Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Facebook-oldal

Utolsó kommentek

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • Billy Hill: Mondjuk a mukák/terhek megosztásánál arra is kellene figyelni, hogy a legendákkal és hiedelmekkel ... (2021.10.05. 17:02) Igazságot a férfiaknak!
  • MEDVE1978: Lehet ebben rosszat látni, szerintem itt Orbán egy általános konzervatív anya- és családképet vázo... (2021.10.05. 09:39) Igazságot a férfiaknak!
  • lobaszopiatej: @evilwolf: "de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk... (2021.10.04. 13:29) Igazságot a férfiaknak!
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • midnight coder: Ez a francia csaj száma pedig picit olyasmi mint ami idehaza a 70-es évek elején ment. Csak a hang... (2021.05.31. 13:58) Miért nézem az Eurovíziót?
  • Dont forget to bring a towel: azóta jó az index amióta eltakarodott belőle a telexes banda (2021.05.03. 16:01) Tisztelet a bátraknak!
  • David Bowman: Bizonyos szint fölött úgy tesznek, mintha minden rendbe lenne Afrika Európába költöztetésével. (2019.03.06. 16:40) Egy bizonyos szint fölött nem migráncsozunk

Igazságot a férfiaknak!

2021.10.03. 20:19 pressburger

Régóta próbálom megfogalmazni magamban, mi az, ami irritál, sőt, fölháborít a patriarchális társadalmi viszonyok lebontását hirdetők, a nemek közötti egyenjogúságért harcolók, a társadalmi szerepelvárások elavultságát hangoztatók uralkodó narratívájában. Orbán Viktor magyar miniszterelnök múlt pénteki nyilatkozata nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végre szavakba is foglaljam mindezt.

pexels-andrea-piacquadio-3771047.jpgFotó: Andrea Piacquadio

Idézzük előbb a miniszterelnököt: „A gyerek az gond, költséggel is jár, erőfeszítést is igényel, nem lehet egyszerre otthon is lenni a gyerekkel meg dolgozni is, vagy legalábbis ez nagyon nehéz, a nők próbálkoznak ezzel, de nem sikerül mindenkinek. A gyereknevelés mellett jól megfizetett munkahelyet találni, összeegyeztetni karrierszempontokat a családdal, az rendkívül nehéz dolog. Én csodálattal nézem a hölgyeket, akik ezzel próbálkoznak. (…) De hát mindannyian tudjuk, hogy amikor családot mondunk, akkor elsősorban az édesanyákra gondolunk, mert a magyar életben a család az asszony körül rendeződik el. Tehát előbb-utóbb mindenki a konyhában köt ki, ha vacsorát készít az ember édesanyja, vagy a felesége.”

A cikkem címe és bevezetője mást sugall, ezért talán mondanom kell: mérhetetlenül irritálónak és fölháborítónak tartom a miniszterelnök nyilatkozatát, aki férfiúi fölényével, leereszkedően nyilatkozik a szegény, szerencsétlen, „próbálkozó” nőkről, akiket persze „csodál” (értsd: sajnálattal vegyes kajánsággal szemlél, kábé mint egy körbe-körbe forgó, saját farkát elkapni igyekvő kiskutyát), majd kimondja, amit „mindannyian tudunk”, jelesül, hogy a „magyar életben” az anya otthon főz finom ebédet – apa meg addig nyilván kocsit hajt vagy vadászik (más nőkre akár), de mindenesetre nem csak „próbálkozik”, hanem hat, alkot és gyarapít ezerrel.

Azonban az én felháborodásom a téma kapcsán kétirányú: egyfelől a nők lenézése, lesajnálása, társadalmi szerepük hatalmi pozícióból történő kijelölése miatt vagyok fölháborodva, mint a legtöbben, akik elítélik a patriarchális társadalmi viszonyokat, másfelől azonban újra és újra elönt a düh, amikor azt látom, hogy a nők társadalmi helyzetének javítására tett erőfeszítések milyen egysíkú beszédmódban manifesztálódnak a hagyományos családmodellt (nő+férfi+gyerek(ek)) illetően –

jót akarnak és rosszat tesznek az ügynek, mondhatni direkt a nők alatt vágják a fát a női jogok harcosai!

Kezd elvonttá válni az okfejtésem, úgyhogy mondok gyorsan egy példát. Nyissuk ki bármely „baba-mama magazint” (lám, már ez a műfaji besorolás is milyen tendenciózus!): a cikkek 90+ százaléka az anya-gyermek relációról szól, már a cikkek címében is az anya van megszólítva („Ezért nyűgös a kisbabád”, „5 tipp, hogyan készíts természetes alapanyagú babapapit”), és ezt erősítik az illusztrációk is, amelyeken rendre anyákat látni gyermekükkel. Az apa gyermeknevelésben és -ellátásban betöltött szerepe legfeljebb kuriózumként vetődik fel, illetve kimondottan olyan cikkekben, amelyek az apák részvételének kívánatosságát hangsúlyozzák: „rendkívül fontos, hogy az apa is részt vegyen a csecsemő fürdetésében, a közös játékban, a bilire szoktatásban, később az uzsonna elkészítésében” stb. Ez a narratíva tévútra visz! Az apa „családfői”, azaz kivételezett szerepét erősíti, és mindössze odáig merészkedik, hogy némi részvételt vár el, követel meg az apáktól. Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedig ha az apa és az anya is dolgozik (netalán az anya épp többet), akkor a gyermeknevelésben, illetve a házimunkában is egyformán ki kellene venniük a részüket (netalán az apának nagyobb mértékben). Ez volna a természetes, elvárható, kívánatos.

Ehhez pedig igenis politikai korrektségre volna szükség! Arra például, hogy az említett magazinokban ugyanolyan arányban jelenjenek meg a gyermeknevelés minden szegmensében azonos arányban részt vevő férfiak (nyilván a biológiai szegmens kivételével: terhesség, szülés, szoptatás), hogy a reklámok ugyanolyan természetességgel mutassanak teregetés közben a ruhaöblítő illatától elaléló férfiakat, mint nőket, és a férfit ne csak mint csetlő-botló kuktát mutogassák a konyhában, mert ez ugyanolyan bárdolatlan, sztereotípiára építő humor, mint amikor a nők autóvezetési stílusát cikizik. Kezeljük már nagyobb természetességgel és ne wow-effektussal, ha egy férfi az akárhány hónapos vagy éves gyermekeivel foglalatoskodik vagy házimunkát végez! Ne legyen abban semmi rendkívüli vagy megsüvegelendő, ha egy férfi babát pelenkáz, főz, mos, takarít, akár nagyobb mértékben is, mint a női élettársa, aki esetleg több időt tölt a munkahelyén – egyszerűen teremtsük meg az alapjait egy olyan narratívának, amely ezt az egyenlőséget társadalmi elvárásként kezeli!

Márpedig ez nem működhet úgy, hogy a családi élet és a háztartás minden szegmensében egyenlő részvételre törekvő férfiakat mint valami csodabogarakat, kivételeket kezeljük (még ha manapság és tájainkon kivételeknek számítanak is). Azzal nem javítunk a nők helyzetén, ha azt mondjuk, hogy márpedig a nő nem csak „próbálkozik”, hanem igenis képes a munkahelyén is teljesíteni úgy, hogy közben elvégzi a család körüli teendőket is.

Ne istenítsük a nőket, mondván, ők még arra is képesek, hogy karriert építsenek, miközben a házimunka is rájuk hárul, hacsak nem az a célunk, hogy bebetonozzuk a patriarchális társadalomban kijelölt státusukat és további terheket rójunk rájuk az emancipáció jegyében.

Ahhoz, hogy a férfi ne az legyen, aki csak jön, láttamozza a gyerekeket, kicsit simizi a buksikat, majd továbbáll bokros teendőit végezni, nem elég a patriarchális társadalmi szerepfelfogásokat támadni és a nők karrierépítéshez való jogát követelni: ahhoz arra van szükség, hogy nagyobb természetességgel kezeljük a családok férfitagjainak mindennemű egyenrangúságát a családok nőtagjaival, legyen szó akár a gyerekek, akár a háztartás körüli teendőkről. Ellenkező esetben a nőkkel szúrunk ki és azokat a férfiakat is frusztráljuk, akiknek természetes, hogy ők is egyenrangú félként részt vesznek a család életében és mellette „próbálkoznak” mindenféle munkavállalással, akárcsak női társaik.

Íme, hogyan hangzana egy felelős miniszterelnök hagyományos családmodellt illető nyilatkozata, amely a vázolt szellemiségben fogant:

„A gyerek az gond, költséggel is jár, erőfeszítést is igényel, de nem lehetetlen a férfinak és nőnek felváltva otthon is lenni a gyerekkel meg dolgozni is, még ha ez nagyon nehéz is, de ha a nők és a férfiak is próbálkoznak ezzel, úgy nagyobb az esély a sikerre. A gyereknevelés mellett jól megfizetett munkahelyet találni, összeegyeztetni karrierszempontokat a családdal, rendkívül nehéz dolog. Én csodálattal nézem azokat a hölgyeket és urakat, akik vállvetve próbálkoznak ezzel. (…) De hát mindannyiunknak tudatosítanunk kellene, hogy amikor hagyományos családmodellről beszélünk, akkor egyaránt kell gondolnunk az édesanyákra és az édesapákra, mert a magyar életben is egyformán kellene megosztani a terheiket. És akinek ideje a munka mellett jobban engedi, lett légyen szó az édesapáról vagy az édesanyáról, férjről vagy feleségről, az vacsorát készít a családnak.”

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pressburger.blog.hu/api/trackback/id/tr8116707550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.04. 07:07:24

Hadd vágják a fát maguk alatt a feministák. Ennek csak örülni tudnak a kisemberek.

evilwolf 2021.10.04. 09:03:40

Egyenjogúságot akarok!
Vegyék le a képernyőről a meztelen férfi felsőtestet!
A meztelen nőket kitiltották a reklámokból és a filmekből, erre rengeteg férfi melleket mutogatnak.
Ez a kib@szott Old Spice reklám is egy undorító, szexista förmedvény.
Ha nem lehet női mell a képernyőn, tiltsák be a férfit is.
Vagy vissza a női melleket!
1enjogúságot!

midnight coder 2021.10.04. 09:56:57

@evilwolf: Ennél egy fokkal fajsúlyosabb gond, hogy 100 hajléktalanból valamiért 99 férfi. Látok mozgalmat arra, hogy legyenek a nõk menedzserek, politikusok, informatikusok, de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk, burkolók, vízvezetékszerelõk, stb. nemigen. Pedig ezek is szép szakmák annak aki szereti...

evilwolf 2021.10.04. 12:04:52

@midnight coder:
Mondjuk, igazad van. Vannak szakmák, amelyeket látványosan kerülnek a nők, mert az nem derogál nekik.
------
"Ennél egy fokkal fajsúlyosabb gond, hogy 100 hajléktalanból valamiért 99 férfi."
Lehet, hogy ki kellene elemezni, miért van ez így, s lehet, hogy abból megint olyan dolog sülne ki, amiért megintcsak tiltakoznának a nők.
Lehet, hogy azért sok a hajléktalan férfi, mert a lakást eleve a nőknek ítéli a bíróság.
Mert talán a nők egyből találnak maguknak pasit, s mielőtt utcára kerülnének, beköltöznek az új pasihoz.
Meg mintha szívesebben vennék fel a munkaadók a nőket, ahol eleve a HR osztály is szinte csak nőkből áll.
Olyan kérdések ezek, amelyet vastagon meg kellene vizslatni.
Van ez az Egyenlő Bánásmód Hatóság.
Már korábban, kb 2-3 éve megnéztem és kommenteltem, hogy miképp lehet az, hogy ennél a hatóságnál túlnyomóan több nő nő dolgozik mint férfi, és ők döntenek arról, hogy a nőket miért nem vették fel egy-egy helyre.
Ott voltak a nevek a weblapjukon, kb 2/3 nő és 1/3 férfi van/volt a hivatalban.
Érdekes. :-))

lobaszopiatej 2021.10.04. 13:29:01

@evilwolf:
"de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk, burkolók, vízvezetékszerelõk, stb. nemigen"

ehelyett inkább qrvának állnak. Ami azért nőiesebb szakma.

MEDVE1978 2021.10.05. 09:39:49

Lehet ebben rosszat látni, szerintem itt Orbán egy általános konzervatív anya- és családképet vázolt fel. Nem érzem ezt problémásnak, van olyan rokonom, aki maximálisan így él: anyu foglalkozik a gyerekekkel döntően (3 pici gyerekük van, anyu még GYES-en), apa pedig a ház körüli dolgokkal, állatok ellátásával, munkával. Ez az alapleosztás apunak sem derogál kiteregetni vagy kicserélni a gyerek pelusát, bár a mosás döntően anyához van delegálva, ahogy a teregetés és a főzés is. Ennek ellenére ugye apu is főz, csak nem minden nap, hanem hetente mondjuk kétszer.

Lehet ebben is egyensúlyt találni különböző pontokon egy kapcsolatban és én nem ítélem el a női szerep klasszikus felfogását, ahogy az egyenlősdivel sincs bajom.
Az én családomban én csinálok sokkal többször kaját a családnak, a gyerekeknek vagy magamnak, illetve sokkal többet mosogatok. A feleségem meg mos és sokkal többször tereget. Ez a munkamegosztásunk.

Ez egy huszadrangú kérdés egyébként szerintem, a nemi egyensúly mára már sokkal több helyen sérül és a férfiak sérülnek, nem a nők (betegségek, élettartam, oktatás, bírósági ítételetek szempontjából ma már a férfiak vannak egyértelműen hátrányban úgy, hogy a társadalom ez ügyben semmit sem tesz ez ellen).

Billy Hill 2021.10.05. 17:02:51

Mondjuk a mukák/terhek megosztásánál arra is kellene figyelni, hogy a legendákkal és hiedelmekkel szemben a mai műszaki fejlettség mellett mi mennyi időt vesz igénybe. Él még a mítosz, hogy pl. mosni és teregetni nagyon megterhelő.

Mint folyamatosan mosó és teregető ki tudom jelenteni, hogy ez nincs már így - nem kell a mángorlóval lemenni a patakhoz, és nem kell órákig csapkodni a ruhákat a habokban. Be kell tenni pl. a fekete ruhadarabokat a mosógépbe, majd meg kell nyomni egy 30 perces 40 fokos programot, és a végén ki kell venni a vizes ruhákat, és felakasztani őket. Hasonló még a takarítás is, azért egy erős porszívó elég komoly fegyver bárki kezében, aki tisztaságot szeretne.

Fentiek alapján személyesen már nem vagyok hajlandó gyászosan bólogatni, ha valaki arról mesél, hogy "egész nap mosott meg takarított". Egyrészt nem kell minden családban naponta mosni (és akkor sem 8 vagy 12 órán keresztül), és porszívózni meg vizesen takarítani sem kell minden áldott nap. Ha nincs gyerek, elég minden hétvégén, ha van, akkor gyakrabban, de nem "minden nap, egész nap".

(Mondjuk itt az is hozzájön, amit egy kommentelő írt már jópár éve egy másik blogon, hogy sokan a 100%-os tisztaság megszállotjai, azaz az átlagos "férfitakarítás", amikor is a mosdókagyló/csaptelep/kád 20%-os tisztaságról feljön mondjuk 90% közelébe, az nekik nem elég, hanem amint 100%-os csillogásról lemegy 90%-ra a tisztaság (pl. elkezdődik némi vízkő körvonalazódni), akkor mindenáron megint fel kell suvickolni csillogóra. Nos, az ilyen egyedekre szívesen ráhagyom, hogy takarítsanak fürdőszobát tényleg _minden_ nap, de a mártíromságukról ne győzkökdjenek, mert ezt lényegében maguknak csinálják, ha nem tudják elengedni...)

Sadist 2021.10.05. 18:28:40

"Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedig ha az apa és az anya is dolgozik (netalán az anya épp többet), akkor a gyermeknevelésben, illetve a házimunkában is egyformán ki kellene venniük a részüket (netalán az apának nagyobb mértékben). Ez volna a természetes, elvárható, kívánatos."

Nagyon tévedsz. A természetes, és emiatt elvárható és kívánatos az, hogy a nők és férfiak megosszák a munkákat mind családi, mind társadalmi szinten, mert a férfiak és nők másban jobbak. Rendkívül ostoba felfogás, hogy mindenből pontosan fele-fele arányban kell kivenniük a részüket. Egy cég is csak akkor tud hatékonyan működni, ha a cégben mindenki azt a munkát végzi, amihez ért, és a programozó nem kezd az ügyfelekkel tárgyalni, a pénzügyes nem kezd tesztelni, az IT supportos meg nem foglalkozik a munkaszerződésekkel.

Abban meg Vityának bizony igaza van, hogy a nők csak próbálkoznak, amikor a munka és a család között lavíroznak. Bármilyen munkában ahhoz, hogy sikeres legyél, oda kell tenned magad, a rendes karrierépítés pedig aztán pláne egész embert kíván. A nők is sokkal szívesebben szülnek gyereket olyan pasasnak, aki náluk sokkal sikeresebb a munka területén, többet keres, így ők hátradőlhetnek valami tingli-tangli munkában és az így felszabaduló idejüket és energiájukat a gyerekekre és a családra fordíthatják.
süti beállítások módosítása