Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Facebook-oldal

Utolsó kommentek

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • Billy Hill: Mondjuk a mukák/terhek megosztásánál arra is kellene figyelni, hogy a legendákkal és hiedelmekkel ... (2021.10.05. 17:02) Igazságot a férfiaknak!
  • MEDVE1978: Lehet ebben rosszat látni, szerintem itt Orbán egy általános konzervatív anya- és családképet vázo... (2021.10.05. 09:39) Igazságot a férfiaknak!
  • lobaszopiatej: @evilwolf: "de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk... (2021.10.04. 13:29) Igazságot a férfiaknak!
  • Utolsó 20

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • midnight coder: Ez a francia csaj száma pedig picit olyasmi mint ami idehaza a 70-es évek elején ment. Csak a hang... (2021.05.31. 13:58) Miért nézem az Eurovíziót?
  • Dont forget to bring a towel: azóta jó az index amióta eltakarodott belőle a telexes banda (2021.05.03. 16:01) Tisztelet a bátraknak!
  • David Bowman: Bizonyos szint fölött úgy tesznek, mintha minden rendbe lenne Afrika Európába költöztetésével. (2019.03.06. 16:40) Egy bizonyos szint fölött nem migráncsozunk

Vajdasági Magyar Legjava 2017

2018.01.08. 15:56 pressburger

top10.jpgAmi itt következik, az egy végtelenül szubjektív, igazságtalanul hiányos és maximálisan hevenyészett "Top 10", vagyis az én személyes sikerlistám, az előző év számomra pozitív értelemben legmeghatározóbb, legjobb vajdasági magyar közéleti, kulturális eseményeivel, történéseivel, termékeivel, helyeivel – időrendben és nem fontossági sorrendben.

1. Bózsó István (Stephen Bozhen) kapta a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének éves díját – A Második Nyilvánosság Facebook-csoport alapítója és egyik adminisztrátora az Autonómia – vajdasági civil portálon megjelent cikkeiért érdemelte ki a független szakmai szervezet újonnan alapított díját, amelyet a kisebbségi nyelveken alkotó szerzőknek ítélnek oda mostantól kezdve minden évben. „Bózsó Istvánnak sziporkázó stílusa van, írásai teli vannak gyilkos humorral és okos meglátásokkal” – áll egyebek mellett a méltatásban.

2. Felkerült Európa kulturális térképére a szabadkai Klein House social bar & art gallery – A Gyulai Zsolt által üzemeltetett közösségi hely nemcsak a legkülönfélébb művészeti ágak felvonultatásával, de kiváló minőségű boraival és kézműves söreivel is rövid idő alatt rátalált a főként fiatal értelmiségiekből álló vendégeire. A Klein House az ősszel, egyedüli vajdasági klubként, bekerült a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programjába is, melynek köszönhetően könnyűzenei koncertek megvalósítására nyert támogatást.

3. 50 éves lett a Középiskolások Művészeti Vetélkedője – Nemcsak azért volt jelentős a 2017-es KMV, mert fél évszázados lett a vetélkedő, hanem azért is, mert az a gárda, amely 11 évvel ezelőtt átvette a szervezést és újjáélesztette, felpezsdítette a rendezvényt, most úgy döntött, hogy átadja fiatalabbaknak a szervezés feladatát. A gálán látott produkciókból ítélve megnyugtatóan színvonalas volt a verseny, ami minden bizonnyal és nagy mértékben annak is köszönhető, hogy ismét presztízzsé vált a KMV-n való részvétel.

4. Megjelent Terék Anna Halott nők című verskötete – A Forum és a Kalligram közös kiadásában megjelent, öt ciklusra tagolt kötet verseiből tragikus női sorsok bontakoznak ki, haldokló, tetszhalott, élőhalott nők szólalnak meg, a sírástól szaggatottá váló lélegzetvétel rapszodikusságával. Sötét, mély fájdalom ivódott Terék Anna verseinek minden sorába. Ilyen rezignált, kopogó, tiszta mondatok megfogalmazására csak halott nők képesek, a költő itt csak médium lehet. A Halott nők a kortárs magyar költészet egyik csúcsteljesítménye!

terek_pressburger.jpg

Egy kellemes beszélgetés előtt a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban - Éppen isszuk Náray Éva igazgatónő szavait

5. Megjelent a Ki vagy te, vajdasági magyar című esszékötet? – A vajdasági/délvidéki magyar identitásokról még nem született ilyen sokszínű és ennyi szerzőt felvonultató könyv, mint a Forum Könyvkiadónál megjelent, Losoncz Márk szerkesztette Ki vagy te, vajdasági magyar, amely elsősorban az önazonosság törékenységére, a kollektív és egyéni elbeszélések sokrétű voltára összpontosít. „A kötetbe felkért szerzők egymástól különböző, izgalmas perspektívákból mondják el, mit jelent szerintük vajdasági magyarnak lenni” – áll a kötetismertetőben.

6. Újjászerveződött és új tulajdonost kapott a Családi Kör – Habram Mária, a Családi Kör hetilap sokéves igazgatója és főszerkesztője május végén jelentette be, hogy vevőt keresnek a lapra, és egy fiatalabb csapatnak szeretnék átadni az egyetlen vajdasági magyar magánhetilap szerkesztését. A tulajdonosváltás két hónappal később meg is történt, és az eladó kívánalmainak megfelelően valóban egy még fiatal, de tapasztalt és szakmailag felkészült csapat vette át a lap szerkesztését.

7. Tolnai Ottóval beszélgetett Bakos Petra a kishegyesi Dombos Wine Clubban – Tolnai Ottó költő hömpölygő történeteit mindig kivételes élmény hallgatni, kivált, ha értő és a költészetére érzékeny beszélgetőpartnere, kérdezője, moderátora akad. Augusztusban a Szenteleky–Leskovac Műfordítótábor mintegy záróakkordjaként beszélgetett a Vajdasági Írók Egyesületének életműdíjával is ebben az évben kitüntetett költővel Bakos Petra, a világhírű Nagy József pedig performanszával és folyamatos alkotói jelenlétével tette még érdekesebbé az irodalmi beszélgetést.

tolnai_nagy_bakos.jpgNagy József, Tolnai Ottó, Bakos Petra és a beszélgetés műtárgya (Tóth Hajna fotója)

8. A VaMaDiSz harcot vívott a magyar nyelvű fölvételizés érdekében – Tartományi határozat mondja ki, hogy Vajdaság területén minden kar köteles megszervezni a fölvételi vizsgát a nemzeti kisebbségek nyelvén, így magyar nyelven is. Az Újvidéki Egyetem Jogi Kara ezt a rendeletet nem hajlandó betartani. A Vajdasági Magyar Diákszövetség 2015-ben fordult bírósághoz, és számos buktató, váratlan fordulat, valamint az elhúzódó eljárás ellenére sem adta fel a harcot. 2017 az ügy szempontjából igen intenzívnek volt mondható, s bár októberben ismét a VaMaDiSz ellen ítélt a bíróság, a szervezet úgy döntött, fellebbez, és folytatja a küzdelmet.

9. Bemutatták a Felhő a nadrágban című előadást a Kosztolányi Dezső Színházban – Egy gyilkos humorú, bátor, ugyanakkor önironikus produkciót állított színpadra Kokan Mladenović rendező. A premier közönsége állva tapsolt a katartikus élményt nyújtó előadás végén. Ritkán látni a szerbiai színházakban olyan darabot, amely sem nem szájbarágósan aktualizál, sem pedig nem végtelenül elvontan közelíti meg a társadalmi problémákat. A Felhő a nadrágban sikeresen megtalálta a középutat, és eltalálta a közönség neuralgikus pontját – pozitív értelemben persze.

10. Konferenciát tartottak a vajdasági magyarok politikai eszmetörténetéről és önszerveződéséről – Nem léteznek átfogó tudományos kutatások, amelyek a vajdasági magyarok 1989-ben megkezdődött politikai önszerveződésének időszakát dolgoznák fel. A Regionális Tudományos Központ által levezényelt tanácskozás résztvevői – többségükben olyan fiatal tudományos kutatók, akiknek a 90-es évek politikai mozgásairól nincsenek kiforrott, a konklúziókat esetleg torzító, személyes tapasztalataik – ennek az izgalmas periódusnak néhány jelentős szegmensét tárták fel.

Szólj hozzá!

Címkék: Nagy József Tolnai Ottó KMV Kosztolányi Dezső Színház Családi Kör Stephen Bozhen Terék Anna Bózsó István NDNV Klein House Forum Könyvkiadó Bakos Petra VaMaDiSz Regionális Tudományos Központ

A bejegyzés trackback címe:

https://pressburger.blog.hu/api/trackback/id/tr8813558757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása