Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

Facebook-oldal

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Utolsó kommentek

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Friss topikok

A statútumtervezetről

2008.10.08. 14:57 pressburger

A pressburger.org-on elérhető a vajdasági statútumtervezetről szóló elemzésem. Ízelítőképpen most ennyi:

A statútumtervezetben leírt Nemzeti Közösségek Tanácsa – ez a se felsőház, se bizottság – egy olyan torz valami, aminek életre hívásában nem az – egyébként sok mindenért kárhoztatható – alkotmány a ludas. Egy 30 fős testület lesz ez, amelynek felét „a magukat a Vajdaság AT összlakosságában többséget alkotó nemzeti közösséghez tartozónak valló képviselők” teszik ki, a másikat meg a kisebbségi képviselők. Vagyis a 120 fős Vajdasági Képviselőházba („alsóházba”) bekerült honatyákat fogják nemzetiségi alapon szétválasztani szerbekre és nem szerbekre, majd – közelebbről be nem határolt módszerrel – párthovatartozásuktól függetlenül fognak kiválasztani közülük 15-15 főt. Tehát lesz egy testület, amivel el lehet majd dicsekedni a kisebbségi jogok érvényesítésére érzékeny EU-ban meg az Európa Tanácsban, vagyis kirakatintézménynek jó lesz. Feltéve, ha sikerül eltitkolni, hogy ennek az ominózus tanácsnak semmiféle döntéshozatali jogköre, ne adj isten vétójoga nem lesz, hogy a nemzeti hovatartozás alapján összeálló testületnek semmiféle legitimitása nem lesz, hiszen a tagjait politikai és nem nemzeti hovatartozásuk alapján választották meg egy másik testület – a képviselőház – tagjaivá, továbbá hogy kiskorúsítják a kisebbségeket, mert a többség gyámkodásával tartják csak őket képesnek a kizárólag őket érintő kérdések megvitatására.

(Szűk alkotmányos mozgástérben)

4 komment

Címkék: vajdaság alkotmány statútum statútumtervezet

A bejegyzés trackback címe:

https://pressburger.blog.hu/api/trackback/id/tr24703447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tecciktudni 2008.10.09. 15:40:46

Hát igen, nem is kell egy olyan testület, amelynek az a kizárólagos szerepe, hogy néhány "hivatásos manyinás", koszorúzó, médiagauleiter, közlemény-író és más "profi érdekvédő" még több pénzt kapar magának.
Mi haszna a magyar diáknak, földművesnek, munkásnak, akárkinek (a szűk körön kívül) a MNT-ből? Semmi. A MNT viszont kapott egy monopolhelyzetben levő újságot és kiadóházat, amelyet ráadásul a mi pénzünkből (költségvetés) is finanszíroznak... Még pártlapnak se jó...

mg44 2008.10.09. 20:11:28

Szeretném tudni, mit hordanak össze a VMSZ-guruk körútjukon a javaslatról, amit dicsérni fognak nyilván. Ilyent biztos, hogy továbblépés, meg több,stb.
Ez átverés, ez árulás, ez hazudás...
A szerbek nem engedik el Vajdaság tőgyeit. A Demokraták ezzel hálálják meg a magyar szavazatokat, nesze semmi - fogd meg jól. Levadásztak bennünket, hülyének nézik megvásárolt vajdmagy politikusainkat (pl. padlöszerepléses választás után a toleranciabajnok E. S. a vajd. parl. elnöke...). Hol a rohadt életben van itt az érdekképviselet? Sajnos, csak a szórólapon...

tecciktudni 2008.10.10. 15:34:24

Ja, a legszánalmasabb meg a "temerini remete". Pártja nincs, de ő megelégszik azzal, hogy lehozzák a közleményeit.

egervölgyi 2009.01.11. 17:06:58

Pénz. Semmi más. Nem csalódtam most sem.