Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Facebook-oldal

Utolsó kommentek

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • Billy Hill: Mondjuk a mukák/terhek megosztásánál arra is kellene figyelni, hogy a legendákkal és hiedelmekkel ... (2021.10.05. 17:02) Igazságot a férfiaknak!
  • MEDVE1978: Lehet ebben rosszat látni, szerintem itt Orbán egy általános konzervatív anya- és családképet vázo... (2021.10.05. 09:39) Igazságot a férfiaknak!
  • lobaszopiatej: @evilwolf: "de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk... (2021.10.04. 13:29) Igazságot a férfiaknak!
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • midnight coder: Ez a francia csaj száma pedig picit olyasmi mint ami idehaza a 70-es évek elején ment. Csak a hang... (2021.05.31. 13:58) Miért nézem az Eurovíziót?
  • Dont forget to bring a towel: azóta jó az index amióta eltakarodott belőle a telexes banda (2021.05.03. 16:01) Tisztelet a bátraknak!
  • David Bowman: Bizonyos szint fölött úgy tesznek, mintha minden rendbe lenne Afrika Európába költöztetésével. (2019.03.06. 16:40) Egy bizonyos szint fölött nem migráncsozunk

Mađari, turisti, može!

2020.09.13. 19:52 pressburger

img_20200829_113301.jpg

Nyaralni muszáj! – ez az a mondat, amelyet teljes konszenzus övez a családunkban, márpedig kevés ilyen mondat van ott, ahol öt önfejű ember kívánságai és igényei találkoznak, avagy inkább ütköznek. A „nyaralás” fogalma ráadásul nálunk rendkívül szűk keretek között értelmezendő:

konkrétan azt jelenti, hogy elutazni az Adriai-tengerre – se többet, se kevesebbet.

No de nyaralni pandémia idején is muszáj? Nos, ebben már nem voltunk egyöntetű véleményen. Mármint a gyerekek igen („Noná, hogy muszáj!”), de mi, a feleségemmel napokig tépelődtünk, kényszeredetten nézegettük a hazai turisztikai kínálatot, mert tudtuk, azt nem tehetjük meg a gyerekekkel, hogy éppen sehova ne menjünk legalább üdülni, a fülünkben csengett a magyar miniszterelnök júliusi bon mot-ja is, miszerint „több Balaton, kevesebb Adria”, a „Balatont” persze valami „Banja” kezdetű szóval próbáltuk behelyettesíteni, de igyekezetünk, hogy maradjunk az országhatárokon belül, csődöt mondott.

0f2f712e674ea616e2408b4b30776947.gif_500x280

Egyébként is akkora nyomás nehezedett ránk a gyerekeink részéről, hogy végül beadtuk a derekunkat: gyerünk nyaralni, aztán lesz, ami lesz. Ráadásul a döntés pillanatában, augusztus első felében, a hazai járványhelyzet még jóval riasztóbb volt, mint a szóba jöhető országokban, Montenegróban és Horvátországban, így még racionális érvek is szóltak amellett, hogy elutazzunk egy, a miénknél biztonságosabb országba, ha már megtehetjük.

Márpedig kettős állampolgárokként, azaz magyar útlevéllel/igazolvánnyal simán meg is tehettük (szerbbel akkor még nem, illetve csak költséges PCR-teszt birtokában). Legalábbis az erről tájékoztató oldalakon azt olvashattuk, hogy a magyar (azaz EU-s) állampolgárok beutazhatnak Montenegróba és Horvátországba is mindenféle külön igazolás nélkül. Montenegrót persze gyorsan ejtettük (Szép vagy, szép vagy, büszke öko-köztársaság, de Horvátország, az az igazság, szebb tenálad!), és a dalmát tengerpartra fókuszáltunk. Azért a biztonság kedvéért írtam az illetékes horvát szervnek egy e-mailt, amelyben röviden vázoltam a specifikus helyzetünket

(„Öt szerb illetőségű magyar állampolgár szeretne PCR-tesztek felmutatása nélkül belépni Szerbia felől egy Szerbiában regisztrált autóval, lehet-e?”),

de a pár órával később érkező válasz csupán a hivatalos álláspontot visszhangozta: uniós állampolgárok mindenféle megkötés nélkül beléphetnek.

Hát jól van, akkor elindulunk, gondoltuk. A gyerekeket persze fölkészítettük a legrosszabb forgatókönyvre, vagyis hogy nem jutunk át a határon

(„Tudjátok, gyerekek, Horvátország olyan, mint Szerbia: vannak egyfelől a lefektetett szabályok, másfelől meg sose tudni, milyen hülyére futsz rá éppen.”),

de a töküres batrovci határátkelőhelyen a horvát határőr csak intett: „Mađari, turisti, može!”

Szóval sínen voltunk! Ilyenkor szokott az ember a felszabaduló örömhormonok hatásának múlásával elkezdeni azon bosszankodni, hogy milyen hülye volt, amikor nem gondolkodott időben és nem csináltatta meg a szerb útleveleket is minden családtagnak, hiszen így ki lehetett volna maxolni a vajdasági magyar kettősállampolgár-státust. Dalmáciába ugyanis Bosznián át vezet a legrövidebb út. Kissé ugyan „rögös”, de mi szeressük a szerpentineket! Arról van ugyanis szó, hogy Bosznia és Hercegovina – ki tudja, milyen megfontolásból (augusztus közepéről beszélünk!) – szerb úti okmánnyal engedélyezte a sima beutazást, magyarral azonban PCR-teszthez kötötte. Tehát Boszniánál a szerb, Horvátországnál meg a magyar útiokmányt ránthattuk volna elő – ha lett volna. De nem volt, csak magyar, így kénytelenek voltunk követni az egyik leghülyébb alakú ország vargabetűt leíró autópályájának nyomvonalát.

ujvidek-trogir.png

A nyaralásunk tökéletesen alakult – a horvátországi járványhelyzet már kevésbé. Alig hogy megérkeztünk, a napi esetszámok galoppozni kezdtek, míg az otthoniak egyre javultak. A szerbiai válságtörzs nem is sokat teketóriázott: meghozta rendeletét, miszerint egyes szomszédos országokból (köztük Horvátországból is) csak a szerb állampolgárok léphetnek be (térhetnek haza) Szerbiába simán, más állampolgársággal rendelkezők (köztük a magyarok is) csak PCR-teszt felmutatásával. Írtam hát az illetékes szerbiai szervnek is egy e-mailt, amelyben röviden vázoltam a specifikus helyzetünket

(„Öt szerb illetőségű magyar-szerb kettős állampolgár szeretne magyar személyi igazolványokkal, PCR-tesztek felmutatása nélkül belépni Horvátország felől egy Szerbiában regisztrált autóval, lehet-e?”),

de pár órával később, sőt, mind a mai napig – nem érkezett válasz. Úgyhogy, miután találtam a minisztériumi honlap egyik eldugott zugában egy telefonszámot, telefonáltam. Igen, tudtam, hogy reménytelen, de telefonáltam. Tízszer szépen végig is csengett, anélkül, hogy bárki fölvette volna, aztán valószínűleg már nagyon zavartam a kávézás nyugalmát, úgyhogy mellétették a kagylót. Gondolták, öt perc talán elég lesz ahhoz, hogy föladjam, de csalatkozniuk kellett: miután hússzor foglaltat jelzett, huszonegyedszerre ismét becsörgött. Végül jelentkezett egy unott női hang, akinek a lehető legrövidebben és legszabatosabban összefoglaltam a kérdést, mire az érdemi válasza nagyjából az volt, hogy „zaista ne znam šta da vam kažem”.

Hát jól van, akkor improvizálunk, gondoltuk. A gyerekeket persze fölkészítettük a legrosszabb forgatókönyvre, vagyis hogy nem jutunk át a horvát-szerb határon és Magyarország felé leszünk kénytelenek kerülni, még sok-sok órát autózva és várakozva, kb. így:

kerulout.png

Azt találtam ki, hogy a magyar személyi igazolványokkal együtt átadom a szerb határőrnek a szerb személyijeinket is, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna, hogy az ilyen esetben egyedül érvényes szerb útiokmány felmutatása helyett a két felnőtt családtag személyi igazolványával próbálom bizonyítani mind az ötünk szerbiai illetőségét. Ám a határőr szemrebbenés és szó nélkül vizsgálta meg az öt magyar és két szerb igazolványt, majd bocsátott bennünket utunkra Szerbia felé.

A lassan felszabaduló megkönnyebbüléshormonok hatása alatt újabb tanulság levonására ragadtattam magam: „tudjátok, gyerekek, Szerbiában sose tudhatjátok, milyen hülye szabályoknak kell épp megfelelnetek, de szerencsére ezt nem csak ti nem tudjátok”.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pressburger.blog.hu/api/trackback/id/tr5316200040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása