Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

Facebook-oldal

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Utolsó kommentek

Naptár

szeptember 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Friss topikok

Utolsó kommentek:

David Bowman 2019.03.06. 16:40:05

Bizonyos szint fölött úgy tesznek, mintha minden rendbe lenne Afrika Európába költöztetésével.

Bejegyzés: Egy bizonyos szint fölött nem migráncsozunk

Thyb 2018.07.16. 16:19:22

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: Ezzel egyet értek, ugyanakkor, ha egy Magyarországi politikai párt meg is lovagolná szélsőséges indulatokkal, nem biztos, hogy az használna a Vajdasági magyarok érdekeinek, mint ahogy azt már láttuk.
Persze mindehhez hozzá tartozik, hogy a helyi politikusokat addig lehet megfogni, amíg az Uniós csatlakozás célként lebeg előttük. Ha egyszer csatlakoznak, akkor sokkal nehezebb lenne bármit is elérni.

Bejegyzés: Kit érdekelsz, vajdasági magyar?

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2018.07.16. 16:10:07

Az egyik magyarországi magyar is szarik a másikra és itt sem alakulnak ki lényeges társadalmi kérdésekről érdemi viták. Sokkal fontosabbak azok a lényegtelen dolgok, amiket a politika felnagyít és ráereszti az indulatokat.

Bejegyzés: Kit érdekelsz, vajdasági magyar?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.06. 05:04:31

Így igaz. Magam is 2 országban szavazok immár 25 év óta.

Bejegyzés: Kúl-e két országban szavazni?

Éhesló 2017.11.07. 17:26:39

Nem "vajdasági".
Délvidéki.
Magyaroknak legalább is.
A rácoknak persze lehet akármi.

Bejegyzés: Ki vagy te, vajdasági magyar?

mg44 2009.11.01. 19:52:25

jaés.ide írni nem érdemes.

Bejegyzés: Hétfőtől teljes gőzzel

mg44 2009.09.21. 08:34:36

Azóta is olvasom a Szót. A csütörtökit és a hétvégit. Puszta megszokásból, mert sok-sok évig ez így volt, reflexeket követek. Nem azért, mert megéri olvasni. Nem tudom, megérem-e, hogy nem csak nevében, hanem vakóságában is Magyar Szót olvasok. Mert amióta megvan e orgánum, nem nemzeti lap, hanem ennek-annak benyaló (mondjuk autonomista délibábkergető, a legtömegesebb és legbefolyásásosabb VM párt orgánuma, a kritikusi hangvétel hiányának lapja, stb.), csak magyar nyelven író. Megvárom, míg szellemiségében is az lesz.
Ha belegondolok, erre várhatok az idők végzetéig. Nem tudom a kinevezése körüli háttérjátékok mozgatóit. De: a MaSzó főszerkesztöje csak a VMlegtömegesebbéslegbefolyásosabb pártjának és a (nem magyar érdekeket szem előtt tartó) mindenkori eddig regnáló szerb politikum érdekeinek megfelelő ember lehet. Hogy ez a kettő egybecseng? Érdemese e vonulaton végiggondolkodni...

Bejegyzés: Hétfőtől teljes gőzzel

Karakashikara 2009.08.27. 19:58:58

És? 20 nap után esetleg egy új blog a benyomásokról?

Bejegyzés: Hétfőtől teljes gőzzel

Bálint Csaba · http://srbija.blog.hu/ 2009.08.11. 14:55:12

Szervusz Csaba! Gratulálok. Egy interjút kérnék tőled a serbia insajdnak és a delmagyar.hu-nak.

üdv: bcs

Bejegyzés: Hétfőtől teljes gőzzel

palivec1 2009.06.10. 16:48:27

tudom, hogy off, de nem tudom mástól megkérdezni, tud-e valaki valamit Bosznai Bába Lúcia egykori vajdasági magyar tévésről, vagy Kaufmann György szabadkai SUP tisztről?

Bejegyzés: Kasza ismét villantott (?)

mg44 2009.01.31. 18:15:44

Hogy világosak legyünk:a VM politikum soha senkinek nem felelt a közösség felé. Ők mindig az igazság, tévedhetetlenség, stb. megtestesítői.
Amíg az ő ijesztgetésük a témában az egyik pólus (szerintem azért volt valami igazság a 'vasfüggönyben'), addig e cikk talán a másik lehet.
Nem vitatom el a cikkírói tapasztalatot és örülök, hogy valakinek ilyen gördülékenyen ment, de igen sok ismerősömnek keserű a szájíze hasonló esetben. Egyéni és pl. iskolakirándulások esetén is hallottam nem egy visszásat az általad sem letagadott tintanyalómacera részéről.
A kapcsolattartás pedig nehezebb. Egyszerű a magyarázatom: érzelmi alapon kiindulva elvárjuk, hogy csak úgy simán menjünk át, mint évekkel ezelőtt puszta vízummentes útlevélfelmutatással. És ez a mi problémánk. Szeretném úgy látni a dolgokat, mint cikked, de nem tudom, és sokan mások sem. Az idők pedig megváltoztak, nem haladunk vele, mert ez racionális lenne, mi pedig nem úgy reagálunk.
Lebontva esetemre: évente többször mentem a Maradék országba, barátaim vannak ott, szakmai kapcsolataim, stb. de ennek vége. Többet nem megyek amíg van schengeni. Ha megint simán mehetek, menni fogok.

Bejegyzés: Ki felel a fölösleges pánikkeltésért?

egervölgyi 2009.01.11. 17:21:18

Azonban még így sem derül ki semmilyen igazság. mindenki hazudik, és ezt így is gondolom, ahogyan leírtam. Senki sem meri megírni az igazat. Ha igen, akkor annak az embernek, mint publicistának vége. A média nem azt fogja alkalmazni aki tud, hanem aki vagy rokon vagy besúgó. Ez tapasztalat. Aki igazán akarja, annak nagyon nehéz dolga van. lehetetlenség bekerülni egy-egy laphoz, rádióhoz, vagy ha igen éhbérért dolgoztatnak, meg megpróbálnak kitúrni. elég régóta csinálom, és lassan kezd elegem lenni belőle. Ami aggasztó, hogy olyanok ragadnak tollat, akiknek semmi köze az íráshoz, maximum barátnője vagy barátja egy a lapnál dolgozó embernek, netán felesége. Azonban, hogy mit tud, az másodlagos. annyira elegem van abból,hogy a sajtó hasábjain olyan emberek írásait olvasom, akiknek a származását ismerem, és tudom, hogy három értelmes betűt sem tudnak leírni. Elegem van az ál-elit irodalomból. Megerőltető az olvasatuk. én mondom, hallani őket még szörnyűbb!

Bejegyzés: TV-ügy

egervölgyi 2009.01.11. 17:06:58

Pénz. Semmi más. Nem csalódtam most sem.

Bejegyzés: A statútumtervezetről

pressburger · http://pressburger.org 2008.12.17. 18:01:36

@Majomplacc
Hogy valóban megmaradjunk a tényeknél: az Ön által idézett hírügynökségi anyagban idézett Čanak-mondatok december 15-én este hangzottak el a B92 Poligraf c. műsorában. www.b92.net/info/emisije/poligraf.php?yyyy=2008&mm=12&nav_id=334689
Az én bejegyzésem pedig akkor keletkezett, amikor még nem volt ismert a Pajtić-féle "zseniális" megoldás, és Čanaktól a következőket idézte a sajtó:
"'Da li će poslanici LSV glasati za budžet zavisiće od ishoda budućih pregovora, ali već sada moram da naglasim da nam nije cilj da rušimo vladu, jer bi raspisivanje novih izbora blokiralo Srbiju do 2010. godine'", zaključio je Čanak.
On je time reagovao na saopštenje Saveza vojvođanskih Mađara u kojem je navedeno da, ukoliko ostane svota od 35 milijardi dinara za pokrajinu, četiri poslenika te stranke neće glasati za budžet Srbije za 2009. godinu."

Ezt éreztem én lagymatag reakciónak. Persze, hogy nem kell célnak lennie a kormány megbuktatásának, de miért ne lehetett volna kimondani, hogy "nem szavazunk a költségvetésre, ha nincs meg az alkotmány szavatolta 7 százalék".

Bejegyzés: A 7 százalék nem lehet vita tárgya

Majomplacc 2008.12.17. 09:14:30

Azért maradjunk tényszerűek. Ön szerint az alábbi beillik egy cáfolatnak ami a VSZL-t illeti?
"Čanak je dogovor predsednika Izvršnog veća Vojvodine i premijera Srbije Bojana Pajtića i Mirka Cvetkovića prema kojem bi rupa u vojvođanskom budžetu trebalo da bude popunjena tako što će se u njega sliti 90 odsto novca od privatizacije NIS, ocenio uvredljivim.
– Već to da će se, umesto predviđenih 50 milijardi dinara za Vojvodinu naći samo 35 je ponižavajuće. A da se ta budžetska rupa popunjava i krpi usmenim sporazumom premijera Vojvodine i Srbije, koji su iz iste stranke pa se eto sporazumevaju, to je koješta – naveo je Čanak dodajući da Vojvodina ne traži ni 7, ni 17, ni 77, ni 0,7 posto budžeta Srbije.
– Mi hoćemo onakav budžet kakav možemo da zaradimo i steknemo, a ne da nam se daje milostinja – rekao je on.

Kada je u pitanju usvajanje Statuta AP Vojvodine u republičkom parlamentu, Čanak je podsetio da za to ne postoji propisan rok, a da je to što Vojvodina uopšte ima statut - vrhunac bizarnosti.
– Vojvodini je protuivustavno ukinut status autonomne pokrajine i od ustava koji je imala sada je najednom došla u situaciju da ima statut koji ne može ni da donese, nego taj statut u kome nema ni pomena o autonomiji treba da ide na Skupštinu Srbije, gde će biti tema o kojoj će se razgovarati kako bi se od očiju javnosti prikrila prava pitanja – naveo je Čanak ističući da je prava autonomija podrazumeva zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, imovinu i prihode. On je dodao i da očekuje da prilikom usvajanja Statuta APV on bude oktroisan, čemu će se kako je rekao LSV suprotstaviti odbacujući pri tom optužbe za separatizam koji bi vojvođanski statut mogao da podstakne."

Bejegyzés: A 7 százalék nem lehet vita tárgya

mg44 2008.11.24. 21:39:53

pressburger, bocs a keresetlen szavakért, amit kicenzúráztál, de nem tudtam magam tartóztatni

Bejegyzés: Kasza ismét villantott (?)

kirina 2008.11.24. 09:20:44

Na végre valaki elmagyarázta...sajnos, ezúttal is szerb újságíró kellett ahhoz, hogy megtudjuk mi van a dolgok mögött: Aleksa Grubesa a Dnevnik-ben lehozta a temerini eseményeket, újabb nyilatkozatokkal körítve. A cikk szerint az egész cirkusz azért kerekedett, mert a Kasza a Pásztor fián keresztül szeretne befolyást (és pénzt) szerezni az új MNT-ben, amely, az új törvény szerint sokkal több pénzzel fog majd rendelkezni.
Jelzésértékű, hogy a Sebestyén csak részeit hozza le a cikknek, a magyarázatot nem...

Bejegyzés: Kasza ismét villantott (?)

mg44 2008.11.23. 18:19:35

Amit ő csinált, az vastagon kimerítette a nemzetárulást. Az érájában bőven lehet találni kompromittálóakat.
Kormányalelnökként pedig az esély/helyzetnyújtotta lehetőségekkel élt, kozmetikálta a vajmagy helyzetet. Elszámolni nem fog. Pedig kellene.
Vastagon.
Egyszer Pállnak odaszűrte a radikális gané címet (persze elszúrta vastagon az idézett Óbecsén), holott mondjuk 99-ben (vadszoci idők) ugyanolyan kombinációban volt. Kártékony. A megvásárolt, kielégített "ételmiségi", aki kifogta szelet a vitorlákból.

Bejegyzés: Kasza ismét villantott (?)