlast, vlada Aleksandra Vučića i njeni pomagači napadaju kritičku misao na internetu, gušeći slobodu izražavanja. Suočena s neugodnim pitanjima i činjenicama koje joj ne idu naruku, vlast pribegava sili, čime dokazuje da nema argumente kojima bi odbranila svoje postupke.

Zahtevamo da vlast odmah prestane da napada slobodu izražavanja, da prestane da ometa rad kritički opredeljenih internet stranica, te da počne da odgovara na pitanja koja joj javnost sa neospornim pravom postavlja.

Zahtevamo da vlast poštuje i sva ostala prava i slobode, kao i vladavinu prava.

Zahtevamo da se odmah objave imena stradalih u poplavama.

Zahtevamo transparentno raspolaganje doniranim novcem.

Zahtevamo da moralno, prekršajno i krivično odgovaraju svi predstavnici vlasti, bez obzira na to na kom se nivou nalaze, za svaki život koji je mogao biti spasen da oni nisu bili nemarni, nesposobni i neodgovorni, i za svu uništenu imovinu koja je mogla biti zaštićena da su oni reagovali adekvatno.

Zahtevamo kraj cenzure i početak odgovornosti.

Szólj hozzá!

Miért ünnepli a VMSZ 20 ezer szavazat elvesztését?

2014.03.17. 17:40 pressburger

vmsz kampany.jpgEgy dolgot nem értek. Miért ünnepli fényes győzelemként a Vajdasági Magyar Szövetség azt, hogy mintegy 20 000 szavazattal kevesebbet kapott, mint a 2012-es köztársasági parlamenti választáson?

Legalábbis Pásztor István, a VMSZ elnöke 2012 májusában, három nappal a választásokat követően komoly arccal kiállt a nyilvánosság elé, és azt mondta, hogy meglopták őket:

„A vasárnap éjszakai és hétfői adatok értelmében 91 400 szavazatot szereztem a köztársasági elnökválasztáson, ez a szám mostanra furcsamód 63 262-re csökkent. Amikor ezt az eredményt a bizottság közzétette, a topolyai, kishegyesi, szabadkai és magyarkanizsai szavazólapokat tartalmazó zsákok még Szabadkán voltak. Köztársasági szinten két nap alatt 95 375-ról 67 841 szavazatra csökkent teljesítményünk. Az első szavazatszám értelmében hét köztársasági parlamenti mandátum járt volna pártunknak, így már csak öt. Tartományi szinten vasárnap éjfél előtt 20 százalékos szavazatfeldolgozás után közölték, hogy a VMSZ a voksok 6,4 százalékát szerezte meg, 100 százalékos feldolgozottság után most pedig azt állítják, hogy csupán a szavazatok 6,15 százaléka a miénk – összegezte Pásztor.”

Szóval, ha Pásztor továbbra is azt állítja, hogy mintegy 30 000 szavazatot elloptak a pártjától 2012-ben – márpedig ebbéli meggyőződését a Népszabadságnak adott minapi interjújában megismételte és bűnvádi feljelentéssel nyomatékosította is –, akkor nem világos, hogy a mostani, 75 000 szavazatot miért ünneplik a párt berkeiben, hiszen az messze elmarad a 2012-es vélelmezett eredménytől, vagyis a 95 375 szavazattól.

Szólj hozzá!

Címkék: választás vmsz pásztor istván

"Közéleti napilap"

2014.03.12. 23:29 pressburger

130201.jpg

A szerbiai választási kampány kezdete óta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nem szerepelt minden nap a Magyar Szó címoldalán, csak:


- február 1-2-án (szombat-vasárnap)
- február 3-án (hétfő)
- február 5-én (szerda)
- február 6-án (csütörtök)
- február 10-én (hétfő)
- február 14-én (péntek)
- február 15-16-17-én (szombat-vasárnap-hétfő)
- február 18-án (kedd)
- február 19-én (szerda)
- február 20-án (csütörtök)
- február 21-én (péntek)
- február 22-23-án (szombat-vasárnap)
- február 25-én (kedd)
- február 26-án (szerda)
- február 27-én (csütörtök)
- február 28-án (péntek)
- március 1-2-án (szombat-vasárnap)
- március 4-én (kedd)
- március 5-én (szerda)
- március 6-án (csütörtök)
- március 7-én (péntek)
- március 8-9-én (szombat-vasárnap)
- március 12-én (szerda) és a kampány utolsó napján, azaz holnap, március 13-án (csütörtök) – két fotón is.

MOST PEDIG SZAVAZZON:

Melyik párt kiszolgálója a Magyar Szó?
A Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjáé
A Magyar Remény Hal Meg Utoljára Mozgalomé
A Magyarok Szerbiáért, Jugoszláviáért és az Északi-sarkért párté
Egyetlen pártot sem szolgál ki, sőt!
A kérdésfelvetés is sértő
Free polls from Pollhost.com

 

Forrás: http://pdf.magyarszo.com/msz/list/55651687d35bdc7477608915d37772b97cf4a1aeb01f48d4ac1c2ae30ef82959-01edbf542cb6/2014/02

Szólj hozzá!

Címkék: vmsz magyar szó pásztor istván

Varjú Márta esete az igazmondással

2013.12.16. 09:51 pressburger

Természetesen nem hagy hidegen, amikor a Magyar Szó példányszámának alakulásáról olvasok, hiszen a lap példányszámának csökkenése volt az egyik állítólagos oka annak, hogy leváltottak. (A menesztésem utáni napokban derült ki, hogy éppenséggel növekedett a Magyar Szó példányszáma főszerkesztőségem utolsó öt hónapjában, de ez most mellékszál.)

A Magyar Nemzeti Tanács 2013. december 3-i ülésén elfogadták a vajdasági magyar tájékoztatási stratégia idei évi végrehajtásáról szóló beszámolót. A transzparens működésére olyannyira büszke MNT honlapján ugyan nem találtam meg a szóban forgó dokumentumot, de mivel az ülésről majd’ másfél újságoldalnyi cikkben számolt be a nemzeti tanács napilapja, az olvasók értesülhettek olyan részletekről is, hogy miként alakult a 2013-as év során a Magyar Szó példányszáma.

„A Vajdasági Magyar Médiastratégia idei végrehajtásáról szóló beszámoló a Magyar Szó Lapkiadó Kft.-vel indít. Kiderül, hogy az eladási mutatók legalább 20 százalékos növelését célzó program, elsősorban az alacsony példányszámú hétköznapi számok esetében, továbbra sem hozta meg a várt eredményt. Időszakonként ugyan jelentős pozitív kilengések is jellemzőek voltak, ugyanakkor az összesített adatok értelmében az év tíz hónapjában a Magyar Szó értékesítése nagyjából 6,5 százalékkal kisebb, mint tavaly ilyenkor” – írja a Magyar Szó december 4-i cikkében.

A lapeladás csökkenő tendenciájáról tanúskodik a Magyar Szó auditját végző ABC Srbija cégtől származó adat is. Az egyes auditált médiumok példányszámára vonatkozó adatokat az ABC Srbija előfizetéshez köti ugyan, ám nemrég az egyik kiadó internetes oldalán nyilvánosságra hozta más lapok példányszámának alakulását is, csak azért, hogy eldicsekedhessen saját sikereivel. A cikkben egész konkrét adatok láttak napvilágot a Magyar Szóra vonatkozóan is.

E szerint a havi átlagos eladott példányszám a következőképp alakult:

- február: 7947

- március: 7803

- április: 7503

- május: 7600

- június: 7264

- július: 6311

- augusztus: 7184.

Mármost gondolt egyet Varjú Márta főszerkesztő asszony, és a Magyar Szó december 7-i, hétvégi számában jól kioktatta Gerold László nyugalmazott egyetemi tanárt, aki a Pásztor István VMSZ-elnökkel készített, egy héttel korábban megjelent álinterjújának egyes állításaira reagált. (Mellesleg Varjú Márta ezzel a tettével vétett a sajtótörvény 57. szakaszának 4. bekezdése ellen, de ez most mellékszál.) Dörgedelmében a főszerkesztő asszony ezt írja: „…a Magyar Szót el is kell adni, a Magyar Szó meg kell, hogy feleljen – minden rossz ízű utalás és mondat ellenére, amit Gerold refelxiójában olvashattunk – az Olvasónak. És amíg ezt a Magyar Szó nem csökkenő, hanem stabil, sőt emelkedő példányszámmal tudja megtenni, addig joggal követelheti meg az alapvető tiszteletet még az olyan tökéletes suszertól is, mint Gerold László.”

Ha elfogadjuk, hogy Varjú Márta nem csak mint hipotetikus lehetőségről beszélt a Magyar Szó „nem csökkenő, hanem stabil, sőt emelkedő” példányszámát említve – habár a mondatszerkezet mást sugall –, akkor fölvetődik négy kérdés:

1. Ki hazudik: Varjú Márta, vagy az MNT által elfogadott beszámoló készítői és az ABC Srbija adatait idéző Color Press csoport?

2. Ki nézi hülyének a Magyar Szó olvasóit és egyáltalán a közvéleményt: az MNT bólogató jánosai, akik megszavaznak mindent, amikor föntről beintenek, függetlenül attól, hogy a szintén általuk meghozott stratégia céljait meg se közelítik az eredmények, vagy a Magyar Szó főszerkesztője, aki mellesleg annyira sem tiszteli az olvasóit, hogy odafigyeljen a *rossz ízű, *refelxió és *suszer szavak helyesírására?

3. Vajon milyen következtetést von le az MNT mint alapító abból, hogy az általa kinevezett főszerkesztő vagy a Magyar Szó által fizetett audit-céget idéző Color Press csoport és az MNT által elfogadott beszámoló szerzői nem mondanak igazat?

4. Vajon mikor érik meg az MNT korifeusaiban a gondolat, hogy Varjú Márta szeretné kezdeményezni saját felmentését?

Szólj hozzá!

Címkék: példányszám magyar szó nemzeti tanács mnt varjú márta

Zita szerint a sajtószabadság

2013.03.26. 11:22 pressburger

simon erzsebet zita.jpgAzért jó, hogy van a Magyar Nemzeti Tanácsnak egy Simon Erzsébet Zitája, akinek van mersze kimondani olyasmit is, amit a testület vezetői, szakbizottságának tagjai és szürke eminenciásai nem mernek, sőt, váltig tagadják, hogy ilyesmi akár csak megfordult volna a fejükben. Jelesül, hogy nem éppen úgy van az, hogy az újságíró csak úgy ukmukfukk, minden következmény nélkül elmondhatja a véleményét.

A Magyar Szónak nyilatkozó tájékoztatási tanácsos ugyanis „elgondolkodtatónak” tartja a tájékoztatási törvény tervezetének 54. szakaszát, melyet idéz is a lap: „Az újságírónak nem szűnhet meg a munkaviszonya, nem csökkenthető a szerződtetett bére, sem munkahelyi státusa azért, mert a tömegtájékoztatási eszközben valós állítást közölt, illetve állást foglalt vagy véleményt mondott, továbbá azért sem, mert álláspontját vagy véleményét a médiumon kívül, személyes állásfoglalásként közölte.”

„Mi ebben az elgondolkodtató?” – tenné föl magának a kérdést egy, a nyugati társadalmak valamelyikében nevelkedett jóember. „Hiszen ez csak természetes!” Ha pedig közölnénk az illetővel, hogy tájainkon ez egyáltalán nem ennyire természetes és magától értetődő dolog, legfeljebb annyit mondana: „Akkor viszont örvendetes, hogy ezt végre törvény mondja majd ki!”

Simon asszony viszont se természetesnek, se örvendetesnek nem tartja a véleményszabadság ilyetén való törvénybe iktatását, ehelyett a sajtó- és szólásszabadság sajátos definíciójával rukkol elő, ami hiánypótló bejegyzésként tankönyvbe kívánkozik:

„A sajtószabadság és a szólásszabadság a tények, illetve a tényeken alapuló hírek, információk, történések tárgyilagos közlését jelenti, ez pedig a közszolgálati médiaszolgáltatás alapvető követelménye. (…) A vélemény-újságírás más, nem hírközlés, nem tájékoztatás. A törvénytervezet viszont törvényes szintre emelné a személyes – tehát nem objektív, hanem kimondottan szubjektív – állásfoglalást, vélemény-nyilvánítást, talán még a minősítést is, méghozzá büntetlenül.”

Büntetlenül lehet majd véleményt mondani – hát ez valóban fölháborító! Immár nem lehet kirúgni vagy esetleg száguldó tudósítóvá lefokozni a szerkesztő-kommentátort, ha netalán valamelyik szent politikusról leírja vagy kimondja, hogy nagy nulla, hogy hordószónok vagy egészen egyszerűen: hülye. Mert hát ugye ez szubjektív ítélet, hiszen a nulla ovális alakú, a politikus meg objektíve inkább gömb; egyetlen tanúval sem bizonyítható, hogy hordóra állt volna, miközben a nemzet megmaradásáról szónokolt; az meg hogy hülye, orvosilag értelmezhetetlen diagnózis.

Akinek még voltak illúziói afelől, hogy az MNT a szabad sajtó nagy barátja és semmiféle veszélyt vagy fenyegetettséget nem jelent az általa alapított sajtóorgánumok szerkesztéspolitikájának függetlenségére nézve, annak illúzióit Simon Erzsébet Zita immár végérvényesen eloszlatta.

Kíváncsian várjuk a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének állásfoglalását, illetve az MNT elhatárolódó közleményét.

Szólj hozzá!

Címkék: sajtószabadság mnt simon erzsébet zita

Menesztés-blog (2. rész) - Súrlódások

2012.07.06. 01:21 pressburger

2 - surlodasok.jpgNem ért teljesen váratlanul Józsa közlése, hiszen mandátumom két éve alatt folyamatos volt a súrlódás a Magyar Szó és az alapító, illetve a Magyar Szó és a vezérpárt egyes testületei, funkcionáriusai között. Nem egyszer konfliktussá fajultak a dolgok, de én mindvégig abban a hitben éltem, hogy ez egy teljesen természetes helyzet, úgymond a főszerkesztői funkció velejárója, hogy időnként nemet kell mondani az elvek, a főszerkesztői program és az újságírói etika mentén.

Folyamatos súrlódási pontot jelentett a kommentezés lehetősége a Magyar Szó honlapján. Többször kioktattak (az igazgatóbizottság egyes tagjai is), hogy ez egyáltalán nem szolgálja a szólásszabadságot, hiszen primitív beszólások teszik ki a kommentek túlnyomó részét, és a Magyar Szónak nem volna szabad, hogy egy ilyen tekintélyrombolást megengedjen magának. Én azzal érveltem, hogy a legkomolyabb sajtóorgánumok is lehetővé teszik cikkeik kommentezését, arra pedig nincs jogunk, de jogi formulánk se, hogy megítéljük, mi számít primitív butaságnak és mi bölcs gondolatnak. Amit tehetünk, hogy a trágár, személyiségi jogokat sértő, uszító megnyilvánulásokat – szabályzatunk értelmében – kimoderáljuk. A többi már cenzúra volna.

A kommentezés lehetőségének szavatolása mellett mindvégig kitartottam, mert úgy gondoltam – és úgy gondolom a mai napig is –, hogy ez hozzátartozott a véleménynyilvánítási szabadsághoz, függetlenül a viták színvonalától. Sajnos, immár csak múlt időben beszélhetünk erről a lehetőségről, ugyanis december 5-e óta nem lehet kommentezni a magyarszo.com-on. Az ok: átállás az új („tetszetősebb, frissebb, szebb”) honlapra, amely „hamarosan” indul. Már csak pár év.

A berzenkedés komment-ügyben különösen a nemzeti tanácsi választás idején volt erős. Hiszen noná, hogy egyes kommentezők elverték a port a VMSZ vezette Magyar Összefogás listán – mint ahogy a többi listát és listavezetőt is kiosztották az MÖ szimpatizánsai. Nincs ebben semmi rendkívüli, gondoltam. De a VMSZ-ben erről másként vélekedtek. Az első, nyilvános üzenet (fenyegetés?) komment-ügyben a választást követő Pásztor-interjúban hangzott el: „A fórumokon olyan mocsok jelent meg, amit az az érzésem, hogy nem véletlen engedett a Magyar Szó a világhálóra, hanem szándékosan. De hát valószínű, hogy majd ezzel is szembesülni kell.”

A másik súrlódási pont a VMSZ folyamatos „ajánlkozása” volt. Nem osztogatott senki parancsokat, engem közvetlenül soha nem hívott föl egyik VMSZ-es vagy MNT-s vezető se, hogy ezt vagy azt meg kell írnunk, vagy éppen el kell hallgatnunk. Nem. Ők csak ajánlkoztak, de ezt is „alacsonyabb szinteken” intézték. X.Y. úr „szívesen nyilatkozna” a Magyar Szónak Z-ügyben; G.A. úr megy X-be minibusszal, „beférne” a Magyar Szó újságírója és fotósa is; minden héten sajtótájékoztatót tartunk „aktuális kérdésekről” stb. Nos, szelektáltunk, és nemritkán tapintatosan elhárítottuk vagy ignoráltuk az „ajánlkozást”, amivel nem arattunk különösebb sikert VMSZ-es berkekben. A legnehezebb a szalonújságíróink kezelése volt, de erről már írtam.

A legjelentősebb konfliktusokról külön-külön is szólok majd, most csak felsorolom őket:

- a laptanács-ügy

- a Napról napra az MNT-vel rovat

- az elvetélt Tiszavidék-melléklet

- a jegyzetíró Szerbhorváth György cikke(i).

Szólj hozzá!

Címkék: kommentezés szerbhorváth györgy vmsz magyar szó mnt pásztor istván laptanács tiszavidék

Menesztés-blog (1. rész) - Whatever

2012.06.25. 22:40 pressburger

jozsa.jpg

– Az a helyzet, hogy nem élvezi többé az alapító bizalmát. Akceptálni tudja ezt? – kérdezte az igazgatóbizottsági ülés előtt négyszemközti beszélgetésre félrehívó Józsa László, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületének (a továbbiakban: TJGYT; értsd: igazgatóbizottság) elnöke.

– Nem – vágtam rá gondolkodás nélkül. – Tudtommal a Magyar Nemzeti Tanács az alapító, és tudtommal attól a pillanattól kezdve nem élvezem a bizalmát, hogy erről szavazással döntött.

– Persze – mondta az elnök –, de, tudja, léteznek döntés-előkészítő mechanizmusok az MNT-ben, amelyek ezt vetítik előre.

– És vannak indokaik is? Nagyon kíváncsi volnék rájuk – mondtam.

- Természetesen. Csak az egész folyamattól megkímélhette volna magát, ha akceptálja ezt a helyzetet – mondta, majd felsóhajtott: – Whatever, jöjjön akkor, aminek jönnie kell.

Fölálltunk az asztaltól, és elindultunk a negyedik emeleti tanácsterem felé. Én mentem elöl, mint egy halálraítélt, akit kísérnek, és akinek a kivégzését már jó előre kitervelték a pártszékházban.

Főszerkesztői kinevezésem óta ekkor éreztem magam először igazán szabadnak. Végre nem kellett azon törnöm a fejem, hogy hol a határ vállalható és vállalhatatlan kompromisszum között, hogyan egyeztethető össze az újságírói etika és a főszerkesztői pragmatizmus, mit nyerek, illetve veszítek, ha diplomatikusan viselkedek, és mit akkor, ha elragadnak az indulataim. Tudtam, hogy immár csak egy a fontos: végigcsinálni teljes erőbedobással – érvelni, cáfolni és a nyilvánosságot minél erőteljesebben mozgósítani. Győzni akarni, és nem gondolkodni azon, hogy ez sikerülhet-e, hogy kikkel szemben, milyen hatalmasságok ellen kell megvívni a harcot.

Miközben sétáltunk föl a negyedik emeleti ülésterembe, az első stáció helyszínére, azon törtem a fejem, hogy vajon mit jelentett volna, ha úgymond „akceptálni tudom a helyzetet”? Önként lemondok, mint Barát Tóth Lívia az MNT tájékoztatási megbízottjának posztjáról, és utána bölcsen hallgatok az okokról, elzárkózom a sajtó kérdései elől? Nyilván ezt jelentette volna, hiszen ellenkező esetben kénytelenek lettek volna lefolytatni azt a kínos, háromlépcsős hivatalos eljárást, amelyet végül le is folytattak. És ha, tegyük föl, lemondok: vajon mit kaptam volna cserébe? Hm. Esetleg kérhettem volna valami szépen jövedelmező, nyugis állást? Esetleg Józsa föl is kínált volna valamit, amiről megbízói úgy gondolták, hogy kielégítő lehet számomra a hallgatásért cserébe? Sose derül ki.

Egy biztos: nem Józsa ötlete volt a leváltásom. No, arra azért nem fogadnék, hogy megkísérelte elvakult megbízóit jobb belátásra bírni, de ő itt csak végrehajtó volt, aki a későbbi, MNT-ülésről való demonstratív távol maradásával is azt igazolta, hogy nem ért (teljes mértékben) egyet a döntéssel. Nem is igazán az én leváltásom lehetett ellenére, sokkal inkább Varjú Márta tervezett kinevezése, ami egyúttal az ő arcul csapását is jelentette. Varjú ugyanis 2009-ben Simonyi Zoltánnal és velem együtt megpályázta a főszerkesztői állást, de – állítólag formai okok miatt – már első körben diszkvalifikálták a pályázatát. Később az igazgatói pozícióra is pályázott a Magyar Szóban, de ekkor sem ő volt Józsa és a TJGYT választottja.

Akkor mégis kik és milyen valódi okok álltak a leváltás hátterében? A „kik” kérdésére a válasz egyszerűbb, de homályosabb: a VMSZ informális vezető körei. Az okok kérdése már sokkal összetettebb: egy biztos, legkevésbé a szakmai hibák játszottak ebben szerepet, viszont volt itt vélt pártérdek, elvi-ideológiai szembenállás, de egy jó adag személyes sértettség is. Így jutottak el az „összeesküvők” a leváltás vágyától a szándékig, majd a likvidálás tervének kidolgozásától a végrehajtásig.

Szólj hozzá!

Címkék: vmsz magyar szó mnt józsa lászló tóth lívia varjú márta simonyi zoltán

Indul a menesztés-blog

2012.06.23. 22:31 pressburger

az utolso cimlap.jpgPontosan egy évvel ezelőtt váltottak le a Magyar Szó éléről. Itt az ideje, hogy megírjak mindent: azt is, ami a nyilvánosság előtt zajlott, de esetleg érdekes lehet, miként éltem én meg ezeket a helyzeteket, és azt is, ami a kulisszák mögött történt, s amiről eddig csak kevesek tudtak.

Több mint két évem volt még a főszerkesztői mandátum letöltéséig, amikor a Vajdasági Magyar Szövetség vezető körei úgy döntöttek, mennem kell.

Az ellenem és a Magyar Szó szerkesztéspolitikája ellen fölhozott, mondvacsinált vádakból egyértelműen kiderült, hogy a szakmai hibák fölsorolása csak álca. Az igazi ok az volt, hogy a Magyar Szó mert kritikus lenni, mert a problémákról és nem csak a sikerekről írni, nem lelkesedni a politikusok ízlésének megfelelően és nem engedett a "javaslatok" és "sugallatok" formájában érkező nyomásgyakorlásnak.

Hát ennyi. A VMSZ pedig lépett. Nem várhatott tovább, hiszen a nyári szabadságok idején már nehéz lett volna MNT-ülést összehozni, a választások pedig egyre közeledtek, időben biztosítani kellett, hogy a legtekintélyesebb vajdasági magyar médium pártszócsővé minősüljön át.

Életem egyik legizgalmasabb és legintenzívebb élménye volt leváltásom folyamata, a gyorsított eljárás négy napja, majd a médiában beindult lavina. Vérlázító, fölemelő, bosszantó és megható pillanatok váltották egymást. Köszönöm mindenkinek, hogy átélhettem, kollégáimnak és barátaimnak, akik kiálltak egy igaz ügy érdekében, és az "összeesküvőknek" is, akik nélkül ma szegényebb volnék egy súlyos élettapasztalattal.

Mától kezdve, rapszodikus időközönként, folytatásokban közlöm a menesztésem történetét. Az első részt holnap, azaz vasárnap hallhatják mindazok, akik eljönnek a Napló-kör felolvasó estjére. Akik pedig nem lehetnek ott, utólag elolvashatják.

Szólj hozzá!

Címkék: vmsz magyar szó mnt napló kör

Az őrizetlenül hagyott Temerint okkupálta a VMSZ

2012.01.22. 16:31 pressburger

Hallgatólagos munkamegosztás vagy taktikai húzás? Míg az Ágoston András vezette VMDP kollektíve (értsd: egy kombival vagy max. minibusszal) Budapestre utazott éltetni Budaörsöt, addig Egeresi meg Pásztor lenyúlta a borosgazdákat meg a borivókat a VMDP főhadiszállásának (avagy egyetlen biztos bástyájának) számító Temerinben. Hogy közben mit csinálhatott a többi tisztességes VM párt? Nyilván otthon kókadozott a magyar kézilabdázók előző esti győzelmének megünneplését kiheverendő.

Szólj hozzá!

Címkék: vmsz vmdp ágoston andrás egeresi sándor pásztor istván

A Németh Zoltánnak küldött viszontválaszom kiegészítése

2011.12.27. 13:37 pressburger

A viszontválasz a Vajdaság Mán jelent meg

Azt írod, hogy a napi értékelés ellen „már szinte az egész szerkesztőség fellázadt”, és hogy olyan emberektől is kértem „szakmai” elemzést, „akiknek a szakmához vajmi közük volt”. Elismerem, népszerűtlen volt a lapelemzés, nem csak azért, mert egy minimális plusz terhet (a Magyar Szó adott számának kiolvasását) jelentett a szerkesztők (hangsúlyozom: szerkesztők!) számára, hanem azért is, mert kritikát kellett mondaniuk a kollégájuk munkájáról, ami nem kellemes dolog, főleg, ha negatív a kritika, és főleg, ha fönnáll a sértődés veszélye. De megint visszautalnék arra, hogy a szerkesztőbizottság ülésén ezt a kérdést is megvitattuk, és a lapelemzés intézményét úgy módosítottuk, ahogy ezt a szerkesztőbizottság eldöntötte. Én csak egyetlen dologhoz ragaszkodtam: kell lennie kritikai visszacsatolásnak, vagyis lapelemzésnek, mert e nélkül nincs minőség, a módszerről mindig készen álltam vitatkozni. Az pedig, hogy egyes szerkesztőkről az a véleményed, hogy vajmi kevés közük van a szakmához, nem engem minősít. Már csak azért sem, mert tudtommal fél év alatt egyiküket sem cseréltétek le.

A „Best of” megszüntetésével kapcsolatban pedig te felejtettél el elmondani egy lényeges dolgot: hogy a cégben jelentős mértékben késnek a fizetések. És ehhez a késéshez idomult minden: a teljesítmény elszámolása és ebből következően a javadalmazás is. Már rég nem voltam főszerkesztő, amikor – az új munkaköröm mellett – még mindig nekem kellett a stimulációk szétosztásával foglalkoznom. Ebben a két-három hónapos átmeneti időszakban valóban nem jutott időm még annak a plusz tehernek a felvállalására is, amit a „Best of” jelentett, de megszüntetni mégiscsak ti szüntettétek meg azzal, hogy (kényelemből vagy csak egyszerűen rossz ötletnek tartva a minőség külön jutalmazását?) teljesen lemondtatok róla.

Végül pedig hadd térjek vissza a szerkesztőbizottság intézményére, melyet szerinted több döntésem alkalmával megkerültem. Titeket ezzel igazán nem vádolhatlak, hiszen ma szerkesztőbizottság nincs is. Csak (párt)direktíva van, mint már írtam, és egy bizonytalan körvonalakkal és jogkörökkel rendelkező, ismeretlen összetételű „főszerkesztőség”, melynek döntéseire hivatkozni szoktatok.

Szólj hozzá!

Amikor a talp visszanyal

2011.12.22. 12:18 pressburger

 

Fél év telt el azóta, hogy menesztett az MNT a Magyar Szó főszerkesztői posztjáról. Az új megbízott főszerkesztőnek pedig ennyi idő alatt volt elég ideje kidolgozni a szerkesztői tervét, ahogy ígérte, kibontakoztatni a koncepcióját – amelyről, igaz, nem sokat tudunk, a programját nem tárta a nyilvánosság elé, de a lapot olvasva többé-kevésbé minden világos.
 
Az eltelt fél év alatt sikerült a Magyar Szót egy szimpla pártközlönnyé silányítani, amely a VMSZ és az MNT, illetve azok vezéreinek és apparatcsikjainak minden apró rezdüléséről címoldalon számol be, a kommunista érát meghazudtoló módon, a pártállami múltból öröklött beidegződésekkel kilométeres cikkekben tudósít. A mérlegelés szempontja nem a hírérték, hanem a direktíva, amely így fogalmazható meg: minden eseményről, amely a VMSZ-hez vagy az MNT-hez (a továbbiakban egységesen: VMSZ) kötődik, nagy terjedelemben, lehetőleg fényképpel és címoldalon kell beszámolni, minden közleménynek, amely a VMSZ-től érkezik, teljes terjedelmében teret kell adni, és minden kritikát, ami a VMSZ ellen irányul, el kell hallgatni, vagy ha ez valamiért lehetetlen (pl. minden más médium hozta), akkor késleltetni kell, meg kell kurtítani, el kell rejteni.

Mivel pontosan tudom – és bárki elolvashatja –, hogy mekkora energiát fektettünk a munkatársaimmal abba, hogy egy tartalmilag színesebb, kritikus, érzékeny témákat is boncolgató, az olvasók kérdéseire válasszal szolgáló és – igen! – közösségépítő orgánummá fejlesszük tovább a Magyar Szót, azt is látom, hogy micsoda szellemi rombolás ment végbe az utóbbi fél évben. A következő főszerkesztőnek – talán egyszer, a választások után, amikor végre meg merik hirdetni a főszerkesztői pályázatot – mérhetetlenül nehéz dolga lesz, föltéve, ha szakítani kíván a pártos újságírással. Ha vérbeli újságíró lesz az illető, ezt így bizonyosan nem folytathatja.

És ráadásul nem éri meg: a talpnyalás nagyon stresszes dolog. A talp gazdája elveszíti realitásérzékét, megszokja a kellemes, simogató-bizsergető érzést, és borzasztó haragra gerjed, ha csak egy pillanatra is kimarad egy nyalintás, vagy érdesnek érzi a nyelvet. Képzeljék, micsoda stressz nap mint nap azon aggódni, hogy nem nyelte-e el valamelyik postafiók a VMSZ-től érkezett értesítő levelet, hogy véletlenül elmulasztjuk-e valamelyik életbevágóan fontos lakossági fórumukat vagy gittegylet-avató ünnepségüket, és további stresszt jelent lesni a másnapi reakciójukat, hogy meg vannak-e elégedve a négyhasábos címmel, a címoldali fotóról nem hiányolják-e valamelyik halljakendet, vagy nem tartják-e túlzottnak, hogy egy mondatban azért az „ellenség” rendezvényéről is megemlékeztünk. Ráadásul jönnek a választások. Bizony, nem lesz könnyű betartani a médiastratégiában megfogalmazott irányelvet, miszerint a „nyomtatott sajtós rovatokban a vajdasági magyar pártoknak súlyuknak és tevékenységüknek megfelelően kell megjelenniük” (elnézést a pongyola fogalmazásért, de idéztem). Mert ugye ezt a súlyt nem nagyon lehet mérni, főleg nem előre, és a szimplán csak leszerbezett pártok súlyáról nem is szól a fáma, mármint hogy azokat mi alapján kell súlyozni. Lesznek még problémái a főszerkesztésnek…

Érdemesebb ezért a stresszmentesebb utat választani és a lap szerkesztésére, fejlesztésére koncentrálni, mintsem egész áldott nap a politikusok kívánságait, sugallatait lesni, és figyelni a reakcióikat. Márpedig, ha valaki kinyitja ma a Magyar Szót, azt láthatja, hogy fél év alatt semmilyen újítás, pozitív előjelű fejlesztés nem történt, eredeti szerkesztéspolitikai megoldás nem született. Az új főszerkesztő első lépése az volt, hogy megszüntette a szerkesztők napi lapértékelési kötelezettségét, vagyis immár nem készít senki napi szinten szakmai elemzést az előző napi újság tartalmáról, a másik lépése pedig az volt, hogy megszüntette a havi „best of”-ot, vagyis az adott hónapban legjobbnak ítélt cikkek, fotók, illusztrációk kiemelt javadalmazásának intézményét. Mindkét lépéssel a minőségteremtés serkentése ellenében cselekedett. Ugyanakkor már-már a nevetségesség szintjét súrolja az alákérdezős interjúk száma. Ki se látszik az újság a Korhecz/Pásztor/Egeresi-nagyinterjúktól. Nem tagadom, már akkor is sokalltam a nagyvezírekkel megejtett beszélgetések számát, amikor én voltam a főszerkesztő, besokalltam egyik-másik hangnemétől, de sokszor maga az újságíró volt az, aki kész tények elé állított, amikor bejelentette, hogy ő – mit ád isten – máris készített egy interjút valamelyikükkel. Általában minden különösebb apropó és mondanivaló nélkül. Tajtékzottam, de mit lehetett tenni, hogy elkerüljük a „nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal” szégyenét: közöltük. Általában kiszerkesztve a legízléstelenebb dicsőítő részleteket. Nos, ez az újságíró nem más volt, mint – a mai főszerkesztő.

Ami most zajlik a lap körül a belgrádi magyar nagykövetnek tulajdonított „magyar fasiszták” szókapcsolat miatt, az az óhatatlanul bekövetkező további talp-visszanyalások első, nyilvános megmutatkozása. Nikowitz Oszkár – és úgy egyáltalán: Magyarország szerbiai külképviselete – igazán nem panaszkodhat, hogy a Magyar Szó elhanyagolta volna az eddigiekben, mégis megtörtént a nyilvános fejmosás, kioktatás. Az eset azt bizonyítja, hogy nem lehet elég jól és elég intenzíven talpat nyalni, mert ha egyszer hiba csúszik a gépezetbe, az elkényeztetett gazdaszervezet irreális mértékben gerjedhet haragra. De ez csak egy nyilvánosságra került ügy, amelyre a főszerkesztő meghunyászkodva, „majd móresre tanítom én a csürhét, drága jó uram” attitűddel reagált, ahelyett, hogy pusztán bocsánatot kért volna, a fegyelmi eljárás megindításával pedig nem dicsekedett volna, hiszen ez aztán senkit sem érdekel: ő a főszerkesztő, „kifelé” és jogilag minden megjelent szóért ő a felelős, a többit pedig intézze el házon belül, ahogy helyesnek tartja.

Föltételezem, a VMSZ politikusai és apparatcsikjai egyelőre diszkrétebben adják a főszerkesztő tudtára, ha valami nem tetszik nekik. Nem kerülnek nyilvánosságra a dorgálások, fejmosások, a nyomásgyakorlás megnyilvánulásai – kivéve, ha a főszerkesztő történetesen szabadságon van. Nekem annyiban volt szerencsém, amíg főszerkesztő voltam, hogy nem láttak bennem partnert, megbízható kádert, akit naponta vagy hetente raportra lehetett volna hívni – vagy aki ment volna magától is –, ezért egyszer-egyszer robbant a bomba, de aztán visszavonulót fújtak, majd fölkészültek a végső, (kényszerből) nyilvános leszámolásra.

Hiába, egy dologban mélységesen egyetértettünk az egyik hithű pártkatonával: nem egy csónakban eveztünk. Mármint a (vajdmagy) politikum (értsd: VMSZ) és az általam vezetett Magyar Szó. Nagy igazság! Kár, hogy szerinte ez kívánatos lett volna, szerintem pedig szubsztanciálisan lehetetlen. Egyszerűen nem erre „esküdtem fel”!

Furcsállom, hogy még ma is léteznek olyan politikusok, akik abban hisznek, hogy a személyi kultusz építgetése, a mindent ellepő pártpropaganda szavazatokat hozhat a konyhára és a kritika hiánya nem kontraproduktív. De még ennél is furcsábbnak tartom, hogy egy pozícióba került újságíró ezt az igényt minden erejét latba vetve kiszolgálja, sőt, túl is teljesíti a feladatot, csak már maga se veszi észre önnön buzgalmát. Az olvasók viszont igen, ugyanis nem hülyék.
 
(A cikk a Vajdaság Mán is olvasható.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: vmsz magyar szó mnt