Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Facebook-oldal

Utolsó kommentek

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • Billy Hill: Mondjuk a mukák/terhek megosztásánál arra is kellene figyelni, hogy a legendákkal és hiedelmekkel ... (2021.10.05. 17:02) Igazságot a férfiaknak!
  • MEDVE1978: Lehet ebben rosszat látni, szerintem itt Orbán egy általános konzervatív anya- és családképet vázo... (2021.10.05. 09:39) Igazságot a férfiaknak!
  • lobaszopiatej: @evilwolf: "de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk... (2021.10.04. 13:29) Igazságot a férfiaknak!
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • midnight coder: Ez a francia csaj száma pedig picit olyasmi mint ami idehaza a 70-es évek elején ment. Csak a hang... (2021.05.31. 13:58) Miért nézem az Eurovíziót?
  • Dont forget to bring a towel: azóta jó az index amióta eltakarodott belőle a telexes banda (2021.05.03. 16:01) Tisztelet a bátraknak!
  • David Bowman: Bizonyos szint fölött úgy tesznek, mintha minden rendbe lenne Afrika Európába költöztetésével. (2019.03.06. 16:40) Egy bizonyos szint fölött nem migráncsozunk

Nyílt levélben feltett újságírói kérdések Korhecz Tamásnak, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének

2014.07.14. 23:32 pressburger

Tisztelt Elnök Úr,

Korhecz_Tamas.jpegörömmel olvastam a Magyar Szónak adott interjújában, hogy Ön is úgy érzi, „Szerbiában hihetetlenül elhatalmaskodott a gazsuláló, a manipuláló újságírás és az öncenzúra”. Egyetértek Önnel abban is, hogy „meglehetősen rossz állapotban van a szerbiai újságírás” és „hogy ez a vajdasági magyar újságírásra is rányomja a bélyegét”.

„Az ember néha úgy érzi, hogy az újságírónak kellemetlen feltenni egy jogos kérdést. Gyakran előfordul, hogy egy interjút olvasva felmerül bennem, hogy ezt és ezt kellett volna még megkérdeznie az újságírónak. Hogy azért nem kérdezett, mert félt, hogy megsérti az interjúalanyát, vagy tartott a következményektől, vagy esetleg eszébe sem jutott, ezt nem tudhatom” – olvashattuk a hétvégi szám mellékletében az Ön mondatait.

Nos, mivel én nem csak néha, hanem szinte mindig úgy érzem, hogy bizonyos kérdéseket nem tesznek fel a politikusoknak, így Önnek sem, és mivel Ön arra bátorította ebben az interjúban az újságírókat, hogy „vegyék komolyan magukat és hivatásukat”, bátorkodom Önnek föltenni néhány, különböző témákat érintő, általam jogosnak vélt kérdést abban a reményben, hogy válaszol rájuk.

1. Ön – szinte napra pontosan – három évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy „a források biztosítva vannak, az engedély megvan, a kivitelező megvan: jó esélye van tehát annak, hogy az idén el is készüljön a(z újvidéki Európa) kollégium”. Az egyetemista otthon, melynek további finanszírozását az MNT vállalta magára, a mai napig sem készült el. Miért, és mikor fog elkészülni?

2. Ön egyik nyilatkozatában (8:47-nél kezdődik) azt mondta, hogy a Magyar Szó korábbi főszerkesztőjét mindenekelőtt a folyamatosan csökkenő példányszám miatt menesztette az MNT a mandátuma közepén. Mivel indokolja azt, hogy a napilap jelenlegi főszerkesztőjének menesztése mindeddig nem került napirendre, holott a Magyar Szó példányszáma az eltelt három évben is folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott?

3. Egy minap ismertetett elemzés, amely az idei választási kampány időszakát vizsgálta, a Magyar Szót a Vajdasági Magyar Szövetség pártközlönyének minősítette. Magam is észrevételeztem egy korábbi blogbejegyzésemben, hogy talán picit eltúlzott volt a VMSZ és elnökének jelenléte a napilap hasábjain. Mint a Magyar Szó olvasójának, a VMSZ magas rangú tisztségviselőjének, Önnek mi a véleménye erről?

4. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a párt május végén megtartott közgyűlésén keményen bírálta azokat a magyar civil szervezeteket, amelyek a VMSZ-szel együtt indították a legutóbbi nemzeti tanácsi választásokon sikerrel szereplő, Ön által vezetett Magyar Összefogás listát. Egyetért-e Ön általánosságban ezzel a bírálattal, és azzal a hasonlattal, miszerint az a jövőben nem fog működni, hogy „a farok csóválja a kutyát”?*

5. Miért nem képviseltette magát az MNT a hónap elején lezajlott Dombos Festen, amely korábban kiemelt jelentőségű rendezvénynek lett nyilvánítva? Mit üzent az MNT ezzel, és azzal, hogy a szintén kishegyesi helyszínen megrendezett, az MNT által patronált Vajdasági Szabadegyetemen – amely történetében először, számomra érthetetlen okból, nem esett egybe a Dombos Festtel – jelen volt az MNT tisztségviselője?

6. Nemrég az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című műsorában „divatjelenségnek” minősítette a vajdasági magyar fiatalok kivándorlását, ugyanakkor az okok között nem említette a magyar állampolgárság egyszerűsített honosítással történő megszerzését. Továbbra is kitart-e 2003-ban megjelent szerzői cikkében megfogalmazott véleménye mellett, miszerint a kettős állampolgárság megadása a határon túli magyar közösségek kegyes nemzethalálát jelenti?

Meggyőződésem, hogy őszinte és lényegretörő válaszaival azt üzenné az újságíróknak, hogy kérdezni nem bűn, és a jövőben talán Önnek és nekem is ritkábban volna olyan érzésünk, hogy a kollégáknak mintha „nem jutott volna eszükbe” feltenni egyik-másik kérdést.

Tisztelettel,

Pressburger Csaba

Ui.: Válaszát a pressburger@gmail.com címre várom, és a blogomon szeretném közzétenni.

* Pásztor István szavait nem igazán idézte/merte idézni a vajdasági magyar sajtó. Így kénytelen vagyok lábjegyzetben leírni az elhangzottakat: „Az nem fog működni, hogy valaki megpróbálja eljátszani, minthogyha működne az, hogy a farok csóválja a kutyát. Az nem fog működni, hogy a mi listánkra majd a pici kis csoportos civilek eldöntik, hogy ki az, aki feljöhet, és ki az, aki nem. Ezt a történetet fejezzük be! És az se nem járható út, hogy akkor, amikor listára kell jönni, akkor ide tartozunk és összefogunk, utána pedig megjátsszuk a független, általános képesítésű civilt, és össze-vissza harapdálunk mindent meg mindenkit. Azt gondolom, hogy ez is egy tapasztalat, amiből le kell vonni a következtetéseket.”

Szólj hozzá!

Címkék: cenzúra kettős állampolgárság magyar szó magyar nemzeti tanács mnt magyar összefogás pásztor istván vajdasági magyar szövetség korhecz tamás európa kollégium

A bejegyzés trackback címe:

https://pressburger.blog.hu/api/trackback/id/tr466509463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása