Pannonanizáló Balkánaán

Délről hegy, Keletről folyó, Északról betonút, Nyugatról temető.
Lejönni, átkelni, továbblépni, megállapodni.

Médiapartner

autonomia_autonomija_info.jpg

A bloggerről

PRESSBURGER CSABA (1976) újságíró, publicista, kritikus.
A szerző riportjai, interjúi, kritikái és publicisztikai írásai a PRESSBURGER.ORG honlapon olvashatóak.

Facebook-oldal

Utolsó kommentek

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • Billy Hill: Mondjuk a mukák/terhek megosztásánál arra is kellene figyelni, hogy a legendákkal és hiedelmekkel ... (2021.10.05. 17:02) Igazságot a férfiaknak!
  • MEDVE1978: Lehet ebben rosszat látni, szerintem itt Orbán egy általános konzervatív anya- és családképet vázo... (2021.10.05. 09:39) Igazságot a férfiaknak!
  • lobaszopiatej: @evilwolf: "de olyat hogy legyenek mondjuk kukások vagy csatornamunkások, esetleg villanyszerelõk... (2021.10.04. 13:29) Igazságot a férfiaknak!
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Soros gazda aktív Szerbiában. (2021.12.04. 07:17) Tüntetések ideje
  • Sadist: "Holott ugye az volna a cél, hogy a családi terhek viselése egyenlő arányban oszoljon meg, márpedi... (2021.10.05. 18:28) Igazságot a férfiaknak!
  • midnight coder: Ez a francia csaj száma pedig picit olyasmi mint ami idehaza a 70-es évek elején ment. Csak a hang... (2021.05.31. 13:58) Miért nézem az Eurovíziót?
  • Dont forget to bring a towel: azóta jó az index amióta eltakarodott belőle a telexes banda (2021.05.03. 16:01) Tisztelet a bátraknak!
  • David Bowman: Bizonyos szint fölött úgy tesznek, mintha minden rendbe lenne Afrika Európába költöztetésével. (2019.03.06. 16:40) Egy bizonyos szint fölött nem migráncsozunk

A VM pártok és a látszat

2008.09.18. 15:59 pressburger

A Vajdasági Magyar Szövetség a nemzeti tanácsok közvetett, elektorok útján történő megválasztását szorgalmazza – hangzik el időről időre a vád. Persze ezt az állítást a VMSZ részéről rendre visszautasítják. Van is mire hivatkozva cáfolni, hiszen a hárompárti Magyar Koalíció autonómiakoncepciójának 3. pontja világosan fogalmaz: „A Magyar Nemzeti Tanács tagjainak megválasztása általános, többpárti, egyenlő, közvetlen és titkos szavazás útján történik, listás – részarányos választási rendszerben.” Vagyis nem igaz az, hogy az MK gerincét képező VMSZ ne a közvetlen választást szorgalmazná.

Pásztor István szerint nincs miről tovább egyeztetni koalíciós partnereivel a kérdésben, ezért nem ment el a VMSZ-ből senki sem Óbecsére, hogy Pállal, Ágostonnal, Rácz Szabóval és Bozókival közös álláspontot alakítson ki az ezer éve készülő nemzeti tanácsokról szóló törvény vonatkozásában.

Nos, nem állítanám, hogy ne lennének letisztázandó, nyitott kérdések a törvénnyel kapcsolatban. Mert ha minden VM párt meg a VM civilek is egyöntetűen a magyar választói névjegyzék létrehozásáért és az ez alapján közvetlenül megválasztandó MNT-ért szállnak is síkra, ez még egyáltalán nem jelenti, hogy a VMSZ teljesen lemondott volna a közvetett, elektoriális megoldásról, mint másodlagos lehetőségről. Vagyis abban igenis vannak nézetbeli különbségek, hogy a készülgető törvény csakis a közvetlen választást lássa-e elő – ezt akarja a VMDP, a VMDK és az MPSZ –, avagy legyen ott alternatívaként az elektoriális választás lehetősége is, mondjuk arra az esetre, ha nem sikerülne összeállítani a választói névjegyzéket – ezt szorgalmazza a VMSZ, habár Pásztor erről nem szokott beszélni. A VMSZ elnöke ehelyett csak a magas labdákat csapkodja le rendre, amikor azzal vádolják meg pártját, hogy a közvetett választást szorgalmazza, mert ez ilyen formában persze nem igaz.

Vele szemben Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki a VMSZ tisztségviselője is egyben, tavaly decemberben világosan kimondta, hogy a törvénybe igenis be kell iktatni a közvetlen választás lehetőségét is. Íme, mit nyilatkozott a Magyar Szó 2007. december 6-i számában:
„Kérdésünkre, hogy a VMSZ el tudna-e fogadni egy olyan törvényt, amely kizárólag a közvetlen választás lehetőségét látja elő, Józsa a következőket válaszolta:
– A közvetlen választói rendszernek a kisebbségi választói névjegyzék az előfeltétele, ilyen pedig ebben a pillanatban nem létezik. Mindaddig tárgytalan közvetlen választásokban gondolkodni, amíg annak technikai előfeltételei nincsenek meg, választásokat viszont addig is le kell majd tudni bonyolítani. Ezért nem lehetünk elégedettek egy olyan törvénnyel, amely csak a közvetlen választást tenné lehetővé, mert erre még nem értek meg a feltételek – mondta az MNT elnöke.”

Ezt az állítást a VMSZ részéről senki nem cáfolta azóta sem, és arról sem olvastam, hogy letisztázták volna, hogy december óta vajon megérettek-e a feltételek arra, hogy a VMSZ is kizárólag a közvetlen választást tartsa egyedül elfogadhatónak, avagy még mindig alternatívában gondolkodik.

Óbecsén letisztázhatták volna, hogy ezzel most hányadán állnak. Ha ez a továbbiakban sem történik meg, akkor inkább mondassék ki, hogy nincs többé Magyar Koalíció, és a VMSZ – kellemetlenkedő szatellitjei nélkül – önállóan kívánja intézni a dolgokat, hiszen helyzetéből kifolyólag megteheti.

2 komment

Címkék: vmsz vmdp vmdk magyar koalíció nemzeti tanács mpsz

A bejegyzés trackback címe:

https://pressburger.blog.hu/api/trackback/id/tr22670060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mg44 2008.09.20. 14:34:59

Hát kedves Szerkesztő, nem szeretném kisajátítani a szószéket...
A VMSZ maga a látszat. A kisebbségvédelem, érdekvédelem, stb. nagydurranású dolgok látszata. Az Ágostonra lehet sok mindent mondani, de a húsosfazék körüli tolakodás-hasonlata alighanem talált. Vagyis a pecsenyesütögetés a fő cél, minden más alá van rendelve a VM dolgokban.
Vagyis a MNT egy sóhivatal ( a Te diplomád annak idején fullkompetensen reagálta le). Ilyen állapotban nem is kell. Míg nem tud lényegrehatóan dönteni, végrehajtani, kifinanszírozni, le lehet ejteni. A Józsa meg nagyon szépen tud nyilatkozgatni okosanhangzóan, de üresen. A saját tányérjába hatalmas merőkanállal mert, de lehet, egy-két falat le tud neki csúszni..

tecciktudni 2008.10.09. 15:45:17

Az MNT egy illegitím valami, ami csak arra szolgál, hogy a Józsa és a szolgálói lefölözzék a magyarországi pénzeket, itthon pedig haptákba állítsák a médiát.
süti beállítások módosítása