Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

Facebook-oldal

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Utolsó kommentek

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Friss topikok

Nyílt levél Mihályi Katalinnak, a Magyar Szó művelődés rovata szerkesztőjének

2014.12.23. 12:05 pressburger

Kedves Kati!

Azért írok Neked nyílt és nem magánlevelet, mert a téma olyan, hogy ez a levélváltás – ha egyáltalán válaszolsz – nem csak kettőnkre tartozik.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának ügyével foglalkozó Párbeszéd helyett… című cikkel kapcsolatban szólítalak meg. Azért Téged, mert te vagy a művelődés rovat szerkesztője, a cikk pedig ebben a rovatban jelent meg, tehát tudnod kell a cikk megjelenésének körülményeiről.

Volna Hozzád néhány kérdésem.

Szerinted rendben van-e az, hogy a társulattagok nyilatkozata elé odabiggyesztettél egy tendenciózus bevezető részt, amelyben adventre, a megbékélés fontosságára utalsz, a színészek követeléseit pedig vádaskodásnak nevezed? Vagy ezt nem Te írtad? Akkor kicsoda? Ki mondta tollba? Miért a többes szám? Ki nem meri vállalni a véleményét? Vagy ez a szerkesztőség álláspontja? Akkor ezt miért nem írtátok oda? Úgy tudom, többen a szerkesztőségből nagyon nem értenek egyet ezzel a bevezetővel, amely mellesleg az újságírói etika megcsúfolása. Te is közéjük tartozol?

Kedves Kati,
amíg a Magyar Szónál dolgoztam, úgy érzem, mindig is jó kollegiális viszony volt köztünk. Mindig egyetértettünk abban, hogy egy vérbeli újságíró vagy szerkesztő nem engedhet politikai vagy egyéb nyomásnak, hogy a cenzúra és az öncenzúra az újság halálát jelenti.

Az újságírót senki sem kényszerítheti arra, hogy lelkiismeretével ellentétes módon tudósítson, de a rovatvezetőt sem kényszerítheti senki, hogy a szakmai normákat áthágva, negatív kontextusba ágyazva közöljön nyilatkozatokat, közleményeket. Meggyőződésem, hogy lelkiismereteddel ellentétesen cselekedtél, pedig nem büntethetett volna meg senki azért, ha megtagadod ezt a nyilvánvalóan „felülről” jött parancsot.

Mindezt tartalmazza a szerbiai újságírók etikai kódexe, amely Rád és rám is vonatkozik. „Amennyiben az újságírót arra kényszerítik, hogy meggyőződésével ellentétes módon tudósítson, jogában áll erről tájékoztatni a nyilvánosságot” – írja a „bibliánkban”. Ez az, amire kérlek: tájékoztasd a nyilvánosságot, ki kényszerített erre!

Meghitt karácsonyt kívánva, barátsággal:
Csaba

UPDATE

Ui.: Egyúttal gratulálok a Magyar Szó Év Újságírója Díjához!

Szólj hozzá!

Címkék: Magyar Szó Népszínház Mihályi Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://pressburger.blog.hu/api/trackback/id/tr247006335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.