Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Facebook-oldal

Utolsó kommentek

 • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
 • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
 • Billy Hill: Mondjuk a mukák/terhek megosztásánál arra is kellene figyelni, hogy a legendákkal és hiedelmekkel ... (2021.10.05. 17:02) Igazságot a férfiaknak!
 • MEDVE1978: Lehet ebben rosszat látni, szerintem itt Orbán egy általános konzervatív anya- és családképet vázo... (2021.10.05. 09:39) Igazságot a férfiaknak!
 • lobaszopiatej: @evilwolf: "de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk... (2021.10.04. 13:29) Igazságot a férfiaknak!
 • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

 • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
 • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
 • midnight coder: Ez a francia csaj száma pedig picit olyasmi mint ami idehaza a 70-es évek elején ment. Csak a hang... (2021.05.31. 13:58) Miért nézem az Eurovíziót?
 • Dont forget to bring a towel: azóta jó az index amióta eltakarodott belőle a telexes banda (2021.05.03. 16:01) Tisztelet a bátraknak!
 • David Bowman: Bizonyos szint fölött úgy tesznek, mintha minden rendbe lenne Afrika Európába költöztetésével. (2019.03.06. 16:40) Egy bizonyos szint fölött nem migráncsozunk

Utolsó kommentek:

Sadist 2021.10.05. 18:28:40

"Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedig ha az apa és az anya is dolgozik (netalán az anya épp többet), akkor a gyermeknevelésben, illetve a házimunkában is egyformán ki kellene venniük a részüket (netalán az apának nagyobb mértékben). Ez volna a természetes, elvárható, kívánatos."

Nagyon tévedsz. A természetes, és emiatt elvárható és kívánatos az, hogy a nők és férfiak megosszák a munkákat mind családi, mind társadalmi szinten, mert a férfiak és nők másban jobbak. Rendkívül ostoba felfogás, hogy mindenből pontosan fele-fele arányban kell kivenniük a részüket. Egy cég is csak akkor tud hatékonyan működni, ha a cégben mindenki azt a munkát végzi, amihez ért, és a programozó nem kezd az ügyfelekkel tárgyalni, a pénzügyes nem kezd tesztelni, az IT supportos meg nem foglalkozik a munkaszerződésekkel.

Abban meg Vityának bizony igaza van, hogy a nők csak próbálkoznak, amikor a munka és a család között lavíroznak. Bármilyen munkában ahhoz, hogy sikeres legyél, oda kell tenned magad, a rendes karrierépítés pedig aztán pláne egész embert kíván. A nők is sokkal szívesebben szülnek gyereket olyan pasasnak, aki náluk sokkal sikeresebb a munka területén, többet keres, így ők hátradőlhetnek valami tingli-tangli munkában és az így felszabaduló idejüket és energiájukat a gyerekekre és a családra fordíthatják.

Bejegyzés: Igazságot a férfiaknak!

Billy Hill 2021.10.05. 17:02:51

Mondjuk a mukák/terhek megosztásánál arra is kellene figyelni, hogy a legendákkal és hiedelmekkel szemben a mai műszaki fejlettség mellett mi mennyi időt vesz igénybe. Él még a mítosz, hogy pl. mosni és teregetni nagyon megterhelő.

Mint folyamatosan mosó és teregető ki tudom jelenteni, hogy ez nincs már így - nem kell a mángorlóval lemenni a patakhoz, és nem kell órákig csapkodni a ruhákat a habokban. Be kell tenni pl. a fekete ruhadarabokat a mosógépbe, majd meg kell nyomni egy 30 perces 40 fokos programot, és a végén ki kell venni a vizes ruhákat, és felakasztani őket. Hasonló még a takarítás is, azért egy erős porszívó elég komoly fegyver bárki kezében, aki tisztaságot szeretne.

Fentiek alapján személyesen már nem vagyok hajlandó gyászosan bólogatni, ha valaki arról mesél, hogy "egész nap mosott meg takarított". Egyrészt nem kell minden családban naponta mosni (és akkor sem 8 vagy 12 órán keresztül), és porszívózni meg vizesen takarítani sem kell minden áldott nap. Ha nincs gyerek, elég minden hétvégén, ha van, akkor gyakrabban, de nem "minden nap, egész nap".

(Mondjuk itt az is hozzájön, amit egy kommentelő írt már jópár éve egy másik blogon, hogy sokan a 100%-os tisztaság megszállotjai, azaz az átlagos "férfitakarítás", amikor is a mosdókagyló/csaptelep/kád 20%-os tisztaságról feljön mondjuk 90% közelébe, az nekik nem elég, hanem amint 100%-os csillogásról lemegy 90%-ra a tisztaság (pl. elkezdődik némi vízkő körvonalazódni), akkor mindenáron megint fel kell suvickolni csillogóra. Nos, az ilyen egyedekre szívesen ráhagyom, hogy takarítsanak fürdőszobát tényleg _minden_ nap, de a mártíromságukról ne győzkökdjenek, mert ezt lényegében maguknak csinálják, ha nem tudják elengedni...)

Bejegyzés: Igazságot a férfiaknak!

MEDVE1978 2021.10.05. 09:39:49

Lehet ebben rosszat látni, szerintem itt Orbán egy általános konzervatív anya- és családképet vázolt fel. Nem érzem ezt problémásnak, van olyan rokonom, aki maximálisan így él: anyu foglalkozik a gyerekekkel döntően (3 pici gyerekük van, anyu még GYES-en), apa pedig a ház körüli dolgokkal, állatok ellátásával, munkával. Ez az alapleosztás apunak sem derogál kiteregetni vagy kicserélni a gyerek pelusát, bár a mosás döntően anyához van delegálva, ahogy a teregetés és a főzés is. Ennek ellenére ugye apu is főz, csak nem minden nap, hanem hetente mondjuk kétszer.

Lehet ebben is egyensúlyt találni különböző pontokon egy kapcsolatban és én nem ítélem el a női szerep klasszikus felfogását, ahogy az egyenlősdivel sincs bajom.
Az én családomban én csinálok sokkal többször kaját a családnak, a gyerekeknek vagy magamnak, illetve sokkal többet mosogatok. A feleségem meg mos és sokkal többször tereget. Ez a munkamegosztásunk.

Ez egy huszadrangú kérdés egyébként szerintem, a nemi egyensúly mára már sokkal több helyen sérül és a férfiak sérülnek, nem a nők (betegségek, élettartam, oktatás, bírósági ítételetek szempontjából ma már a férfiak vannak egyértelműen hátrányban úgy, hogy a társadalom ez ügyben semmit sem tesz ez ellen).

Bejegyzés: Igazságot a férfiaknak!

lobaszopiatej 2021.10.04. 13:29:01

@evilwolf:
"de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk, burkolók, vízvezetékszerelõk, stb. nemigen"

ehelyett inkább qrvának állnak. Ami azért nőiesebb szakma.

Bejegyzés: Igazságot a férfiaknak!

evilwolf 2021.10.04. 12:04:52

@midnight coder:
Mondjuk, igazad van. Vannak szakmák, amelyeket látványosan kerülnek a nők, mert az nem derogál nekik.
------
"Ennél egy fokkal fajsúlyosabb gond, hogy 100 hajléktalanból valamiért 99 férfi."
Lehet, hogy ki kellene elemezni, miért van ez így, s lehet, hogy abból megint olyan dolog sülne ki, amiért megintcsak tiltakoznának a nők.
Lehet, hogy azért sok a hajléktalan férfi, mert a lakást eleve a nőknek ítéli a bíróság.
Mert talán a nők egyből találnak maguknak pasit, s mielőtt utcára kerülnének, beköltöznek az új pasihoz.
Meg mintha szívesebben vennék fel a munkaadók a nőket, ahol eleve a HR osztály is szinte csak nőkből áll.
Olyan kérdések ezek, amelyet vastagon meg kellene vizslatni.
Van ez az Egyenlő Bánásmód Hatóság.
Már korábban, kb 2-3 éve megnéztem és kommenteltem, hogy miképp lehet az, hogy ennél a hatóságnál túlnyomóan több nő nő dolgozik mint férfi, és ők döntenek arról, hogy a nőket miért nem vették fel egy-egy helyre.
Ott voltak a nevek a weblapjukon, kb 2/3 nő és 1/3 férfi van/volt a hivatalban.
Érdekes. :-))

Bejegyzés: Igazságot a férfiaknak!

midnight coder 2021.10.04. 09:56:57

@evilwolf: Ennél egy fokkal fajsúlyosabb gond, hogy 100 hajléktalanból valamiért 99 férfi. Látok mozgalmat arra, hogy legyenek a nõk menedzserek, politikusok, informatikusok, de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk, burkolók, vízvezetékszerelõk, stb. nemigen. Pedig ezek is szép szakmák annak aki szereti...

Bejegyzés: Igazságot a férfiaknak!

evilwolf 2021.10.04. 09:03:40

Egyenjogúságot akarok!
Vegyék le a képernyőről a meztelen férfi felsőtestet!
A meztelen nőket kitiltották a reklámokból és a filmekből, erre rengeteg férfi melleket mutogatnak.
Ez a kib@szott Old Spice reklám is egy undorító, szexista förmedvény.
Ha nem lehet női mell a képernyőn, tiltsák be a férfit is.
Vagy vissza a női melleket!
1enjogúságot!

Bejegyzés: Igazságot a férfiaknak!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.04. 07:07:24

Hadd vágják a fát maguk alatt a feministák. Ennek csak örülni tudnak a kisemberek.

Bejegyzés: Igazságot a férfiaknak!

midnight coder 2021.05.31. 13:58:31

Ez a francia csaj száma pedig picit olyasmi mint ami idehaza a 70-es évek elején ment. Csak a hangja kevésbé jó mint az akkori magyar énekesnõknek. Illetve a francia nyelvet eléggé utálom.

Bejegyzés: Miért nézem az Eurovíziót?

midnight coder 2021.05.31. 07:29:15

Én azért nem nézem, mert mindenféle showmûsort zsigerbõl utálok.

Bejegyzés: Miért nézem az Eurovíziót?

Mr.Wagner 2021.05.30. 19:54:29

Jó. Mintha én írtam volna. A hatvanas évek vége óta kísérem az eseményt (mikor még úgy kezdődött, hogy a képernyőn a csillagokkal telerakott Eurovízió monoszkóp -fekete-fehérben -jelent meg az ismerős induló zenével), kísértem míg volt értelme. Az utolsó akit meg is jegyeztem, az norvég volt, valamikor a 90 -es évek derekán. Utánna pedig csak a Newton impulzus megmaradási törvényt követve néztem. Hátha beakadt valami... Az idei a francia volt, 30 mp után az 1., 2. helyre tippeltek. A többit úgy, nyomban elfelejtettem. Vártam, hogy a szavazás valami újat hoz, de nem, minden a régi. Tényleg ezért nézem. Kicsit szégyellem is magam a kedvenceim előtt, Miles Davis, John Lord, Mahler, Grieg... Jó írás, kösz.

Bejegyzés: Miért nézem az Eurovíziót?

Dont forget to bring a towel 2021.05.03. 16:01:48

azóta jó az index amióta eltakarodott belőle a telexes banda

Bejegyzés: Tisztelet a bátraknak!

TSandor Toth 2020.08.01. 22:31:37

Az Index féle független újságírás ars poetica-ja: kormányról jót nemírni, ballib anarcho ellenzék seggét kinyalni. Ja és O1G tök mindegy mi van.

Bejegyzés: Tisztelet a bátraknak!

nick papagiorgo 2020.08.01. 19:16:49

@megamovieboy:
Na most én tanítsalak? Nem a pénz, hanem a tulajdon elleni lázadással.

A szélsőbal két végpontja az anarchizmus (senkinek sincs semmi tulajdona) és a kommunizmus (van tulajdon, de az mind közös). Mindkettő zsákutca, mint azt a történelem már bebizonyította - az ember már csak olyan, hogy egy bizonyos szinten túl magántulajdonra vágyik, amit a rendelkezésére álló eszközökkel meg is fog védeni. A kommunizmus annyiban álságosabb, mint az anarchizmus, hogy a kommunizmus vezetői úgy vélik, hogy - habár hivbatalosan nincs magántulajdonuk - bizonyos dolgok nekik "járnak", mert "megérdemlik", vagy "mert szükséges a forradalom fenntartásához", vagy bármilyen egyéb ideológia jegyében, és nem restek ezügyben pl. a tömegeket is magukkal rántani.

A fentieknek természetesen semmi köze az indexhez, vagy bármihez, bármilyen hasonlóság csupán a véletlen műve :)

Bejegyzés: Tisztelet a bátraknak!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.08.01. 18:04:47

A kommunizmus a pénz elleni lázadással kezdődik. Ezt kell propagandával megágyazni. A végén jöhet az elnyomás.

Bejegyzés: Tisztelet a bátraknak!

laci_52 2020.08.01. 17:45:55

@ulpius66: Csakhogy nem az újságíróké a lap, ők csupán alkalmazottak, tehát nekik alkalmazkodniuk kell a tulajdonoshoz! Nem ugrálhatnak csak úgy. Egyébként pedig elég jó pénzekért dolgoztak az Indexnél, nem kellene hőbörögni!

Bejegyzés: Tisztelet a bátraknak!

ulpius66 2020.08.01. 17:30:21

@Voloka: "hogy megtudják mi az, hogy nem a lekvár teszi el a nagymamát! Maguktól elszállt buta idióták gyülekezete!"

Nana!!!!!!!

Ez egy előre pontosan "megkomponált" esemény-sorozat volt!

A Dull vezetésével így akarnak kitörni a NER-felügyelet alól!!!!!
(mind e mellett az egész cicót a Patás nyakába varrják!
ODA A SAJTÓSZABADSÁG!!!!!!)

Bejegyzés: Tisztelet a bátraknak!
süti beállítások módosítása