Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Facebook-oldal

Utolsó kommentek

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • Billy Hill: Mondjuk a mukák/terhek megosztásánál arra is kellene figyelni, hogy a legendákkal és hiedelmekkel ... (2021.10.05. 17:02) Igazságot a férfiaknak!
  • MEDVE1978: Lehet ebben rosszat látni, szerintem itt Orbán egy általános konzervatív anya- és családképet vázo... (2021.10.05. 09:39) Igazságot a férfiaknak!
  • lobaszopiatej: @evilwolf: "de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk... (2021.10.04. 13:29) Igazságot a férfiaknak!
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • midnight coder: Ez a francia csaj száma pedig picit olyasmi mint ami idehaza a 70-es évek elején ment. Csak a hang... (2021.05.31. 13:58) Miért nézem az Eurovíziót?
  • Dont forget to bring a towel: azóta jó az index amióta eltakarodott belőle a telexes banda (2021.05.03. 16:01) Tisztelet a bátraknak!
  • David Bowman: Bizonyos szint fölött úgy tesznek, mintha minden rendbe lenne Afrika Európába költöztetésével. (2019.03.06. 16:40) Egy bizonyos szint fölött nem migráncsozunk

Tisztelet a bátraknak!

2020.07.31. 18:27 pressburger

Az Index gyors halála és a Magyar Szó zombi-élete

tavozo_indexesek.jpgFelmondani induló szerkesztőség (Fotó: Bődey János)

Miért nem nyúljátok le az újságot? – tette fel a mellbevágó kérdést bő tíz évvel ezelőtt az egyik budapesti médium vezetője, amikor frissen kinevezett Magyar Szó-főszerkesztőként sorra látogattam az országos sajtóorgánumokat bemutatkozás és kapcsolatépítés céljából. Friss volt még bennem a megválasztásom élménye: ahogy a szerkesztőség kétharmada az én programomra voksolt, ahogy a lap kilenc tagú igazgatóbizottságában is csak egyetlen személy ellenezte a kinevezésem és ahogy a végső fórumon, a Magyar Nemzeti Tanács ülésén egyhangúlag választottak meg. Őszintén – és naivul – hittem, hogy valóban egy meggyőző programot tettem le az asztalra, amelyet gondosan áttanulmányoztak a döntéshozók, mielőtt dicsérő szavakra ragadtatták magukat, magát a négyéves megbízatást pedig úgy értelmeztem, hogy szabad kezet kaptam, végrehajthatom mindazt, amit a programomban meghirdettem és élőszóban is többször előadtam, vagyis legfeljebb azért fognak szankcionálni, ha nem azt teszem, amit beígértem. Szóval egészen odáig meg se fordult a fejemben, hogy a Magyar Szó napilapot ki kellene ragadni abból a struktúrából, amelyben létezett – és létezik mind a mai napig –, vagyis hogy nemet kellene mondani a kisebbségi önkormányzati alapítású és garantált állami dotációval rendelkező lap státusára és átmenteni az egészet a szerkesztőség tulajdonába.

Hiszen itt vagyok én főszerkesztőként, erős mandátumommal, ami garancia a független, külső befolyástól mentes szerkesztéspolitikára! – gondoltam.

Úgyhogy, miután magamhoz tértem, kedvesen elhárítottam a budapesti kolléga kérdésében rejlő őszinte aggodalmat, melyet azután fogalmazott meg, hogy felvázoltam neki az újságunk jogi és gazdasági körülményeit.

Később még sokszor eszembe jutott ez a budapesti beszélgetés: akkor is, amikor ugyanaz az igazgatóbizottság és egy nagyon hasonló összetételű MNT – többek között épp a programcéljaim végrehajtását nehezményezve – a leváltásomat kezdeményezte, majd le is bonyolította, és az utóbbi két évben is, mióta megkezdődtek a kavarások az Index.hu körül. És persze egy sor kérdés is feltolult bennem, amelyekre nem lelek választ: vajon hányan tartottak volna velem az akkori szerkesztőség tagjai közül, ha egy ilyen „őrült ötlettel” rukkolok elő, hogy „nyúljuk le” az újságot; vajon fenn tudtuk volna-e tartani magunkat a lapeladásból; vajon mi lett volna a Magyar Szóval, ha elhagyja a szerkesztősége, amely új lapot alapít?

Azonban egy dologban immáron biztos vagyok:

csakis a szerkesztőségi tulajdoni forma és az olvasók általi finanszírozás képes garantálni a teljes függetlenséget a szerkesztéspolitika terén.

Nem állítom, hogy megfelelő regulációval, a fékek és ellensúlyok rendszerének következetes alkalmazásával, a sajtószabadság szentségének általános társadalmi elfogadottsága mellett ne lehetne kiépíteni olyan médiateret, amelyben mind a közszolgálati médiumok, mind pedig a tőkés háttérrel rendelkező médiumok ne tudnának szinte teljesen szabadon, cenzúramentesen működni. Dehogynem, és latba is kell vetni minden eszközt annak érdekében, hogy egy ilyen politikai-társadalmi kontextus létrejöjjön – mondanom sem kell, Szerbia vagy Magyarország igencsak messze van (még és már) ettől –, hiszen irreális abban bízni, hogy minden médium önszabályozással, közösségi-civil, nonprofit szervezeti formában működik majd, a közszolgálatiságról pedig dőreség is volna lemondani. Ám akármilyen jó is a reguláció és akármennyire is erős a sajtószabadságról alkotott társadalmi konszenzus, maradnak bizonytalansági tényezők, amelyek miatt legjobb esetben is csak szinte valósulhat meg a teljes szerkesztéspolitikai szabadság és cenzúramentesség, mert olyan tényezőkön áll vagy bukik a dolog, mint egy „jófej” tulajdonos vagy mint egy stabil politikai kurzus.

Ha tudtam volna tíz évvel ezelőtt, hogy a Magyar Szót egy politikai propagandalappá fogják silányítani, amennyiben nem „nyúljuk le”, bizonyára erősen érdekelt volna, hogy a budapesti kolléga milyen „know how”-val rendelkezik a lenyúlás mikéntje vonatkozásában. De megléphettük volna ezt a leváltásomkor is sokadmagammal, ám nem voltunk hozzá elég bátrak – velem az élen, aki az események után még másfél évet lehúzott a cégben újságíróként.

Az indexesek viszont bátrak voltak, s szinte mindnyájan felálltak és távoztak. Méricskélhetjük persze, hogy kinek volt/van több veszítenivalója, kinek kínálkozott/kínálkozik több lehetőség a médiapiacon, anno a magyar szósoknak vagy most az indexeseknek, de a lényeg mégiscsak az, hogy ők úgy döntöttek: egy pillanatig sem maradnak, nem törődnek bele a kialakult helyzetbe, nem hajlandóak végignézni saját lassú halálukat.

Vagyis a bizonytalanabb egzisztenciával párosuló biztos függetlenséget választják a biztosabb egzisztenciával párosuló bizonytalan függetlenség helyett.

Ezért a bátorságukért minden tisztelet megilleti őket – de ez nem elég! A pénztárcánkat is ki kell nyitnunk. Mert ha lesz másik Index – és nagyon remélem, hogy lesz – csakis az olvasók, azaz a mi pénzünk a garancia arra, hogy senki se befolyásolhassa annak szerkesztéspolitikáját. Még mi se.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pressburger.blog.hu/api/trackback/id/tr2816097684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.08.01. 13:39:39

Ez már a naivitás határát súrolja.

midnightcoder2 2020.08.01. 15:04:08

"Nem állítom, hogy megfelelő regulációval, a fékek és ellensúlyok rendszerének következetes alkalmazásával, a sajtószabadság szentségének általános társadalmi elfogadottsága mellett ne lehetne kiépíteni olyan médiateret, amelyben mind a közszolgálati médiumok, mind pedig a tőkés háttérrel rendelkező médiumok ne tudnának szinte teljesen szabadon, cenzúramentesen működni."

Ez olyan dolog mint a kommunizmus. Biztos meg lehet csinálni valahogy hogy működjön és az emberek szabadon élhessenek benne, csak ez soha senkinek még nem sikerült.

különvélemény 2020.08.01. 15:17:08

Itt aztán minden össze van mosva, a függetlenség, a cenzúra mentesség, a sajtószabadság, fékek ellensúlyok...

Na nézzük:
A függetlenség (anyagi) nem jelent ideológiai függetlenséget, sem cenzúra mentességet.
A (külső) cenzúra mentesség egy médiumon belül nem jelent sajtószabadságot, valamint nem jelent öncenzúra mentességet.
A sajtószabadság csak a teljes országra értelmezhető, egy médium itt nem számít önmagában. Az nem egy 1-100-ig skála, az vagy van, vagy nincs. Arra nincs hatással, hogy az Index átalakul, vagy hogy Karácsony kirúgott egy kormánypropaganda lapot.

Az Index útján pontosan lehet követni, hova tud eltorzulni az objektivitás, mert az a legfontosabb a demokrácia szempontjából, ha teljes az anyagi és szerkesztőségi függetlenség. Az egy évtizede még viszonylag kiegyensúlyozott Index 2018-ra eljutott oda, hogy a választások másnapján konkrétan lehülyézte a fél országot, mert nem arra szavaztak, akire ők szerették volna.
De megnézhetjük Alex Jones útját is, minél nagyobb lett az anyagi függetlensége, annál őrültebb konteókat gyártott, vagy ő lett őrültebb, vagy anyagilag ez lett kifizetődőbb, mert a rajongótáborának az kellett, ki tudja.

Tehát az anyagi függetlenség semmire sem garancia.

Laciiiii55 2020.08.01. 15:24:15

A kölni szilveszteri tömegese zaklatásról meg erőszakrol napokig kussolt a német média. Ha valaki azt hiszi létezik független média az naív idióta.

szdan 2020.08.01. 15:25:23

Anyám borogass, már egy noname blog is az indexes ratyibrigádnak tarhál...
Tiszteletet? Ezek?! Akik éveken keresztül magukat függetlennek hazudva tolták tökig a liberrált, globalista propagandát és gyaláztak mindent ami magyar, egy brutálisan torz valósággal szúrni ki azok szemét akik az értelmes emberi gondolkodásra és önálló véleményalkotásra már képtelenné lettek nevelve, épp az ilyen "médiáknak" hála...

Halibuli 2020.08.01. 15:42:32

Csak az a független média amely üzeni jobbra is, balra is, hogy középen lehet bekapni!Na arra befizetnék!

olórin 2020.08.01. 15:48:52

Olvasók pénze: az index, a 24.hu, a 444.hu stb. sírva kérik, hogy adjuk össze a függetlenségük fedezetét. Vajon a kormányzati propagandafelületek miféle pénzből működnek? Amit mi, adófizetők adtunk össze, igaz, nem kérdeztek meg bennünket, hogy mely egyház, stadion, hazai és külföldi sportakadémia, plakátkampány vagy kormánypropaganda-orgánum működésére fogják átutalni. Majd ha mwgválaszthatom, hogy az én pénzemből az index vagy az origó kapjon-e, akkor tudok kettő helyett egy újságot finanszírozni. Nem is szólva a versenyképességről, amit némileg leront a közpénzen hízlalt cégekre rótt hirdetési kötelezettségekre támaszkodó pártkormányzati infúzió a liblinglapok javára. Mi, polgárok már rég befizettünk sajtóra, noha az mostanában annyira szól nekünk és értünk, amint bármely diktatúrában szokás.

nick papagiorgo 2020.08.01. 16:10:33

Ritkán szoktam hozzászólni, most megteszem. Hagyjuk a politikát, nézzük közgazdasági szempontból.

Egy:
Van egy szerkesztőséged, mondjuk csak 10 emberrel. Ezek mindegyike szeretne mondjuk bruttó 300 ezret keresni, ez havi hárommillió, ha Te mint munkaadó befizeted utánuk a járulékokat is, akkor kb 5. Plusz a technika, a járulékos költségek, stb, legyen mondjuk havi 10 millió, és akkor nagyon szolid voltam, valami nagyon "gagyi" dolgot csináltunk még. Szerinted, ezt majd az olvasók összeadják (mondjuk minden olvasó ad havi 1000 Ft-ot, ehhez 10.000 adakozó kell havonta). És ha nincs 10.000, hanem az adott hónapban csak 8000-en adakoznak, akkor mit csinálsz? Nem kapnak fizetést az emberek, vagy mi lesz (mert a fix költségeidet fizetni kell ám).

Kettő:
rá fogsz jönni, hogy az adakozók között meg fognak jelenni olyan alakok, mint Sörös Gyula, Mélyszőrös Lázár, stb. illetve leginkább a strómanjaik. Ezek szívesen adnak, csak utána "kérnek cserébe valamit", mint a Tanúban. Mit mondasz ezeknek, ne adakozzanak, "nem kell a maga pénze"? Az elején rá se jössz, hogy ők vannak a háttérben + biztos, hogy kell a pénz (mert nincs más, Gonosz Pattanásos Ödönke 1000 Ft-jaiból nem fogsz megélni). Utána meg nem fogsz tudni viszatáncolni. Hello.

Három:
az úgynevezett "újságírók" fura alakok. A hó végén persze mind tarja a markát (hol a fizetésem), de Te, mint tulajdonos, legyél szíves nem beleszólni abba, amit ő ír. Erre ment rá az index most. Gyakorlatilag elvárták, hogy "valaki" finanszírozza az ő hobbijukat, de ha Te mint tulajdonos akár a legkisebb mértékben is beleszólsz, akkor elveszik a sajtószabadság, jöjjön az EU, az ENSZ, a NATO, és még ki tudja ki.Egy normális üzleti szevezetnél a tulajdonos az tulajdonos, tehát "aki fizeti a zenészeket, az mondja meg, mit játsszon a zenekar". Itt nem. Legyél felkészülve arra, hogy Te fizeted őket, de amúgy azt csinálják, amit akarnak, Te csak ne avavatkozz bele az ő passziójukba, mert akkor akár Brüszelig is elszaladnak, mert Te "veszélyeztedet a sajtószabadságot", ami alatt persze leginkább az ő állásuk értendő.

Ez az oka anak, hogy nem akar senki beruházni a médiába, illetve ha akar, akkor elvár bizonyos szintű "hűséget", amit viszont a "függetlenek" mindjárt a sajtószabadság elvesztésének értékelnek, ésatöbbi. Magam részéről inkább alapítanék egy topless autómosót, abból biztosan bejön a pénz, és a lányok se szaladnak Brüsszelbe, ha jól megfizetem őket, mert semmi értdekük nem fűződik hozzá, és ha jól válatszom ki őket, a metoo meg egyéb mozgalmakat se hozzák a nyakamra. Nem mintha ezt akarnám, de még abban is kisebb a kockázat, mint ebben.

clemens 2020.08.01. 16:23:57

Örüljetek hogy ingyen elolvasom a sok hülyeséget amit összeírtok, fizetni biztosan nem fogok senkinek.
Valamire való szerkesztőségek eltartják magukat a reklámból, de ehhez persze kellene egy színvonal ami bevonzza a hirdetőt.
Az indexet leginkább a blog rovat vitte a hátán, ami ugye nem saját termék, csak felületet adtak hozzá, tehát eddig is jórészt mások munkájából éltek.

clemens 2020.08.01. 16:37:04

És még egy, lehet hogy egy bennfentes hosszan tudja sorolni hogy mi hiányzik a médiából, nekem csak egy valami hiányzik, az ÚJSÁGÍRÓ.
Ez az emberfaj mára gyakorlatilag kihalt, de a jelenlegi médiamunkás gárda még szentül meg róla győződve hogy ők még újságírók. Tévednek...

nick papagiorgo 2020.08.01. 16:42:49

Még egy mondat (meg egí tipp Bodolainak):
Igazából nem egy főszerkesztő kéne, hanem kettő, egy bal- meg egy jobboldali. És a cikkeket is úgy kéne megírni, hogy mindkét álláspontot ismerteti, tehát pl.

Baloldali Béla:
Mészáros Lőrinc megint nyert 150 milliót a pusztaszöllősi kastélyszálloda felújítására.Mindezt az adófizetők pénzéből.
Jobboldali Józsi:
A szálloda 10 új munkahelyet teremt, továbbá megóvja az amúgy puszaszöllősi kastályt az enyészettől, stb.

Aztán majd mindenki kiválogatja, ki mit szeret, vagy kinek hisz. Ez az úgynevezett "függetlenség", nem az, hogy "arról írok, amiról akarok, Te meg csak ne szólj bele, csak a pénzt add".

ulpius66 2020.08.01. 16:48:45

Én csak és kizárólag ballibsi médiumokat olvasgatok, illetve kizárólag ehhez szólok hozzá. (mán azokhoz ahonnan még nem tiltottak ki.....)

A kormányközeli médiumokat minek olvasgatnám?... hiszen szóról szóra aztat írják, amit én is gondolok!

értékelve tehát a ballibsi médiumokat az index még véletlenül sem volt annyira, de annyira kormányellenes, mint pl. a 444, a hvg, a Népszara vagy a 24.hu (a Hírklikkről és még néhány vadliberális termékről most nem szólnék...)

Az én értékrendeMben az RTL, AZ ATV a 168 óra és az index volt egyszinten, a többi említett médium, mint írtam volt, sokkal, de sokkal kormányellenesebb volt!

TERMÉSZETESEN BALLIBSI MÉDIUMOK VOLTAK EZEK IS, DE LEGINKÁBB A BALOLDALNAK A "KÖZÉP-FELÉ" ESŐ RÉSZÉN!
( a tényeket ballibsi értelmezésben adták elő...)

Ha a Patásnak egy médium kormányellenessége lett volna a motívuma a tönkretételre, akkor számos más, sokkal vadliberálisabb célpontja lenne!!!!!!!
(arról az iciri-piciri tényről nem is beszélve, amit mán több tucat blogoló megállapított: az index eddig is NER-függő volt....)

Voloka 2020.08.01. 16:50:01

@clemens: Szívemből írtál! Pontosan ez a fajta hiányzik!
Akik magukat UJSÁGÍRÓNAK nevezik manapság a politikával ( olykor a gazdasággal foglalkozó cikkekben is! ) csak kóklerek!

Voloka 2020.08.01. 16:57:55

Jó lenne, ha ez az "önérzetes" banda jó sokáig, pénz nélkül maradna, hogy megtudják mi az, hogy nem a lekvár teszi el a nagymamát!Maguktól elszállt buta idióták gyülekezete!
Csak azt kívánom, ha elmegy a boltba, rántsák le az orra előtt a rolót, azzal, hogy felmondtak a dolgozók, nincs aki adjon neki árut, utána, hogy éhen ne dögöljön, menjen étterembe, ahol közlik vele, felmondott a szakács, a pincér, nincs kaja, s ha elmenne más felé, álljon meg a busz, vagy a villamos, s közölje vele, a vezető, felmondott, nincs tovább! S ha elindul saját kocsival a benzinkútnál a kutas mondja neki, nincs benzin, mert felmondtak a benzin szállítók...stb.

ulpius66 2020.08.01. 17:30:21

@Voloka: "hogy megtudják mi az, hogy nem a lekvár teszi el a nagymamát! Maguktól elszállt buta idióták gyülekezete!"

Nana!!!!!!!

Ez egy előre pontosan "megkomponált" esemény-sorozat volt!

A Dull vezetésével így akarnak kitörni a NER-felügyelet alól!!!!!
(mind e mellett az egész cicót a Patás nyakába varrják!
ODA A SAJTÓSZABADSÁG!!!!!!)

laci_52 2020.08.01. 17:45:55

@ulpius66: Csakhogy nem az újságíróké a lap, ők csupán alkalmazottak, tehát nekik alkalmazkodniuk kell a tulajdonoshoz! Nem ugrálhatnak csak úgy. Egyébként pedig elég jó pénzekért dolgoztak az Indexnél, nem kellene hőbörögni!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.08.01. 18:04:47

A kommunizmus a pénz elleni lázadással kezdődik. Ezt kell propagandával megágyazni. A végén jöhet az elnyomás.

nick papagiorgo 2020.08.01. 19:16:49

@megamovieboy:
Na most én tanítsalak? Nem a pénz, hanem a tulajdon elleni lázadással.

A szélsőbal két végpontja az anarchizmus (senkinek sincs semmi tulajdona) és a kommunizmus (van tulajdon, de az mind közös). Mindkettő zsákutca, mint azt a történelem már bebizonyította - az ember már csak olyan, hogy egy bizonyos szinten túl magántulajdonra vágyik, amit a rendelkezésére álló eszközökkel meg is fog védeni. A kommunizmus annyiban álságosabb, mint az anarchizmus, hogy a kommunizmus vezetői úgy vélik, hogy - habár hivbatalosan nincs magántulajdonuk - bizonyos dolgok nekik "járnak", mert "megérdemlik", vagy "mert szükséges a forradalom fenntartásához", vagy bármilyen egyéb ideológia jegyében, és nem restek ezügyben pl. a tömegeket is magukkal rántani.

A fentieknek természetesen semmi köze az indexhez, vagy bármihez, bármilyen hasonlóság csupán a véletlen műve :)

TSandor Toth 2020.08.01. 22:31:37

Az Index féle független újságírás ars poetica-ja: kormányról jót nemírni, ballib anarcho ellenzék seggét kinyalni. Ja és O1G tök mindegy mi van.

Dont forget to bring a towel 2021.05.03. 16:01:48

azóta jó az index amióta eltakarodott belőle a telexes banda
süti beállítások módosítása